Tampere
22 May, Wednesday
20° C

Proakatemian esseepankki

Total RecallKirjoittanut: Aleksi Laakkonen - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kirjaessee/ Aleksi Laakkonen/ Kajo
Arnold Schwarzenegger – Total Recall

 

Arnold Schwarzeneggerin elämäntarina on vertaansa vailla. Halusin alun perin lukea Elon Muskin elämänkerran, mutta äänikirjasovelluksen typerien maarajoitusten takia sitä ei ollut saatavilla. Ylipäätään tarkoituksena oli hakea vastapainoa jokseenkin kuivakalle yrityskirjallisuudelle, jota oli tullut tankattua jo melko paljon. Kirjana Scwarzeneggerin elämänkerta on erinomainen. Tarinasta itsestään on pakko todeta, että totuus on tarua ihmeellisempää. Etenkin äänikirjassa huomionarvoista on kirjailijan itsensä lukemat luvut kirjan alussa ja lopussa. Scwharzeneggerin tarinaa ja saavutuksia kuvaa melko hyvin se, että hän osti vuonna 2008 samaisen M-47 -panssarivaunun itselleen, jonka kuljettajana hän 19-vuotiaana palveli Itävallan armeijassa. Schwarzenegger ei ole juuri hidastellut urallaan. Kirjassa hän mainitsee eläneensä noin viidentoista vuoden jaksoissa, saavuttaen ensin kehonrakentamisessa kaiken mahdollisen, sitten toimintaelokuvissa ja lopulta politiikassa.

 

Esimerkiksi hän nostaa oman asunnon ostamisen; siinä missä muut amerikkalaista unelmaa tavoittelevat maahanmuuttajat vain haaveilivat oman asunnon ostamisesta, tarttui Schwarzenegger toimeen ja osti kokonaisen pienkerrostalon.

 

Siinä missä Schwarzenegger tunnetaan aktiivisena vihreiden arvojen puolestapuhujana, ajaa mies kuitenkin hummerilla ja polttaa kuubalaisia sikareita – huolimatta Kuuban asemasta Yhdysvaltain ulkopolitiikassa ja urastaan urheilijana. Melkoisia ristiriitoja, jotka mies kyllä tunnustaa todeten niiden kuuluvan hänen yksityiselämänsä puolelle. Ihan hauska rajanveto julkisesti edustettujen ja omien arvojen välille.  Onko siis kuitenkaan tarpeen, että auktoriteettiasemassa olevan ihmisen on oltava puhdas kuin pulmunen? Yleisesti tuntuu olevan niin, että pienikin tahra julkisuuden henkilön imagoon voi koitua lopulliseksi tämän uran kannalta.

 

Schwarzeneggerin kehonrakennustausta tarjoilee lisää tärppejä oman elämän johtamiseen: toistot. Schwarzeneggerin mukaan avain onnistumiseen on jatkuva harjoittelu ja suoritusten toistaminen, kunnes tavoitteet on saavutettu ja suoritukset tulevat lihasmuistista – oli kyse sitten puheen pitämisestä tai elokuvan taistelukohtauksesta. Ajankäytön suhteen Schwarzenegger on äärimmäisen pragmaattinen. Ihminen tarvitsee unta 6-8 tuntia vuorokaudessa, loput voi ja pitää käyttää tavoitteiden saavuttamiseen tai elämästä nauttimiseen. Samoilla linjoilla on myös toinen ”suurmies” Elon Musk.

 

Schwarzenegger on kautta linjan tehnyt asiat toisin kuin on yleisesti tapana, ja mikäli ei ole ollut valmiita tapoja on hän luonut ne itse. Kun Schwarzenegger aloitti kehonrakennus-harrastuksen 60-luvun Itävallassa, ei laji ollut vielä tunnettu tai arvostettu. Lopulta Arnoldista tuli lajin keulakuva, joka lopulta voitti kaikki kilpailut, joihin osallistui. Näyttelijän urapolun Arnold raivasi myös poikkeuksellisella tavalla. Siinä missä muut näyttelijäksi aikovat tavoittelivat sivuosia ja aikaa valkokankaalla, päätti Arnold mennä suoraan huipulle ja tavoitella miespääosan paikkaa alusta asti. Myöskään kuvernööriksi päätyminen ei tapahtunut tavanomaista reittiä alkaen rivipoliitikon paikasta. Läpi kaikkien kolmen ”jakson” on Schwarzeneggerillä ollut mukana vahva työnteon eetos ja yrittäjämäinen ote elämään. Kun Schwarzenegger tarvitsi Amerikkaan muutettuaan rahaa elämiseen, perusti tämä ystävänsä kanssa rakennusliikkeen.  Opiskelun ja treenaamisen ohella Schwarzeneggerin onnistui siis vielä pyörittää menestyvää remonttibisnestä. Maineen kertyessä Schwarzenegger otti siitä hyödyn irti ja ryhtyi myymään kuvia, julisteita ja muita oheistuotteita faneilleen ympäri maailmaa.

 

Nyt kun kirjoitan tätä esseetä kaksi kuukautta kirjan lukemisen jälkeen, on pakko todeta, että Arnoldin elämänkerta todella vaikutti elämääni. Yleensä suhtaudun melko skeptisesti ajatukseen oman toiminnan muuttamisesta tällaisten ”sankaritarinoiden” innoittamana. Kuitenkin Schwarzeneggerin tarina onnistui rohkaisemaan omien unelmien tavoitteluun ja riskien ottamiseen. Pitkin syksyä ajankäyttö on ollut paljon tapetilla erityisesti oman elämäni puolella, mutta myös Kajon kanssa. Kajon ajankäytön ääripäät voisivat oppia paljon Arnoldilta. Vaikka tämä puhuukin kaikkien 24 tunnin käyttämisestä hyödyksi, ei tarkoitus ole kuitenkaan työskennellä (aivan) kaikkia kahdeksaatoista tuntia, jotka valveilla viettää. On tärkeää omistaa aikaa myös latautumiselle, esimerkiksi sikarin pössyttelylle panssarivaunun ratissa – tai mikä ikinä on itselle lähellä sydäntä.

Kommentoi