Tampere
19 May, Sunday
18° C

Proakatemian esseepankki

Työkaluna oppimissopimusKirjoittanut: Kasper Sinkkonen - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kesäloma alkaa jo kolkuttamaan ovella ja ensimmäinen vuosi Proakatemialla on kohta paketissa. Roima tiimin ensimmäisestä mökkipajasta on nyt reilu viikko aikaa ja tässä esseessä palaammekin muistelemaan mökkipajan antimia. 

Ensimmäisessä mökkipajassa kävimme kaikkien tiimiläisten oppimissopimukset läpi toinen toisensa jälkeen. Oppimissopimuksessa on viisi pääkohtaa, jotka ovat: Missä olen ollut? Missä olen nyt? Mihin tahdon päästä? Miten pääsen sinne? Mistä tiedän päässeeni perille? Kun aloin itse kirjoittaa omaa oppimissopimustani, ajattelin, että tämähän on “piece of cake”. Kun oikeasti otti aikaa oppimissopimuksen tekemiseen, osoittautui kysymykset jopa melko vaikeiksi. Ensimmäisessä mökkipajassa jokaisella tiimiläisellä oli aikaa varattu puheenvuoroon ja oman oppimissopimuksen esittelyyn noin 30 minuuttia. Tässä ajassa oli tarkoitus käsitellä oppimissopimuksen kaksi ensimmäistä kohtaa, eli Missä olen ollut? & Missä olen nyt?  

Se, että oppimissopimuksesta tuli mielestäni hyvä, vaati täyden rauhoittumisen ja ajan mietiskelyyn ja syvällisempään pohdiskeluun. Harvoin tulee pysähdyttyä ja mietittyä syvällisemmin sitä, miten menneisyyteni vaikuttaa tämän päiväiseen minään. Mitkä asiat, kokemukset ja ajatukset menneisyydessäni ovat muokanneet minua? Keiden ihmisten läsnäolo elämässäni on vaikuttanut siihen, minkälainen ihminen olen tällä hetkellä? Tällaisia asioita kun aloin pohdiskelemaan, nousi tietyt selkeät seikat mieleeni. Kun tällaisia asioita miettii ajatuksen kanssa, alkaa tajuamaan ja yhdistelemään palasia menneisyydestä ja kokoamaan palapeliä siihen pisteeseen, jossa tällä hetkellä elämää ollaan. Oppimissopimuksen kirjoittaminen itsessään auttoi kirkastamaan asioita ja ajatuksiani, joita ei välttämättä ole käsitellyt tai miettinyt sen enempää. Myös se, että oppimissopimuksen kaksi ensimmäistä kohtaa käydään läpi koko tiimin kanssa, pakotti oikeasti miettimään asioita, joita jakaa koko tiimille. Kirjoittaminen, tiimille puhuminen ja kysymyksiin vastailu antoi selkeyttä itsellenikin asioista, joita ei ole tarpeeksi käsitellyt ja sitä kautta selkeyttivät myös omia ajatuksiani tietyistä aiheista. 

Oppimissopimus on tiimityöskentelyssä loistava työkalu kehittymiselle. Se, että itse pohdiskelee omaa menneisyyttään ja avaa sitä tiimiläisille, on mielestäni parhaita keinoja tiimiytymiseen ja toisiin tutustumiseen. On helpompi ymmärtää toisia, kun tietää heidän taustoistaan ja menneisyyden kokemuksistaan. Mökkipajassa jokainen saa itselleen parhaaksi näkemällään tavalla avata omia menneisyyksiään. Jotkut tiimiläiset avaavat oman elämänsä kirjansa apposen auki, toiset taas raottavat sitä vain hiukan. Jokainen tekee niin kuin itsestä tuntuu hyvältä. Se, että uskalletaan kertoa omista, jopa arista aiheista ja menneisyyksistä on mielestäni todella rohkeaa ja se osoittaa sen, että on täysi luotto ympärillä oleviin ihmisiin. Uskon, että mökkipaja toi tiimiläiset entistä lähemmäksi toisiaan ja paransi entisestään luottamusta toisiin ihmisiin. Jo tämä luottamuksen syventyminen on iso ja merkittävä askel tiimin toimivuuteen tulevaisuudessa 

Oppimissopimuksen seuraavat kysymykset käsittelevät enemmänkin tulevaisuutta. On hienoa, että uskaltaa kertoa omista unelmistaan ja tavoitteistaan muille. Jos unelmia ja tavoitteita pitää vain itsellään, eikä kerro niistä muille, ei sinulla ole matkallesi tukijoukkoa, joka kannustaa ja puskee sinua eteenpäin kohti määränpäätä. Unelmien ja tavoitteiden salailu ja peitteleminen on melko yleistä, sillä pelätään epäonnistumista ja koetaan, että jos epäonnistutaan omissa tavoitteissa, ollaan petetty itsensä lisäksi kaikki muut, jotka ovat odottaneet sinun pääsevän tavoitteisiisi. Uskon, että unelmointi ja tavoittelu ja niistä puhuminen on hyvä asia, sillä muiden ihmisten tuki ja kannustus ei ainakaan huonoksi ole matkallasi kohti määränpäätäsi.  

Oppimissopimus oli uusi asia itselle ennen Proakatemialle tuloa. Koen, että oppimissopimus on erittäin hyvä keino itsensä kehittämiseen ja oppimiseen. Oppimissopimus toimii itsensä oppimisen seurannan työkaluna, mutta on myös todella hyvä keino tiimioppimisessa. Proakatemialla oppimissopimusta täytellään ja seurataan, mutta jo ensimmäisellä kerralla kun tätä työkalua käytin, sain siitä todella paljon tietoa ja oppia itsestäni. Toivon, että pystyn ja muistan vielä Proakatemian jälkeenkin käydä läpi oppimissopimustani, tehdä muutoksia, seurata tekemistäni ja mennä kohti tavoitteitani.

Kommentoi