Tampere
22 May, Wednesday
23° C

Proakatemian esseepankki

Toivon merkitys tiimiyrittäjänäKirjoittanut: Suna Mikkola - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Voimana toivo
Maaret Kallio
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Sanotaan, että toivossa on hyvä elää. Maaret Kallion Voimana Toivo kirjassa käsitellään toivoa ja juuri sitä, millainen merkitys toivolla on ihmisen elämässä. Kallio kertoo muun muassa, että toivo on elämää kantava voima, jonka avulla elämä pysyy meille mielekkäänä ja merkityksellisenä. Toivo liittyy myös voimakkaasti omien päämääriemme tavoittelemiseen, se auttaa meitä pyrkimään kohti arvokkaampia tavoitteita ja rakentamaan hyvää ja aktiivista elämää.

Hyvä, onnellinen ja merkityksellinen elämä perustuu siihen, että on toivoa. Kukaan ei jaksa elää kauaa toivottomuudessa, eikä se ruoki hyvää elämää.  Toivo antaa meille voimaa kulkea eteenpäin ja uskoa tulevaan oli sitten kyse uudesta työpaikasta, oman unelman tavoittelemisesta tai esimerkiksi yrittäjyydestä.

Opiskelijana ja lisäksi vielä tuoreena yrittäjänä on paljon kaikkea uutta opittavaa. Yrittäjyys saattaa hämmentää ja jopa pelottaa. On selvää, että rohkeiden ja jopa aluksi hieman pelottavien valintojen tekemiseen tarvitaan uskoa ja luottamusta, jotta päätöksiä uskaltaa tehdä. Toivo on avain asemassa myös näiden asioiden äärellä. Ilman toivoa kukaan ei uskaltaisi tehdä päätöksiä esimerkiksi yrittäjänä. Toivo ylläpitää ajatusta siitä, että tulevaisuudessa menee hyvin ja tuntee sen, että tunnelin päässä on valoa

Voimana toivo kirjassa kuvataan, että toivorikas ihminen uskoo siihen, että asiat menevät parempaan suuntaan, ja että aina on tie jota kulkea vaikka välillä putoaisikin kuoppaan ja joutuisi etsimään uuden tien. Tätä mentaliteettia tarvitsevat niin uudet yrittäjät, kuin myös pitkän uran tehneet yrittäjät. Tuoreina tiimiyrittäjinä tulemme varmasti tekemään virheitä ja se on jopa toivottavaa, jotta opimme mahdollisimman paljon. Emme kuitenkaan saa lannistua virheistä vaan on syytä katsoa koko ajan tulevaan. Jotta pystymme tähän, tarvitsemme toivoa.

Tarvitsemme toivoa siihen, että pystymme oppimaan virheistämme emmekä esimerkiksi tee samoja virheitä uudelleen. Samaa ajatusta voisi verrata myös moneen muuhun. Esimerkiksi läheisen menettäminen voi olla ja onkin kova paikka monelle. Tällaisessa tilanteessa toivo kannattelee meitä, jotta voimme selvitä siitä emmekä vaivu epätoivoon tai masennukseen liian pitkäksi aikaa.

Tuoreena tiimiyrittäjänä koen, että toivo on minulle ja meille kaikille tiimiyrittäjille tärkeä voimavara. Positiivisella asenteella pääsee pitkälle, eikä saa jäädä polkemaan paikoilleen vain omien pelkojen takia. Kallio sanoo kirjassaan, että toivo on kokemus mahdollisuuksista, mahdollisuudesta vaikuttaa, mahdollisuudesta selvitä ja mahdollisuudesta kokea toisten apua ja turvaa.  Mahdollisuuden kokeminen on tiimiyrittäjälle tärkeää.  Se, että kokee olevansa merkityksellinen niin itselle ja omalle tekemiselle, kuin myös koko tiimiyritykselle on tärkeää meille jokaiselle. Haluamme kaikki tuntea kuuluvamme joukkoon ja toivomme, että saisimme tuoda oman potentiaalimme esiin.

Mahdollisuus vaikuttaa. Kun ihminen kokee, että hänellä on mahdollisuus vaikuttaa asioihin hän näkee oman asemansa tiimissä valoisampana, tuntee kontrollin tunteen ja on näin toiveikkaampi omasta tulevaisuudestaan ja merkityksellisyydestään tiimille.

Mahdollisuus kokea toisen apua, kokemus siitä, että on arvokasta ja eteenpäin vievää vastaanottaa apua ja antaa apua. Tiimiyrittäjyys ei toimisi ilman tätä, jokaisen on pakko ottaa vastuuta niin itsestään kuin myös muista, jotta tiimi pärjää ja pysyy kasassa.

Kallio toteaa kirjassaan, että ”Toivo elää sekä viisaiden riskien otossa, että uskossa omaan toipumiskykyyn, mikäli epäonnistuu.” Lauseessa kiteytyy hyvin, miten toivon voima kannattaisi ottaa huomioon jokapäiväisessä tiimiyrittäjyydessä. Pitää uskaltaa heittäytyä joskus rohkeasti tuntemattomaan, mutta mikäli tekee virheen ei saa lannistua.

Jokaisen meistä on hyvä muistaa, ettei elämä ole vain ja ainoastaan meidän itsemme varassa. Suorituskeskeisessä maailmassa usein sorrumme ajattelemaan, että kaikki pitäisi saavuttaa heti ja nopeasti. Emme muista ajatella, mitä oikeasti haluamme saavuttaa ja mitkä oikeasti ovat juuri meille ne valot tunnelin päässä. ” Jos et pyri mihinkään, et myöskään saavu minnekään” Kallio kirjoittaa kirjassaan. Kun pitää toivon läsnä elämässään ja muistaa sen merkityksen ja voiman uskaltaa pyrkiä vaikka minne ja saapuu varmasti myös perille.

Kommentoi