Tampere
25 May, Saturday
23° C

Proakatemian esseepankki

Tunnista hyvä kulttuuritapahtumaKirjoittanut: Oona Hotakainen - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

On elokuun viileä aamu. Aurinko paistaa jo korkealta, mutta suomalainen aurinko ei polttele iholla. Kello lähentelee kymmentä ja stadionin starttiviivan tuntumassa kuhisee verrytteleviä juoksijoita. Osa juoksijoista on inspiroituneet Lasse Virenin mikroshortseista, kun joukkoon mahtuu myös vedonlyöneitä yllytyshulluja, jotka verryttelevät ujo pelon kipinä silmissä. Viimeiset minuutit matelevat. Timmissä kunnossa oleva nuori nainen räplää sykemittariaan, solmin kenkieni nauhat vielä umpisolmulle. Kuulokkeissa jytää Eye of the Tiger, syke nousee uhkaavasti ja mietin, pitäisikö vielä ampaista jännityspissalle.

Hyvässä kulttuuritapahtumassa kaikki toiminta on osallistujalle sulavaa, huomaamatonta ja lähes itsestäänselvyys. Huonon kulttuuritapahtuman tunnistaa kaukaa.  Suomalainen usein kyseenalaistaa ja moittii, muttei muista kehua.

Tampere maraton näkyy kaupungin katukuvassa jo varhain keväällä. Innostava ja yhteen tuova tapahtuma tarjoaa haasteita monen tasoisille juoksijoille. Tavoitteena onkin kannustaa kaiken ikäiset ja kokoiset liikkujat nauttimaan urheilun iloista omalla vauhdillaan lasten minimaratonista 42.195 kilometrin saavutuksiin. Onnistuakseen juoksijoiden hyvän olon saavuttamisessa tarvitaan organisoitu liikenteenohjaus ja reittimerkintä. Pidemmällä reitillä huollon merkitys kasvaa: juotavaa, wc-tiloja sekä hyvä maalihuolto suihkuineen ja keittoineen. Koska menevälle sattuu ja tapahtuu, on kulttuuritapahtumassa huolehdittava ensiavusta sekä kulissien takana on myös toimiva pelastus- ja turvallisuussuunnitelma.

Etukäteen lähetetyssä sähköpostissa sekä tapahtuman nettisivuilla informoidaan juoksijoille tapahtuman tarkat aikataulut, parkkimahdollisuudet sekä julkisen liikenteen käyttömahdollisuudet. Informaatiolehtiössä tiedotetaan valmistautumisessa hyödyllisten juoksuvinkkien lisäksi myös selkeät juoksureitit ja aluekartta: tavarasäilytys, pukutilat, wc-tilat sekä info. Yhtenäisyyttä tuovat juoksupaidat toimivat osana markkinointia myös tulevaisuutta ajatellen. Juoksijat noutavat ennen lähtöä henkilökohtaisen kilpailunumeronsa tapahtuman kisakansliasta. Kilpailunumero on välttämätön osana tapahtuman turvallisuusjärjestelmää ja oleellinen henkilökohtaisen ajan ottoon.

Yleisesti tärkeää kulttuuritapahtumalle on siisti ympäristö ja iloinen ilmapiiri, johon osallistujien lisäksi vaikuttavat kannustusjoukot, organisoidut talkoolaiset ja yleisö. Musiikki, esiintyjät ja tiedottavat kuulutukset luovat omalta osaltaan tapahtuman luonnetta. Onnistuneesti rakennetussa ja huolletuissa rakenteissa myös palkinnot, kiitokset ja kannustukset kuuluvat iloiseen juoksutapahtumaan. Järjestäjistä riippumaton sää saattaa vaikuttaa osallistujien kuvaan tapahtuman onnistumisesta, parhaimmillaan se on kuin mansikka kakun päällä ja kruunaa kesän lopussa olevan Tampere maratonin.

                     Hiki kirvelee silmiä, mutta ilokseni näen lukemat 42km. Puhelimeni akkukin on loppu eikä kuulokkeista kuulu enää mitään. Tömähdysten lukumäärä vie viimeisiään tällä radalla. Jalat eivät muista Eye of the Tigerin rytmiä ja mukavuusalueelta on poistuttu kilometrejä sitten. Tiedän, etten voi pysähtyä, sillä maaliviivan ylittämisen unelma muuttuisi konttauskisaksi. Luotan lihasten muistiin ja jatkan. Oksettaa, pissattaa, itkettää ja naurattaa. Ilon kyyneleissä kuulen nimeni maaliviivalla. Huoltojoukot onnittelevat mitalein ja ohjaavat äidillisesti huoltoaluetta kohti. Nyt suihkuun ja keitolle!

 

Lähteet:

https://tampereenmaratonklubi.info/

Haastattelu, Tampere maratonin operatiivinen ryhmä

Satu Leskinen, Opinnäyte työ: Tapahtumajärjestäjän opas

https://www.tampereenmaratonklubi.com/tampere-maraton/

Kommentoi