Tampere
30 May, Thursday
19° C

Proakatemian esseepankki

Tiimivaihe nimeltä valetiimiKirjoittanut: Oona Hotakainen - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Ensimmäinen vuosi tiimiyrittäjänä alkaa pian olla takana. Näihin aikoihin viime vuonna oli loppusynnytys, jonka pääsimme joululomalle. Peilatessani viime vuoden oppeja, tuntuu, että olemme kasvaneet paljon. Mutta tiiminä? No eipä oikeastaan. Takana on kaksi hyvin toisistaan poikkeavaa business leader-kautta. Johtamiseen otettiin ihan eri lähestymistavat, joissa kummassakin on jotain hyvää ja jotain kehitettävää. Ensi kevään business leaderia ei ole vielä valittu ja mielenkiinnolla odotan, millainen siitä tulee.

Eräässä pajassa heitettiin ilmoille termi valetiimi. Idiootit ympärilläni -kirjan mukaan positiivinen keltainen, kun olen, en tahtonut nähdä tilannettamme ns. niin huonossa valossa. Mutta miksi arvottaa tiimin muodostumisen vaiheita? Ne ovat siitä huolimatta tärkeitä ja kuuluvat tähän tunnettuun prosessiin. Nyt siis punnitaan luotanko siihen vai en, jos arvotan valetiimivaiheen negatiivissävytteiseksi. Valetiimi tarkoittaa prosessivaihetta, jolloin tiimissä uskotellaan sen toimivan tiiminä, vaikka todellisuudessa tämä ei vastaisikaan toimintatapoja. Valetiimin vaiheessa ilmeisesti on yleistä, että sitoutumista tiimijäsenten osalta kyseenalaistetaan. Osa perinteisesti pohtii akatemian oppimismetodien järkevyyttä ja puntaroi jääkö vai lähteä, osa painaa projektien temmellyksessä, kun taas joillakin voi olla aloittamisen vaikeutta. Jos miettii edellä mainittua, niin ihan suoraan sanon: Samoa on valetiimi.

Kyllä, meillä on mukavaa ja ollaan toimeliaita tiimiläisiä, kun päästään tekemisen vauhtiin. Satunnaisia projekteja on ollut, joihin myös suurin osa on osallistunut. En usko, että on välttämättä tarpeellista löytää kaikille sopivaa yhteistä lypsylehmäprojektia, jotta pääsisimme tästä valetiimistä eteenpäin. Keinoja on varmasti muitakin. Tästä huolimatta toivoisin sitä. Vaikka sitoutuminen näkyy eri ihmisissä eri tavoin, uskon, että samoalaisittain lehmänhäntäprojekteissa voitaisiin helposti vuorotellen mitata eri ihmisten sitoutumista. Suostutko tekemään tiimin yhteisen hyvän eteen jotakin, mikä ei välttämättä olekaan niin kivaa, kiinnostavaa tai tehokasta? Jokaiselle mieluinen projekti varmasti löydettäisiin. Valmiita vastauksia minullakaan ei tilanteeseemme ole, mutta toivoisin, että voisimme yhdessä tekemisen meiningillä irrottautua satamasta pidemmäksikin aikaa kun näitä 8-72 tunnin risteilyillä. Tämä sopivan kova rykäisy, mikä sitten olisikaan, ravistelisi Samoaa tiiminä niin, ettei laivamme laiturille voisi jäädä silloin tällöin välissä odottelemaan taas seuraavaa risteilyä.

Kommentoi