Tampere
19 May, Sunday
15° C

Proakatemian esseepankki

Toiminimen auto kirjanpidossaKirjoittanut: Tuomas Kuusisto - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
-
-
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

 

Yrittäjä tarvitsee usein liikkeenharjoittamiseen ajoneuvoa. Milloin ajoneuvo lasketaan yrityksen varallisuutteen ja milloin ei, riippuu monista tekijöistä kuten ajoneuvoluokasta, mihin ajoneuvoa käytetään tai yhtiömuodosta. Yrityksen varallisuuteen kuuluva auto on irtainta käyttöomaisuutta, jonka hankintameno poistetaan verotuksessa enintään 25 % vuotuisin menojäännöspoistoin. (Osaavayrittäjä.fi n.d.)  

Milloin ajoneuvo lasketaan yritystoiminnan varoihin? 

Yhtiömuotoisessa yrityksessä asia on selvä silloin, kun auto on ostettu yrityksen nimiin. Toiminimen auto voi kuulua yritystoiminnan varoihin vain silloin, kun autoa käytetään yli puolet yritystoiminnan ajoihin. Tässä tilanteessa ajoneuvon kuluista voi vähentää sen osuuden, joka kuuluu yritystoiminnan piiriin. Jos autoa käytetään yli puolet yksityisajoihin, se lasketaan yksityiseksi omaisuudeksi, eikä vähennyksiä voi tehdä. (Osaavayrittäjä.fi n.d..)  

Esimerkki: Ajoneuvon vuosikulut ovat 10 000 €. Yritysajoja on 60 % ja yksityisajoja 40 %. Kuluista voi vähentää 60 % eli 10 000 € x 0.6 = 6000 €. Auto kuuluu yritystoiminnan varoihin ja yritystoimintaan liittyvät kulut 6000 € ovat vähennyskelpoisia. 4000 € euroa toiminimiyrittäjä joutuu maksamaan omasta pussistaan. 

ALV-vähennys 

Lähtökohta on, että seuraavien ajoneuvojen ja alusten hankintahinnan arvonlisäveroa ei saa vähentää: 

-henkilöauto 

-moottoripyörä 

-matkailuperävaunu 

-vesialus, joka on rakenteeltaan pääasiassa huvi- tai urheilukäyttöön tarkoitettu 

-ilma-alukset, joiden suurin sallittu lähtömassa on enintään 1 550 kg. 

Arvonlisäveroa ei saa vähentää myöskään tällaisten ajoneuvojen tai alusten käyttöön liittyvistä tavaroista tai palveluista, kuten esimerkiksi polttoaineista, lataussähköstä, huoltotöistä, varaosista tai tarvikkeista. (Verottaja 2023.) Tämä ei poista kuluvähennystä. Yrittäjä voi siis vähentää kulut täysin sen mukaan, kuinka autoa on käytetty yrityksen käytössä (yli 50 %), mutta vähennyksiä ei tehdä arvonlisäveroon. Poikkeuksia on kuitenkin olemassa. Henkilöauton hankintaan ja käyttöön liittyvät arvonlisäverot voi vähentää, jos auto tulee myytäväksi, vuokrattavaksi, taksiautoksi, autokouluautoksi tai sitä käytetään ainoastaan yritysajoon (Osaavayrittäjä n.d). Pakettiautot, kuorma-autot ja linja-autot sekä muut ajoneuvot oikeuttavat myös alv-vähennyksiin niiltä osin, kun ajoneuvo on yrityksen käytössä. 

Mikä on yritysajoa? 

Huomioi, että ajomatka kotoasi toimistolle tai yrityksesi pysyvälle toimipisteelle on yksityisajo. Jos esimerkiksi ajat kotoa työhuoneellesi, se on auton henkilökohtaista käyttöä. Jos sen sijaan ajat kotoasi asiakkaan luokse, se on yritysajoa. Matkat kotoa yrityksesi vakinaiselle toimipisteelle voit vähentää omalla henkilökohtaisella veroilmoituksellasi, samalla tavoin kuin palkansaajatkin. (Koivupuro 2023.) 

Pohdinta 

Toiminimiyrittäjän kannattaa ehdottomasti hankkia pakettiauto tai rekistöröidä henkilöauto pakettiautoksi. Pakettiauton käyttövoimavero on alhaisempi kuin henkilöautossa, lisäksi voi tehdä alv-vähennykset niiltä osin, kun autoa käytetään yrityksen ajoihin. Pakettiauto helpottaa myös tilannetta, kun liiketoiminta kasvaa. Pakettiautolla on helppo siirtää asioita tulevaisuudessa, vaikka tällä hetkellä yritystoiminta näyttää siltä, ettei sille ole tarvetta.  

Verottajalle pitää pystyä osoittamaan yksityis- ja työajojen suhde. Varmin tapa on ajopäiväkirja. Hyvästä ajopäiväkirjasta ilmenee matkat, kellonajat ja matkan tarkoitus. Ajopäiväkirjaa tulee säilyttää 6-vuoden ajan (Verottaja 2023). Muita helpottavia keinoja osoittaa työajot, on pitää taloudessa toinen ajoneuvo, jota “käytetään” yksityisajoihin. Pidän ajopäiväkirjan pitämistä näennäisenä, koska sinne voi satuilla mitä vain ja matkojen tarkistaminen vuosia myöhemmin on lähes mahdotonta. Sitä kannattaa kuitenkin ehdottomasti tehdä. Verotarkastuksessa voi muuten tulla riita verottajan kanssa siitä, mihin autoa on käytetty. 

 

 

 

Lähteet: 

Osaavayrittäjä.fi. N.d. Auto yritystoiminnassa. Verkkosivu. Viitattu 1.2.2024.  

https://www.osaavayrittaja.fi/verotus/auto-yritystoiminnassa 

Verottaja. 2023. Ajoneuvon hankinta ja käyttökulut: arvonlisäveron vähennysoikeus. Verkkosivu. Viitattu 1.2.2024. 

https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/verot-ja-maksut/arvonlisaverotus/ajoneuvon-ja-sen-kayttokulujen-arvonlisavero/ 

Koipuro, E-R. 2023. Toiminimen kilometrikorvaus ja muut yrittäjän autokulut verotuksessa. Verkkosivu. Viitattu 1.2.2024. 

https://blog.holvi.com/fi/toiminimen-kilometrikorvaus-yrittajan-autokulut-verotuksessa#:~:text=Huomioi%2C%20ett%C3%A4%20ajomatka%20kotoasi%20toimistolle,asiakkaan%20luokse%2C%20se%20on%20yritysajoa. 

Jos olisin tiennyt, että aikuinen voi olla näin tyhmä. Olisin vieläkin lapsi.

Kommentoi