Tampere
22 May, Wednesday
15° C

Proakatemian esseepankki

Unelmista tottaKirjoittanut: Katri Silván - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
-
-
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Roima unelmoi

Roimassa on syksyn aikana unelmoitu useampaan kertaan pajojen merkeissä. Ensiksi 16.09 järjestetyssä pajassa askarreltiin jokaiselle omat unelmakartat. Ja sitten 25.10 järjestetyssä pajassa oli tarkoituksena pienemmissä ryhmissä toteuttaa jokaisen unelmista yksi tai tehdä ensimmäisiä askelia sitä kohti.

En ole aikaisemmin pitänyt unelmia kovin merkityksellisinä, enkä mennyt esimerkiksi unelmapajaan intoa hihkuen. Unelmien ylös kirjaaminen ja muille kertominen on aina tuntunut melko henkilökohtaiselta ja olen aikaisemmin pitänyt unelmat vain itselläni ja tärkeimmillä ihmisilläni.

Tänä syksynä Roiman avustuksella, olen ymmärtänyt, miten tärkeää unelmointi on. Miten ihana tunne tuleekaan, kun katsoo myöhemmin unelmakarttaansa ja tajuaa että lyhyen ajan unelmista suurin osa on jo toteutettuna.

Miksi unelmointi on tärkeää?

Unelmoinnin määritelmä sanoo, että unelmointi on kykyä kuvitella elämää parhaimmillaan. Unelmat vastaavat kysymyksiin: Mitä haluan? Mitä toivon? tai Millaista elämää tahdon elää? Unelmat voivat olla pitkä- tai lyhytaikaisia. Unelmat syntyvät ihmisten kyvystä haaveilla ja siitä, että uskaltaa toivoa itselleen hyvää. Jotta voi unelmoida, pitää tuntea itsensä, jotta tietää mitä itse tahtoo ja mikä on omien arvojen mukaista (Nyyti.fi, nd)

Mielestäni unelmointi on elämän merkityksellisyyden kannalta erittäin tärkeää. En osaa kuvitella elämää kovin merkityksellisenä, mikäli en olisi asettanut itselleni tavoitteita tai unelmia. Unelmoinnin tärkeys on ollut itselleni oikeastaan aika itsestään selvää jo pidemmän aikaa. Sen sijaan voisin kysyä itseltäni, miksi on tärkeää unelmoida ääneen?

Ennen olisin sanonut, ettei ääneen unelmointi ole tärkeää, mutta syksyn pajat ovat muuttaneet ajatusmalliani. Jotkin unelmista tarvitsevat muita ihmisiä toteutuakseen, ja vaikka voisinkin toteuttaa unelmani kokonaan itse, on muiden tuki ja tsemppaaminen erittäin tervetullutta matkan varrella.

Jos tuntuu siltä, että ei keksi yhtäkään unelmaa, aihetta kannattaa lähestyä eri näkökulmasta. Kannattaa miettiä, millaisia tavoitteita on esimerkiksi useampien vuosien päästä ja missä haluaa olla silloin. Tavoitteet kertovat tärkeistä asioista, ja voivat siten liittyä myös unelmiin. (Nyyti.fi, nd)

Olen itse ehkä aikaisemmin mieltänyt unelmat ja tavoitteet melko saman sisältöiseksi. Siksi unelmapajaan lähteminen oli jokseenkin ahdistavaa, sillä ajattelin ettei minulla ole oikeastaan unelmia. Alussa käyty dialogi avasi kuitenkin silmäni sille, että asettamani ”tavoitteet” ovat nimenomaan unelmia. Pajan jälkeen unelma sanana ei ole tuntunut niin suurelta tai vaikeasti tavoiteltavalta.

