Tampere
20 May, Monday
14° C

Proakatemian esseepankki

Töissä kotonaKirjoittanut: Aune Lampinen - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Etätyöskentelyn lisäännyttyä meille kaikille jo tutun viruksen myötä, päätin pohtia omia haasteita ja vinkkejä etätyöskentelyyn. Moni meistä on samassa tilanteessa, joten tuki löytyy läheltä. Etätyöskentelystä on helppoa löytää niin hyviä kuin huonojakin puolia.

 

Etätyöskentelyn myötä on saanut opetella paljon erilaisia uusia asioita. Oman jaksamiseni takaaja etätöiden aikana on ollut happihyppelyt sekä päiväunet. Jatkuva neljän seinän sisällä istuminen vaatii raitista ilmaa. Lisäksi olen huomannut sen, kuinka jo tietokoneesta lisääntynyt ruutuaika kasvaa myös puhelimen käytön kautta. Esimerkiksi esseiden kirjoittamisen ajaksi olen kokenut toimivaksi keinoksi sen, että puhelimesta laitetaan musiikki päälle, mutta puhelin laitetaan toiselle puolelle huonetta. Esseiden kirjoittamiseen ja yleisesti etätyöskentelyyn sopivaksi työskentelytavaksi olen kokenut pomodoro-tekniikan. Sen avulla pystyn työskentelemään tehokkaasti 30 minuuttia ja pitämään 5 minuutin hengähdystaukoja. Pomodoro-tekniikka on jo ennestään tuttu, mutta otin sen takaisin käyttöön etätyöskentelyn myötä. Lisäksi päivittäiset to do -listat auttavat pysymään aikatauluissa ja saamaan hommia eteenpäin. Etätyöskentelyn myötä jopa minusta on tullut pieni atk-nero, kun tietokoneella työskentely on lisääntynyt.

 

Onhan etätyöskentelyssä myös haasteensa. Haastavinta etätyöskentelyssä itselle on ollut se, että kotoa löytyy paljon muita ärsykkeitä, jotka häiritsevät keskittymistä. Ja ei, en tarkoita vain puhelinta, joka yksi suurin ärsykkeistä onkin, mutta jopa siivous tuntuu paremmalta vaihtoehdolta joinakin päivinä. Lisäksi hyvän päivärytmin löytäminen on ollut hankalaa. Työ- ja vapaa-aika sekoittuvat herkästi ja omista työpäivistä tulee todella pitkiä. Itse olen ollut ylikuormittunut etätyöskentelyn aikana töiden määrän takia. Lisäksi kuormitusta lisää itse etäpalaverit ja pajat, joiden jälkeen olen aivan puhki. On haastavaa pistää raja sille, milloin ei enää vastaa työtä/koulua koskeviin viesteihin. Viestinnän haastavat puolet ovat myöskin nousseet esiin etätyöskentelyvaiheen aikana. Viestinnän kanavien tulee olla selkeät, jotta tiedotteet ja tiedon jakaminen on selkeää.

 

Osa tehtävistä ja tekniikoista, kuten esseet, sujuu paremmin etänä kuin normaalisti, mutta toisaalta kaipaan päivittäistä tiimiläisten läsnäoloa. Myös lyhyidenkin koulumatkojen poisjääminen lisäävät aikaa aamuun sekä iltapäivään ja ovat auttaneet uuden päivärytmin rakentamisessa. Myös se, että työajan pystyy määrittelemään itse pajoja lukuun ottamatta, on positiivinen puoli etätyöskentelyssä. Vaikka tykkäänkin tehdä hommat alta pois heti aamulla, on ollut mukavaa, että välillä aamupäivän pystyy hyödyntämään omiin juttuihin ja keskittymään vasta illalla koulutehtäviin. Mielestäni se, että jo opiskeluaikana pääsemme harjoittelemaan etätyöskentelyn haasteita ja löytämään itselle toimivia rutiineja ja tekniikoita on ainoastaan positiivinen asia tulevaisuuden kannalta.

Kommentoi