Tampere
24 May, Friday
17° C

Proakatemian esseepankki

Together is betterKirjoittanut: Timo Myöhänen - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Together is better (Alittle book of inspiration) -Simon Sinek-

 

Simon Sinekin kirjoittama Together is better on kuuluisan puhujan kolmas kirja. Tartuin kirjaan ennakkoluulottomasti tietäen taustaa Sinekin puheista ja ideologioista. Kirja, tai pikemminkin kirjanen, on helppolukuinen inspiraatiopommi joka saa väsyneemmässäkin pääkopassa ajatukset liikkeelle. Näin kävi ainakin itselle!

Kirja pohjautuu tarinaan, jossa kolme lasta karkaavat leikkipaikalta etsimään mieluisampaa paikkaa ja seuraa leikkiä. Leikkipaikka toimii vertauskuvana työyhteisöihin tai organisaatioihin. Kirjassa pureudutaan vahvasti johtamisen perusperiaatteisiin ja käytäntöihin. Tarina koostuu lyhyistä virkkeistä, jolla on jokaisella painava sisältö. Virkkeet haastavat pohtimaan oman toiminnan syitä ja motiiveita. Itse pysähdyin monessa kohdassa lukemaan virkkeen uudelleen ja pohdiskelemaan sanoman merkitystä omalla kohdallani.

Yllätyin kirjan aloittaessani siitä, kuinka visuaalinen teos se onkaan. Kuvat on piirretty tavalla, joka pitää lukijan vahvasti tarinassa sisällä. Myös pienimmätkin yksityiskohdat on otettu huomioon. Kirjan alussa pohjustettiin lukijaa kirja sisällöstä. Mieleenpainuvin nyanssi oli tuoksuaukeama! Aukeaman paperi oli erilaista kartonkia, joka oli hajustettu inspiroivalla tuoksulla. (Kyllä, inspiroivalla tuoksulla!) Tuoksu toi itselleni mieleen vanhan hyvin säilyneen mökkiaitan tuoksun. Aivan kuin olisin lukenut kirjaa rauhallisessa aitassa kesäisenä iltapäivänä.

Kirjassa oli monenlaisia ajatuksia herättäviä virkkeitä.

”If you say your job is something you don´t plan doing forever, then why are you doing it now?”

Virke pätee tietysti työelämään, mutta varmasti yhtä lailla kouluunkin. Jos tunnen olevani oikeassa paikassa opiskelemassa, en käytä todennäköisesti käytä aikaani huonosti. Merkityksettömässä työssä tai opinnoissa oleminen on paitsi väsyttävää, mutta myös ajanhukkaa verrattuna parempiin vaihtoehtoihin. Toki paremmat vaihtoehdot eivät ole aina syystä tai toisesta mahdollista toteuttaa halutulla hetkellä, mutta suunta on hyvä olla selvillä. Itse koen olevani onnellisessa asemassa ja käyttäväni aikani tällä hetkellä erityisen hyvin!

”A vision is like a dream -it will disappear unless we do something with it. Do something big or do something small. But stop wondering and go on an adventure.”

Virke istui paitsi kirjan tarinaan erinomaisesti, se puhuttelee myös tarinan ulkopuolella. Erityisesti kiinnitin huomiota virkkeen ”we” muotoon. Jos on halu saavuttaa jotain, siihen tarvitaan lähes poikkeuksetta ihmisiä rinnalle, tiimi rinnalle. Virkkeessä korostuu tekemiseen ryhtymisen tärkeys. Kokemukseni mukaan hommiin on helppo ryhtyä, kun joku muukin haluaa ryhtyä samoihin hommiin.

Kirjassa esiintyy suuri määrä inspiroivia mietelmiä, tarkkaan ottaen 50 mietelmää. Merkittävimmät niistä on avattu kirjan loppuosassa tarkemmin. Sinek kertoo taustaa ja tarkennusta mietelmiinsä jättäen silti lukijalle mahdollisuuden tulkita virkkeet omalta kantiltaan. Jokainen lukee ja ymmärtää siis kirjan omalta henkilökohtaiselta kantiltaan. Kannustan muitakin lukemaan Sinekin kirjan sopivassa välissä, kun tarvitsee pienen ylimääräisen tuulahduksen motivointia arkeensa.

Kommentit
  • Elina Merviö

    Mitä muutit toiminnassasi luettuasi kirjan? Mitä tästä voisit jakaa tiimillesi ja miten kehittää tiimiä tämän pohjalta?

    22.9.2017
Kommentoi