Tampere
19 May, Sunday
23° C

Proakatemian esseepankki

Tiimidiili 2018Kirjoittanut: Jyri Lempinen - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tiimidiilissä huomaa, kuinka tärkeää sijoittajille on oikean toimintamallin esilletuonti. Ajatukset ovat hienoja ja niistä on kiva jutella, sekä samalla parantaa maailmaa. Pelkkä Ideologia ei riitä myymään ajatusta sijoittajille. Tarvitaan konkreettiset toimet jokaiseen liiketoiminnan osaan ja on perehdyttävä markkinoihin huomattavasti kattavammin. Nämäkin asiat ovat tuttuja jo ensimmäisen vuoden osalta. TwerkEmpirelle rahaa tulee verkkokauppamyynnistä. Pitsaus jäi konkretian osalta vajavaiseksi, enkä varmasti olisi itsekään tajunnut sitä paremmin kertoa. Olen liian lähellä kaikkea aikaan saatua ja olen pohtinut yhdessä tiimimme kanssa, mitä asioita nostaa esille. Fakta on, että kun itse tuotteille ja toiminnalle tarvitaan sijoittajaa, on hyvä tuoda esille selkeitä lukuja twerkin harrastajista ja arviosta lajin kasvuun. Rahansijoittamisen kohteet, on yksi esille nostettava asia. Käytämme rahat tällä hetkellä prototyyppituotteiden rakentamiseen, mikä on mahdollista itse hankitulla pääomalla. Toiminnan laajentamisessa tulee vastaan oma pääoma. Viedään sitten tuotteita Venäjälle tai muuhun Eurooppaan. Omien kaavojen rakentaminen eri kokoisille tuotteille maksaa paljon ja raaka-ainekustannukset ovat valtavat, kun volyymi kasvaa.

 

Mielestäni isoin haaste yhden toimeksiannon kanssa on kaikkien 18 hengen osallistaminen tulokseen. Tuntuu, ettei kaikille riitä töitä. Toimeksiannon kanssa riittäisi helposti 8-10 henkeä ja muut voisivat tehdä itselleen tai firmalle tärkeitä muita asioita. Mitä enemmän ihmisiä on soppaa keittämässä, sitä pidempää ideoinnissa menee. Jokainen tiimistä haluaa tuoda omia näkökulmiaan ja omia ajatuksiaan esille. Samalla kilpailuhenkiset ihmiset pitävät omia ideoita pikkasen parempina, kuin muiden. Yhden valitseminen kaikkien ideoiden joukosta on jopa projektipäälliköille haastavaa. Todennäköisesti muutamien ideoiden joukosta löytyy jo se paras vaihtoehto. Ideointia pidetään usein haasteellisimpana asiana tiimihaasteita. Todellisuudessa liiketoimintamallin kehittäminen ja järkevän ansaintamallin rakentaminen on kaikkein vaikeinta.

Kilpailijat nostettiin esille hyvin tiimidiilin palautteen annossa. Kilpailijoita tuskin on ainoastaan suoria tai epäsuoria. Niiden osalta on pakko ajatella muitakin vaihtoehtoja, kun mitä ainoastaan liiketoiminnalliset markkinat tarjoaa. Tuomaristosta nostettiin ajattelua herättävä esimerkki juuri tästä. Esitettiin, että Netflixille isoin kilpailija on uni. Huomaan, että asiaa todellakin on pohdittu monelta kantilta. Olen aiheesta samaa mieltä ja pidän sitä tietyllä tapaa itsestäänselvyytenä. Uni on toki kilpailija monelle muullekin asialle, kuin Netflixille. Kuten vapaa-ajan harrasteille, urheilulajille ja videopelien pelaamiselle.

Seuraavaan tiimidiiliin valmistautuessa Valuen kuuluu valita toimeksiannon mukaiset henkilöt. Tiedän, että tässä toimeksiannossa omasta panoksestani on ollut hyötyä, mutta esimerkiksi seuraavassa toimeksiannossa ei välttämättä ole. Eihän jääkiekossakaan pelaa kaikki, kun on kyse voitosta. Jokainen pelaaja on silti erittäin vaikuttava osa joukkuetta, ei heitä ole hylätty. Roolitus on huomattavasti helpompi tehdä pienemmälle porukalle ja jokaiselle on huomattavasti miellyttävämpää touhuta haasteen parissa.

Kommentoi