Tampere
19 May, Sunday
14° C

Proakatemian esseepankki

“Toimin paremmin paineen alla”Kirjoittanut: Saara Leinonen - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Kuten otsikosta voidaan todeta, tämä essee käsittelee viime hetkille jätettyjä tehtäviä ja miksi ei ehkä olisi kannattanut jättää hommia viime tinkaan.

Ensinnäkin, viime hetken kiire voi vaikuttaa merkittävästi suorituskykyyn ja lopputulokseen. Kun aikaa on vähän, on vaikeampaa tehdä tarkkaa ja huolellista työtä. Virheet voivat lipsahtaa, olennaisia yksityiskohtia saattaa jäädä huomaamatta ja lopputulos voi jäädä heikommaksi kuin olisi mahdollista. Tämä voi heijastua arvosanoihin tai työn laatuun työelämässä.

Viime hetken kiire aiheuttaa stressiä. Jatkuva stressi ja paine voivat vaikuttaa negatiivisesti terveyteen ja hyvinvointiin. Lyhytaikainen stressi voi olla joskus motivoiva tekijä, mutta jatkuessaan se voi vaikuttaa unen laatuun, keskittymiseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Tämä voi vaikuttaa negatiivisesti paitsi suorituskykyyn myös fyysiseen terveyteen.

Tehtävien ja esseiden viime hetken suorittaminen voi johtaa huonoon aikamanagementtiin. Se saattaa luoda kierteen, jossa sama tilanne toistuu uudelleen ja uudelleen, kunnes seuraukset ovat huomattavasti vakavampia. Jäädään pyörimään niin sanottuun oravanpyörään. Hyvän ajanhallinnan oppiminen ja tehtävien suunnitteleminen etukäteen voi auttaa hallitsemaan stressiä, parantaa suorituskykyä ja lisätä tehokkuutta.

Jättäminen viime tippaan voi rajoittaa luovuutta ja mahdollisuuksia kehittää työtä. Aikataulun ollessa tiukka, harvoin jää aikaa innovaatioille tai luovuudelle. Työn tekeminen etukäteen antaa mahdollisuuden hioa ja kehittää ideoita sekä mahdollisesti tuoda uusia näkökulmia esille.

Kaiken kaikkiaan, tehtävien jättäminen viime tippaan voi olla houkuttelevaa lyhyellä aikavälillä, mutta se voi aiheuttaa useita haittoja sekä suorituksessa että hyvinvoinnissa. Suunnitelmallinen työskentely, aikataulujen asettaminen ja tehtävien jakaminen pienempiin osiin auttavat vähentämään stressiä, parantavat lopputulosta ja antavat enemmän tilaa luovuudelle. Joten älä valehtele tulevaisuuden itsellesi, että toimisit paremmin paineen alla esseitä kohtaan, vaan tee ne esseet hyvissä ajoin!

 

Lähteet:

https://anna.fi/hyvinvointi/itsetuntemus/eroon-vitkuttelusta-5-syyta-miksi-asioiden-aloittamista-ei-kannata-jattaa-viime-tinkaan (Luettu 21.11.2023)

https://www.dailymail.co.uk/health/article-11599549/Are-procrastinator-Youre-likely-depressed-unhealthy-broke-study-suggests.html (Luettu 21.11.2023)

Kommentoi