Unelmointi ei ole helppoa, se vaatii aikaa ja unelmoinnille pitää antaa tilaa. Unelmointi voi tuntua vaikealta varsinkin silloin, jos on masentunut tai todella uupunut. Moni tahtoo myös unelmoida yksin, sillä toisten ihmisten reagointi unelmointiin saattaa pelottaa. Usein toki muut ihmiset suhtautuvat unelmiin myönteisesti. (Oph.fi, nd)

Unelmoinnin lisäksi on kuitenkin tärkeää myös miettiä, miten unelmat toteutetaan. Mikäli unelmille ei aseta aikarajaa tai tee selkää suunnitelmaa niiden toteuttamiseksi, on todennäköisempää, että unelmat jäävät haaveeksi. (Oph.fi, nd)

Omille unelmilleni olen asettanut joko aikarajan tai selkeät välitavoitteet sen toteuttamiselle. Unelmat eivät näin ollen tunnu myöskään liian suurilta, kun ne pilkkoo selkeästi pienempiin osiin. Jatkossa aion myös kirjata välivaiheet selkeästi ylös esimerkiksi puhelimen muistioon, sillä tällä hetkellä välitavoitteita ei ole kirjattuna eivätkä ne näin ollen ole yhtä kirkkaita, kun itse unelma.

 

Mistä minä unelmoin?

Syyskuussa järjestetyssä unelmapajassa asetin itselleni sekä lyhyen että pitkän aikavälin unelmia. Koska olen oivaltanut ääneen unelmoinnin merkityksen, jaan omat unelmani myös esseeseen:

Lyhyen aikavälin unelmat:

  • Nykyisen asunnon myyminen
  • Uuden asunnon osto
  • Tanssiharrastuksen aloittaminen uudelleen
  • Kuntosalimotivaation palauttaminen
  • Onnistunut 24H tapahtuma Proakatemialla

Oli aika mahtavaa huomata lokakuun tavoitteet ja visio pajassa, että jo vähän yli kuukaudessa olin onnistunut toteuttamaan lyhyen aikavälin unelmista asunnon osalta molemmat. Saimme myytyä nykyisen kotimme, ja ostimme myös uuden kodin ihanalta asuinalueelta. Sen lisäksi kuukauden aikana tuon kuukauden aikana olin onnistunut saamaan kuntosalimotivaationi takaisin, ja näin marraskuussa olen edelleen motivoitunut käymään kuntosalilla.

Tavoite ja visio pajan fasilitoijat olivat asettaneet mielestäni todella hyvän pienryhmä tehtävän, jonka aikana oli tarkoitus toteuttaa jokaisen ryhmän jäsenen yksi unelmista tai tehdä ensimmäinen askel sitä kohti. Minun ryhmässäni päätimme toteuttaa unelmistani tanssiharrastuksen uudelleen aloittamisen. Aloittaminen ei tietenkään käy ihan sormia napsauttamalla, mutta asetimme aikarajan unelman toteutumiselle. Lupasin pienryhmälleni, että tammikuussa 2023 aloitan tanssiharrastuksen uudelleen.

Pitkän aikavälin unelmat:

  • Uralla menestyminen – työ talouden parissa
  • Omakotitalon rakennuttaminen
  • Oma perhe
  • Häät

Tällä hetkellä pitkän aikavälin unelmat tuntuvat luonnollisestikin hieman hämärimmiltä kuin lyhyen aikavälin unelmat. En ole ehkä selkeästi asettanut välitavoitteita tai aikarajoja unelmille. Toisaalta osa unelmistani on sellaisia, ettei niille voi asettaa aikarajaa.

Pitkän aikavälin unelmat tuntuvat myös sen takia vaikeammin saavutettavilta, koska uusia lyhyen aikavälin unelmia tulee varmasti väliin ja ne ohittavat joka kerta suuremmat unelmat. Tuntuu siis siltä, että aina joku kiilaa pidemmän tähtäimen unelmien eteen. Toisaalta ei ole varmasti viikkoakaan, jolloin en miettisi näitä unelmia. Unelmat kulkevat siis mukanani kokoajan ja ohjaavat tapaani toimia, vaikka niiden toteutus ei olisikaan aktiivisesti toimissani.

 

 

 

Lähteet:

Nyyti.fi. n.d. Unelmat. Verkkosivu. Viitattu 05.11.2022. https://www.nyyti.fi/opiskelijoille/opi-elamantaitoa/persoonallisuus/unelmat/

Opetushallitus. n.d. Mun elämä – Ohjausmateriaalia erityisopetukseen. Unelmointi. Verkkosivu. Viitattu 05.11.2022. https://www.oph.fi/fi/oppimateriaali/mun-elama/tulevaisuuden-taidot/unelmointi

Roiman paja 16.09.2022 – Unelmapaja

Roimanpaja 25.10.2022 – Tavoitteet ja visio

 

Kommentoi