Tampere
24 Jun, Monday
18° C

Proakatemian esseepankki

Tunne lukkosiKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Oletko koskaan miettinyt, että voisit olla samalla aikuinen ja lapsi. Menneisyys ja varsinkin lapsuuden kokemukset saattavat olla haitallisia nykypäivän toimintaasi. Olen omalla kohdallani noin 12v sitten aloittanut pohtimaan enemmän menneisyyttäni ja sitä kautta lapsuuteni kokemuksia arkipäivän toiminnassani. Meissä asuu sisäinen lapsi, sisäistetty haitallinen vanhempi ja vastuullinen aikuinen. Nämä kolme asiaa jäivät mieleeni lukiessani kirjaa. Kuinka syvälle uskaltaa mennä omia pelkojaan ja kohdata sisäinen lapsesi. Tunnelukot tuovat elämääsi paljon harmeja ja ikäviä asioita joita kohtaa lähes päivittäin. Uskon, että tunnelukkojen avautumisen myötä pääsee käsiksi kohti helpompaa elämää jos vain uskaltaa kohdata omat lapsuuden tunnelukot.

 

SISÄINEN LAPSI

 

Sisäinen lapsi huutaa ja aikuinen hiljentää sen, kuinka tästä sitten voi huomata, että on aikuinen lapsen saappaissa. Olen pohtinut omaa sisäistä lastani ja oppinut tuntemaan omia tunnelukkojani sen myötä. Työelämä, parisuhde, ystävät ja monet muut arjen kohtaamiset aktivoivat tunnelukkojamme jotka herättävät sisäisen lapsen toimimaan lapsen tavoin. Meissä elää jokainen eletty vuosi ja muistamme asioita joko tietoisesti tai tiedostamatta. Voimme siis toimia tiedostamattamme jollakin tavalla ja ihmetellä käyttäytymistämme tai emme edes huomaa, kuinka vahingollisia olemme itsellemme. Sisäisen lapsen kohtaaminen olisi hyvä ottaa mukaan arkielämään, huomioida sitä ja vahvistaa omaa identiteettiään.

 

SISÄISTETTY HAITALLISEMPI VANHEMPI

 

Haitallinen vanhempi on syntynyt lapsuuden ikävistä asioista, joista on syntynyt tunnelukkoja ja jotka vaikuttavat haitallisesti toimintaamme nykyään. Haitallinen vanhempi on opittu omista vanhempien, opettajien, kaverien ja monien muiden kohtaamisien kautta. Näitä on siis mahdotonta väistää eikä kukaan tule ikinä olemaan täydellinen. Nämä menneisyyden haitat saattavat ohjata elämääsi suuntaan jossa kohtaa samoja ikäviä asioita joita on lapsuudessaan kohdannut. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että eläisi vain haitallisten asioiden ympäröimänä. Asennoituminen ja suhtautuminen on hyvin tärkeä asia kohdata ikäviä arkipäivän tilanteita.

 

VASTUULLINEN AIKUINEN

 

Vastuullinen aikuinen on se kenen pitäisi huomioida sisäinen lapsesi jonka traumat näyttäytyvät aikuisiällä. Haitallisen vanhemman tehtäviin kuuluu olla se kuka näyttää tien ja ymmärtää kohdatessaan arkielämän haasteita. Sisäistetty haitallinen vanhempi moittii ja toruu, mutta vastuullinen ymmärtää sisäistä lastasi. Rajat on asetettava, koska rajat ovat rakkautta. Vastuullinen aikuinen asettaa rajat ja pysyy niissä, jotta ymmärtäisit oikean ja väärän eron. Ei ole väärä tehdä virheitä, mutta niitä toistuvasti samasta asiasta ei ole järkevää. Virheet kuuluvat elämään ja vastuullisen vanhemman olisi hyvä ymmärtää omaa sisäistä lastaan tehdessään virheitä.

 

Kun nämä kolme puolta puhuvat sisälläsi, etkä ymmärrä mitä tapahtuu, niin silloin olet ristiriitaiset tunteet pääsevät vaikuttamaan elämän eriosa-alueilla joko haitallisesti tai ei. Kaikki on siis sinusta itsestäsi kiinni miten elämääsi kohtaa, mutta jos arki haasteet tai elämä on muuten vain raskasta, silloin voisin suositella tunne lukkosi kirjaa. Opin tuosta kirjasta hyvin paljon. Yksi asia, joka painui mieleeni on se, että olemme kaikki lapsia ja aikuisten ikävä käyttäytyminen johtuu monesti heidän omista lukoistaan.

Kommentoi