Tampere
19 May, Sunday
14° C

Proakatemian esseepankki

To pee or not to peeKirjoittanut: Jetro Sukkela - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

“Pitäis vielä hoitaa tää juttu, mutta kusettaa niin vietävästi.” 

Jatka vain jutun hoitamista. Itse olen huomannut, että pienessä pinteessä asiat sujuvat paremmin. Kun on nälkä… En tunne nälkää 🙁 mutta jos olen paastonnut tai rakko on ollut täynnä ja pullo on tippunut pöydältä. Silloin asiat ovat sujuneet paremmin. Nappaan pullon myyttisillä isäreflekseillä ennen kuin se osuu maahan ja aiheuttaa sata pientä harmia lattialle. Aihetta on myös tutkittu. 

Alankomaalainen tutkija, Mirjam Tuk, juotti ihmisille 7,5 dl vettä, odotti 40 minuuttia, jossa ajassa vesi pääsee rakkoon asti. Sitten täysirakkoiset tutkimuskohteet laitettiin tekemään pientä ajattelua vaativaa tehtävää hädättömien osallistujien ohella. Tehtävässä tuli eteen värien nimiä värillisellä tekstillä ja itse väri piti nimetä. Kun testissä tulee nopealla tahdilla eteen vaikka “blauw” (sininen) vihreällä tekstillä, osallistuja sanoo helposti “blauw” vaikka olisi pitänyt sanoa “groente” (vihreä). Pissat mahassa virheitä tuli vähemmän kuin hädättömille osallistujille. Piste pissamahoille. 

Toisessa tehtävässä osallistujilta kysyttiin kysymyksiä, joiden perusteella he saivat joko 16 € seuraavana päivänä tai 30 € reilun kuukauden päästä. Hädässä olevat valitsivat hädästä ja oletuksista huolimatta kuukauden odottamisen ja 30 € valinnan. 

NÄLÄLLÄKIN ON POSITIIVISIA VAIKUTUKSIA

Ranskalaisessa tutkimuksessa huomattiin, että nälkä parantaa strategista päätöksentekoa jopa epävarmoissa tilanteissa. Tutkimuksessa nälkäiset uhkapelurit tekivät edukkaampia valintoja Iowan uhkapelitehtävässä (13E Iowa Gambling Task) kylläisiin tai vähemmän nälkäisiin verrattuna. 

Metsästäjä-keräilijäaikaan ravinnon hankinta tehtiin paastotussa tilassa, minkä arvioidaan aktivoineen enemmän aivoja, kuin nykyajan ruokitussa tilassa tehty yksitoikkoinen työ, joka ei juurikaan sisällä kehon käyttöä eikä monipuolista aistillista syötettä. Nälkäisenä metsastäjien oli vain pakko onnistua metsästysreissulla ja onnistujat jäivät eloon ylläpitämään niitä geenejä, jotka tämän aiheuttavat. 

RISKIT VASTAPAINONA TOIMINTAKYVYLLE

Petoeläinten metsästysvietti kiihtyy nälkäisenä siihen asti, että ruokaa lähdetään aggression ajamana etsimään ihmisten elinalueelta. Tämä taas viittaa siihen, että riskinotto lisää vaaratilanteita. Miten se näkyy ihmisten elämässä? Jotkut mielensä ja tunteidensa armoilla olevat kiukkuuntuvat nälän tullessa. Silloin esiin hyppää ego, tuo järjen ja viettipohjan välissä tasapainotteleva puolustusmekanismeja käyttävä mörkö, joka tuo joskus lapsenomaisia kiukunpuuskia aikuisten keskuuteen. Pahimmillaan ne myrkyttää ilmapiiriä, mutta sen voi valjastaa, jos sillä on jäänyt jokin kehitysvaihe kesken. Esimerkiksi Eckhart Tollella on siitä ajatuksia, joista hän kertoo kirjassaan Läsnäolon Voima. 

“Nytkin kusettaa aika huolella, mutta kirjoitan tän tästä loppuun.” 

Itse olen aina pinteessä kokenut toimivani tehokkaammin. Nykyään väitetään, että hädässä tehdyt valinnat ovat parempia. Eli jos kusettaa vähän kesken hyvän flow’n, pidättele vielä hetki. Teet kuitenkin parempia ratkaisuja. 

 

LÄHTEET

Tuk, M. 2011. Inhibitory Spillover: Increased Urination Urgency Facilitates Impulse Control in Unrelated Domains. Psychological Science. 

de Ridder, D., Kroese, F., Adriaanse, M., Evers, C. 2014. Always Gamble on an Empty Stomach: Hunger Is Associated with Advantageous Decision Making. PLoS ONE. 

Blecha, K., Boone, R., Alldredge, M. 2018. Hunger mediates apex predator’s risk avoidance response in wildland–urban interface. Journal of Animal Ecology. 

Tolle, E. 1997. Läsnäolon Voima – Tie Henkiseen Heräämiseen. USA, California: New World Library 

Mattson M. 2019. An Evolutionary Perspective on Why Food Overconsumption Impairs Cognition. Trends in Cognitive Sciences

Kommentoi