Tampere
29 May, Wednesday
26° C

Proakatemian esseepankki

Tubettajan KäsikirjaKirjoittanut: Jani Bieck - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Jani Bieck

Kirjaessee

7.12.2017

 

 

Tubettajan käsikirja

Roni Back

 

Roni Back on YouTubessa hyvin tunnettu suomalainen hahmo ja hänellä on siellä yli 300 tuhatta seuraajaa. Hän tekee videoita omalla persoonallisella tyylillään ja kertoilee niissä elämästään. Hänen kirjansa Tubettajan käsikirja on raapaisu tubettajan elämään ja siitä mitä tubettamisen aloittaminen vaatii. Kirja osui itselleni eteen juuri oikeaan aikaan, koska olen juuri suunnittellut tubettamisen aloittamista! Siirrytään seuraavaksi kirjan oppeihin.

 

Persoonallisuus

 

Ensimmäisenä ja tärkeimpänä neuvona nousi esiin se, kuinka tärkeää on olla oma itsensä ja luoda omaa juttua. Se paistaa heti läpi, jos videoilla esittää jotakin mitä ei ole. Katsojat pitävät ihan normaaleista jutuista ja tykkäävät seurata tavallisten ihmisten toimintaa, tämän takia on aivan turha lähteä esittämään mitään sirkustemppuja, jos et niitä muutenkaan tee tai osaa. Se on selvä, että kaikkia katsojia ei välttämättä pysty vangitsemaan, mutta ne jotka pitävät tuottamastasi materiaalista varmasti myös katsovat sitä jatkossa, koske he pitävät sinusta. Itse olen esimerkiksi ajatellut alkavani tekemään myyntiin liittyviä tube-videoita ja tulen toteuttamaan niissä omaa persoonallista ja rentoa tyyliäni. Uskon, että tällä tulen saamaan katsojia, koska en esitä mitään muuta kuin sitä mitä olen eli myyntimies-jania. Videoissani tulen myös käsittelemään aiheita kuten opiskelujani, harrastuksiani ja muutakin elämääni.

 

Brändin luonti

 

Roni puhuu siitä, kuinka tärkeää on luoda omaa brändiä. Sitähän luodaan olemalla oma itsensä. Esimerkiksi minä tulen brändäämään itseni myyntimiehenä, kun taas joku toinen, joka vaikka harrastaa jalkapalloa ja tekee siihen liittyviä videoita brändää itsensä jalkapalloilijana. Henkilöbrändäys on vähintään yhtä tärkeää, kuin tuotebrändäys. Mitä enemmän brändi vahvistuu, sitä enemmän sinulla tulee olemaan katsojia ja seuraajia. Noudattamalla omaa juttuasi ja olematta liikaa poukkoilematta siitä katsojat ymmärtävät helpommin juttusi ja ne, jotka siitä pitävät tulevat pysymään kanavilla. Kaikista pahinta olisi varmasti tubettaja, joka tekee vähän kaikkea, jolloin kokonaisuus jää ohkaiseksi. Katsojalle ei välttämättä aukene kunnolla millainen tubettaja ihmisenä on ja sen takia ihmiset seuraavat. He siis omalla tavallaan samaistuvat tubettajiin! Ronilla brändäämisessään suurimpana kärkenä toimii varmasti pelaaminen ja hänen seuraajistaan iso osa onkin pelaajia.

 

Tie suosioon

 

