Tampere
18 May, Saturday
13° C

Proakatemian esseepankki

Toimivan tiimin rakentaminenKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Susijengi kuuluu viime vuosien suosituimpiin joukkueisiin Suomessa ja osakkeet ovat nousukurssissa myös Euroopassa. Vielä reilu kymmenen vuotta sitten asiat olivat toisin. Koripallomaajoukkueen suosio oli hyvin alhainen, harrastajamäärät pienemmät nykypäivään verrattuna ja maaottelut pelattiin pääosin vaatimattomammissa palloiluhalleissa sen sijaan, että nykyään peliareenana toimivat jäähallit ja monitoimiareenat, jotka vetävät melkein kymmenkertaisia kannattajamääriä otteluihin aiempaan verrattuna. Olen itse pelannut koripalloa nuoresta iästä saakka ja Susijengin menestys sekä kannatus on yllättänyt itsenikin. Olen kuitenkin pitkään pohtinut, miksi kansainvälistä menestystä tulee tällä hetkellä ja miksi asiat ovat muuttuneet täysin nopealla aikataululla. Toki suomalaisia koripalloilijoita kulkeutuu entistä enemmän kansainvälisiin sarjoihin tienaamaan elantoa, mutta tämä ei voi olla ainut selittävä tekijä, koska monessa naapurimaassa tapahtuu sama ilmiö. Dettmann kertoo kirjassaan, kuinka nuoresta rämäpäisestä ja käskyttävästä valmentajasta on muuttunut sellainen valmentaja, joka hän tällä hetkellä on. Rauhallinen, empaattinen ja pohdiskeleva henkilö, joka saa henkilöt ylittämään itsensä.

 

Vaikka Dettmann toimii päävalmentajana, niin kirjasta käy nopeasti ilmi, että kyseessä ei ole perinteinen taktiikoiden ja tilastojen tuijottaja. Kilpailuhalu ei ole kadonnut mihinkään, mutta tulostaulun loppulukemalle ei anneta liian suurta merkitystä. Jokaisessa tilanteessa tulee kuitenkin aina tavoitella voittoa. Menestyäkseen yrittäjänä, työntekijänä tai urheilijana kilpailuhalua ja määrätietoisuutta tulee olla, jos haluaa mennä eteenpäin. Heti kun häviämiselle antaa mahdollisuuden, niin suurella todennäköisyydellä lopputulos on juuri sellainen. Mikä tahansa tiimi kohtaa jossain vaiheessa hetkiä, jolloin kaikki onnistuu ja hetkiä, jolloin mikään ei onnistu. Varsinkin Suomen koripallomaajoukkue. Ennen 2000-lukua Suomi pelasi viimeisen kerran koripallon EM-kisoissa vuonna 1995 ennen vuotta 2011. Dettmannista tuli toista kertaa Suomen maajoukkueen päävalmentaja vuonna 2004. Suomi pelasi mutasarjoissa ja ajat olivat vaikeita, mutta Dettmannilla oli selkeä visio mihin halusi joukkueen viedä. Ensisijaiseksi tavoitteeksi muodostui Suomen palaaminen Euroopan joukkueiden A-sarjaan ja lopulta EM-kisoihin. Joukkueen uudelleenrakentaminen aloitettiin. Ensimmäiseksi joukkueelle luotiin arvot, jonka mukaan pelitapaa muutettiin. Tällöin syntyi myös Susijengi, lauma joka toimii saumattomasti yhdessä ja toimii yhteisen edun mukaisesti. En ole aiemmin käyttänyt omaa aikaani arvojen pohtimiseen, mutta lähiaikoina olen huomannut, kuinka tärkeä osuus niillä on toimivassa tiimissä. Jokaisella meistä on omat arvot, joiden mukaan toimii ja monesti saattaa ajatella, että kaikki muutkin toimivat samojen arvojen mukaisesti. Omat arvot ja tiimin arvot ovat kuitenkin keskenään eri asia ja näissä saattaa esiintyäkin ristiriitaa. Tästä syystä on tärkeää terävöittää yhdessä, minkä arvojen mukaisesti halutaan toimia ja miten niiden tulee näkyä päivittäisessä tekemisessä. Tällöin on myös helpompaa muodostaa yhteiset tavoitteet, kun tiimi on ensin sitoutunut yhteisiin arvoihin, joiden pohjalta tulevaisuus rakennetaan.

