Tampere
28 May, Tuesday
20° C

Proakatemian esseepankki

Tiimissä on voimaaKirjoittanut: Jeena Kantosalo - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Inside Out
Pete Docter
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Sana tiimi on saanut tässä kuluneen vuoden aikana saanut minulle täysin uuden merkityksen. Tiimi ja tiimiytyminen on nykyään mukana jokapäiväisessä elämässäni. Saimme valmentajaltamme ennakkotehtävän pajaamme, jossa oli tarkoituksena katsoa yksi elokuva, josta saa poimittua hyviä pointteja tiimiytymisen näkökulmasta. Valitsin omaksi elokuvakseni lasten animaatioelokuvan Inside out – mielen sopukoissa. Elokuvassa seurataan pienen tytön Raileyn elämää, jonka päässä toimii niin sanottu ”tunnetiimi” jotka ohjaavat Raileyn joka päivästä elämää. Tunteita, joita elokuvassa esiintyy, on esimerkiksi: ilo, suru ja viha. Olin nähnyt elokuvan aikaisemminkin, mutta nyt katsoin sen uusin silmin. Tässä pointteja mitä minulle elokuvasta jäi mieleen:

 

Päällimmäisenä elokuvasta jäi mieleeni jokaisen tiiminjäsenen ja roolin merkitys. Hyvä tiimi koostuu useista eri vahvuuksista, ja samalla tämä tuo vaihtelevuutta ja erilaisia mielipiteitä ja ajatuksia tiimiin. Jos tiimissä toimisi vain tietynlaisia ihmisiä, hankaloittaisi se realistista ajattelua ja kritiikin tuomista tiimin toimintaan. Elokuva Inside out – mielen sopukoissa alussa kiinnitin huomiota siihen kuinka yksi tiimin jäsenistä Suru, jätettiin kokoaika ulkopuolelle tiimin päätöksistä. Muu tiimi pelkäsi sitä, että suru pilaa omilla mielipiteillään ja päätöksillään asioita ja muu tiimi joutuu korjaamaan virheet surun jäljestä. Kuitenkin elokuvan edetessä koko tiimi rupesi ymmärtämään Surun tärkeyttä tiimin jäsenenä. Suru onnistui sellaisiin suorituksiin mihin kukaan muu tiimistä ei olisi kyennyt. Tästä mieleeni heräsi ajatus siitä, että kuinka paljon yleisestikin itseään aktiivisemmin esiin tuovat ihmistyypit ja luonteet pääsevät useammin valokeilaan. Hyvin usein ne ujommat ja hiljaisemmat laitetaan sivuun ja heille ei edes anneta mahdollisuutta loistaa. Itse olen ainakin huomannut tällaisia tilanteita useasti ja nyt mietin vain, että miksi? On surullista heittää hukkaan niin paljon hyvää potentiaalia, vain sen takia että joku on ujompi. Aion kiinnittää tähän jatkossa vielä entistä enemmän huomiota omassa elämässäni ja omissa tavoissani toimia ja ottaa muita huomioon. Haluan kiinnittää enemmän huomiota siihen, että pystyn näkemään sen piilevän potentiaalin ihmisissä, keiden kanssa aikaani vietän. Haluan positiivisesti rohkaista ihmisiä tuomaan omia vahvuuksiaan esille, vaikka se voisi olla hankalaa sen pelon varjolla, että samalla ”paljastaa” omia heikkouksiaan. Mielestäni niin sanotut heikkoudet eivät ole todellakaan huono asia. Heikkouksista ja niiden avulla voi oppia ja oivaltaa asioita, jotka muuten ei koskaan elämässä vastaan tulisi.

 

Tiimi tarjoaa paljon tukea ja apua hankalissa tilanteissa. Elokuvassa tuli useissa kohdissa hyvin esille se, kuinka tiukan paikan tullen puhalletaan yhteen hiileen ja autetaan toinen toista. Tässä piilee tiimin hienous. Ikinä et ole yksin. Toki se, että uskallat pyytää apua ja neuvoja tiimiltä hankalassa tilanteessa vaatii vahvaa luottamusta tiimin kesken, ja se ei synny yhdessä yössä. Luottamus voidaan antaa tiimille oletettuna, mutta sitä täytyy pystyä pitämään yllä ja varjelemaan tiimin toimivuuden vuoksi. Uskon että luottamus syntyy pikkuhiljaa ja vahvistuu tiimin yhteisten tekemisten ja asioiden jakamisten avulla. Tämän haluan ainakin omalta osaltani tiimissäni hoitaa mallikkaasti, ja tuoda hankaloitakin asioita suoraan keskusteluun, jos sille on tarvetta. Toivon myös, että pääsemme nauttimaan tiimme kanssa yhteisestä ajasta hauskanpidon merkeissä useaan otteeseen tulevaisuudessa, koska koen sen tiimin kannalta ehdottoman tärkeäksi asiakasi.

 

Tiimityöskentelyssä todella tärkeää on mielestäni se, että kaikki tietävät missä mennään ja mitä seuraavaksi tapahtuu. On todella haitallista tiimin dynamiikkaa kohtaan, jos yksi lähtee sooloilemaan omiaan ja tekee päätöksiä ilman muiden tietoisuutta siitä. Yksin sooloilu tuo tiimiin epäluotettavuuden tunnetta ja vaikeuttaa yhteistä toimintaa. Inside out elokuvassa, Suru päätti tehdä ison päätöksen edes ajattelematta, että kysyisi siitä muilta. Tämä aiheutti suuren konflikti tilanteen ja ongelman koko tiimille. Tiimi tietysti lähti sitä yhdessä ratkaisemaan, mutta edes pienellä nopealla keskustelulla koko tilanteelta olisi vältytty. Avoimuus ja yhdessä keskusteleminen kantaa pitkälle ja tällaisilta hankalilta tilanteilta voidaan välttyä kokonaan.

Tiimi on kokonaisuudessaan aivan huikea asia ja hyvin yhteen toimivan tiimin kanssa vain taivas on rajana. Olen enemmän kuin innoissani, että pääsen oppimaan lisää tiimin kanssa työskentelystä ja kaikista niistä hyvistä, niin kuin hankalimmistakin kokemuksista mitä se tuo tullessaan.

Kommentoi