Tampere
27 May, Monday
20° C

Proakatemian esseepankki

Tomaattini, pelastukseni!Kirjoittanut: Outi Kattelus - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Proakatemilla itsensä johtamisesta puhutaan paljon ja samalla siinä myös kehitytään kolmen ja puolen vuoden aikana paljon. Itse kuitenkin olen ollut havaitsevanani, että multitasking on tullut suureksi osaksi arkeamme. Milloin tulee viesti, joka on ”elintärkeä” lukea samantien, milloin vain muistuu jotain muuta mieleen ja haluaakin hoitaa asian heti pois alta. Välillä on niin kiire, että koetaan järkevämmäksi tehdä useita asioita yhtä aikaa sen vuoksi.

 

Heräsin multitaskingin haitallisuuteen, kun luin Hussin (2019) blogitekstin aiheesta. Blogin alussa kysytään, onko multitaskaaja oikeastaan työelämän narri? Tuo narri-sana sai itseni pysähtymään. Sen jälkeen päässäni on usein soinut ”kappale”, Tahdotko tehdä itsestäs pellen. Todellisuudessa en tiedä, onko tuollaista kappaletta oikeasti edes olemassa, Google ei kuitenkaan asian tiimoilta valaissut.

 

Hussin (2019) mukaan multitaskingin todellisuus on se, että vain 2,5 prosenttia pystyy toimimaan tehden useampaa asiaa samanaikaisesti ilman, että se samalla laskee suoritustasoa. Itse en ainakaan kuulu tähän joukkoon. Tuo prosenttimäärä on pieni, mutta silti epäilen myös sen todenperäisyyttä, sillä usein multitaskatessa täytyy hyppiä välineeltä tai ainakin välilehdeltä toiselle. Vaikka olisi käytössä useampikin näyttö niin kyllähän hiiren kestää matkustaa ruudulta toiselle. Niin tai näin, tuo prosenttiluku on todella pieni ja varsinkin kun miettii, miten moni kuvittelee multitaskaavansa niin, että se on todella tehokasta.

 

Olen sitä mieltä, että mikäli haluaa multitaskingista tehokasta, sitä täytyy oikeasti suunnitella ja opetella. Ei riitä, että alkaa vain tekemään useampaa asiaa yhtä aikaa, koska ne nyt vain sattuvat olemaan to do-listalla. Täytyisi oikeasti miettiä, että mitä asioita on mahdollista tehdä yhtä aikaa. Millaiset toiminnot sopivat esimerkiksi puhelimessa puhumisen kanssa samaan aikaan tehtäväksi tai mitä voit tehdä samalla kuin kirjoitat raporttia.

 

Kun omalla kohdallani mietin esimerkiksi opintotaivaltani, jossa on täytynyt yhtä aikaa kirjoittaa muistiinpanoja ja kuunnella, niin täytyy kyllä sanoa, että molemmat on varmaan tehty puolitehoilla. Totuus on kuitenkin se, että jo koulussa opetetaan, tai ainakin minun aikanani opetettiin siihen, että mihinkään ei tule keskityttyä kunnolla. Tai toisin sanoen, siihen ei annettu mahdollisuutta. Tällä hetkellä tilanne on se, että tarkistaessani toiselta välilehdeltä esimerkiksi kolme sukunimeä lähdeviittausta varten, on todella hyvää tuuria, että muistan näistä edes yhden. Multitasking ei siis todellakaan ole juttuni.

 

Jo aikaisemmissa opinnoissani olen gradua kirjoittaessani käyttänyt Pomodoro-tekniikkaa onnistuneesti ja päässyt flowhon työskennellessäni. Nyt Proakatemiaopintojen aikana olen sitä taas harjoitellut, mutta se tuntui tökkivän pahasti. Tilanne kuitenkin muuttui, kun löysin saman sivuston, jota käytin jo aikaisemmin. Se on mytomatoes.com. En osaa sanoa, mikä siinä viehättää enemmän kuin muissa sivustoissa, mutta minulle se vain toimii. Voin siis suositella sitä myös muille, mikäli Pomodoro ei ole aikaisemmin iskenyt.

 

Nyt olenkin oppinut jälleen kerran paremmaksi itseni johtajaksi, kun maltan lukea viestit vähän myöhemmin, enkä tarkistele asioita väärinä hetkinä. Tällä hetkellä tilanne on se, että 25 minuutin työskentelyjaksoille on hankala irroittautua flown ollessa käynnissä, mutta oletukseni on, että siihen Pomodoro perustuukin. On siis ihana palata työn ääreen kun jotain on jäänyt niin pahasti kesken. Suosittelen ainakin kokeilemaan, pahimmillaan et menetä mitään ja parhaimmillaan saat keskityttyä juuri siihen, mihin täytyykin.

 

 

LÄHTEET

Hussi, T. 2019. Multitasking – tee tuplasti ja saa puolet aikaiseksi. Julkaistu 13.8.2019. Viitattu 29.4.2021. https://www.ilmarinen.fi/tietoa-ilmarisesta/ajankohtaista/blogit-ja-artikkelit/blogikirjoitukset/tomi-hussi/multitasking/

 

mytomatoes.com

Kommentoi