 

Loistavan urheilujoukkueen tai tiimin kasaaminen on paperilla hyvin yksinkertaista varsinkin, jos taloudellisesta puolesta ei joudu murehtimaan. Monesti voisi kuvitella, että palkatessaan tiimiin nimellisesti ja tilastollisesti kovimmat yksilöt, voitto olisi taattu. Todellisuus on kuitenkin erilainen. Joissain tilanteissa tämänlainen taktiikka saattaisi toimia, mutta useimmiten käy päinvastoin. Tiimiä rakentaessa pelkästään numeroiden ja tilastojen perusteella on uhkana, että huippuyksilöt ovat tottuneet olemaan tähtiasemassa omassa organisaatiossa tai joukkueessa. Kun tiimi koostuu vain hankituista huippuyksilöistä, niin kyse ei ole joukkueesta vaan joukkueellisesta yksilöitä. Dettmann on aiemmalla urallaan toiminut HNMKY:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana. Useasti joukkuetta pidettiin altavastaajana pelaajien nuoren iän ja kovatasoisten vastustajien vuoksi. Jostain syystä mestaruus kuitenkin monesti matkasi Helsinkiin kauden päätteeksi. Sama trendi on näkynyt myös viime vuosina Susijengin kanssa, kun Suomi on hakenut kovia voittoja muun muassa Serbiasta, Kreikasta ja Ranskasta. Yhdistävä tekijä näillä molemmilla joukkueilla on se, että tiimissä jokainen tuntee oman roolinsa ja kaikki pelaavat yhteisen edun mukaisesti. Tiimissä tulee vallita tasapaino, jossa roolitus on selkeä. Toimivassa tiimissä tulee olla tähtipelaajia ja roolipelaajia oikeassa suhteessa. Vaikka tietyt pelaajat leimataankin tähtipelaajiksi, niin tämä ei tarkoita, että he voisivat toimia eri tavalla kuin muut joukkueen jäsenet. Tämä tarkoittaa ainoastaan, että tietyissä tilanteissa tähtipelaajat ovat valmiita ottamaan vastuuta ja johtamaan joukkuetta. Ainoastaan huippusuorittajista koostettu tiimi saattaa olla melko yksipuolinen.  Tästä syystä henkilökohtaisten taitojen lisäksi tiimin kasaamisessa tulee huomioida luonteenpiirteet. Dettmann osasi tämän hyvin. En tiedä oliko kyseessä selvästi tietoinen valinta koostaa Susijengi erilaisista yksilöistä, jossa tietyt yksilöt ovat hiljaisia kuuntelijoita, toiset piristävät tunnelmaa vitseillään ja osa luontaisia johtajia. Lopputulos on tähän mennessä kuitenkin ollut erinomainen. Toimivan tiimin rakentaminen vaatii pitkäjänteistä työtä ja mikään ei tapahdu hetkessä. Dettmann mainitseekin, että satunnaiset saunaillat ja huskyajelut ovat hyviä vaihtoehtoja joukkuehengen nostattamiseen, mutta kokee kuitenkin tärkeämmäksi pienet jokapäiväiset yhdessäolon rutiinit. Susijengin seuraavat arvokisat ovat toivottavasti ensi vuonna pidettävät MM-kisat ja jään mielenkiinnolla seuraamaan pystyykö Dettmann jälleen hyödyntämään joukkueen täyden potentiaalin.

Kommentoi