YouTubessa riittää katsottavaa ja tubettajia, joista valita. Millä tavalla tubettaja voi sitten haalia itselleen satoja tuhansia seuraajia? Tietysti se vaatii myös hieman onnea, mutta kyllä siihen onneen pystyy itsekin vaikuttamaan. Suurimmat tekijät ovat aktiivisuus. Tubettajana sinun täytyy tuottaa videoita usein, jotta katsojien mielenkiinto seurata elämääsi pysyy yllä. Ei riitä, jos videon tuottaa kerran kahteen kuukauteen, vaan sopiva sykli on video tai pari viikossa. Se vaatii tietysti tekijältään paljon työtä, mutta työtä seuraajien eteen on tehtävä, sillä eivät ne muuten kanavallesi löydä. Työtunteja kuluu ideointiin, suunnitteluun, videon kuvaamiseen, leikkaamiseen ja editointiin lukuisia, mutta jokaiselta tubettajalta kun asiasta kysyy, niin ne ovat varmasti sen arvoisia! Tavoitteellisuus on tubettamisessa myös hyvin tärkeää, koska ilman tavoitteita et tule varmasti tuottamaan videota joka viikko tai kasvattamaan seuraajakuntaasi. Tavoitteina voi olla esimerkiksi juuri se, että tulet tekemään videon jokaisen viikon perjantaihin mennessä ja, että kasvatat seuraajakuntaasi vuodessa tuhannella! Ilman tavoitteita ei ole motivaatiota, sitä mieltä minä olen! Roni listasi myös verkostojen merkityksen suosion saavuttamisessa. On tietysti suuri apuväline, jos sinulla on kaveri, jolla on jo valmiiksi paljon seuraajia tube-kanavallaan, jolloin voit tehdä esimerkiksi yhteisvideon hänen kanssaan. Näin kaverisi seuraajat tulevat mahdollisesti seuraamaan myös kanavaasi, jos olet heidän mielestään kiinnostava! Oikoreittejä ei suosioon kuitenkaan ole, mutta kaikkia apuvälineitä on hyvä hyödyntää. Suosion takia videoita ei tietenkään kuulu pelkästään tehdä, mutta onhan niitä varmasti mukavampi tehdä, jos tietää, että katsojia on muitakin kuin oma isä ja äiti.

 

Julkisuuden varjopuolet

 

Silloin kun olet näkyvillä, niin tulet varmasti saamaan paljon kritiikkiä ja arvostelua. Se on asia, jonka kanssa on yksinkertaisesti elettävä, koska kaikkia ei pysty miellyttämään ja niitä niin sanottuja vihaajia riittää aina, vaikka kuinka tekisit asiat oikein ja olisit mukava. Sinun täytyy osata suodattaa kritiikin seasta se oikeasti hyvä ja rakentava palaute, kaiken muun voitkin oikeastaan unohtaa. Turhaan sitä alkaa päätään vaivaamaan joittenkin anonyymien kommenteilla, että kylläpä sinulla on outo nenä, sillä ei se nenä siitä miksikään muutu. Roni puhui kirjassaan myös häiriköinnistä. Se on tietysti niillä oikeasti suosituilla hahmoilla rasitteena. Voi olla, että ihmiset tulevat ovelle koputtelemaan tai soittelevat puhelimeen. Kaduillakaan et saa rauhassa kulkea, koska aina joku on perässäsi. Tästä kaikesta huolimatta Roni ei vaihtaisi ammattiaan mihinkään! Ammatista voidaan puhua, koska Roni elättää tubettamisella itsensä. Hän saa tuloja videoitten tekemisestä, sponsoreilta ja tapahtumista joihin hän osallistuu.

 

Välineet tubettamiseen

 

Laitteistoon ja ohjelmistoihin voi saada menemään tolkuttomasti rahaa, mutta tänä päivänä se ei todellakaan vaadi isoa rahallista panostusta, jotta homman saa ainakin käyntiin. Monissa tämän päivän puhelimissa on jo niin hyvät kamerat, että niilläkin pystyy kuvaamaan paljon ja sitten löytyy myös monia edullisia ohjelmistoja, joilla videoitten leikkaaminen onnistuu hyvin. Tietysti, jos haluat luoda ammattimaista vaikutelmaa, niin onhan se hyvä, että sinulla olisi järjestelmäkamera ja sille oma mikki, jotta äänikin kuulostaa hyvältä. Kameranjalka on myös hyvä hommata, sillä tuskin haluat koko aikaa käsivaralla kuvailla. Itse tein niin, että hommasin suorilta hyvän kameran ja tarvikkeet, niin ei tarvitse ainakaan ihan heti olla päivittämässä. Olen käynyt jo ulkona valokuvailemassa ja tyytyväinen olen ollut. Vielä tarvitsee aloittaa videoitten tekeminen ja näillä puheilla asetankin itselleni omaksi tavoitteeksi, että ensi viikon aikana ensimmäinen videoni pamahtaa pihalle!

 

-Jani

Aihetunnisteet:
Kommentoi