Tampere
20 Jun, Thursday
15° C

Proakatemian esseepankki

Terveiset vankilastaKirjoittanut: Tuomas Kuusisto - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
-
-
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

Tietoinen itsensä kehittäminen on tuhoisaa. Reflektoinnin avulla löytää helposti virheensä, mutta reflektointi ei poista niitä. Itsensä kehittäminen vaatii töitä, mutta jos työn tekoon ei löydy tahtoa, jumittaa ikävässä olotilassa, josta ei ole pois pääsyä. Kaikki on ikään kuin huonosti, mutta asioille ei tee mitään. Tietoiseen itsensä kehittämiseen upotetaan akatemian kovinkin lihapää, eikä sieltä nosta kukaan pois. Asiasta keskusteltuani ystävilleni, sain kuulla, että kärsin vain kasvukivuista. Hetken kuluttua kuulemma “kehityn” ja poistan asiat, jotka minua vaivaavat. Näin olen kehittynyt ja taas parempi versio itsestäni. HUOH. Kirjoitin jo aikaisemmassa esseessäni, että tyytyväisyys on yhtä kuin onnellisuus. Olen ollut tyytyväinen itseeni koko elämäni, poikkeuksena tietysti akatemia aika, kun kaikki heikkouteni on nostettu pintaan. Vielä kun olin tyytyväinen eli onnellinen, sisäisen ylpeyteni sai minut tekemään tekoja, joihin nykyään tarvitsen paljon ponnistelua ja pohdintaa siitä, onko tämä järkevää tai oikein. Jari Sarasvuokin totesi podcastissaan, että onnelliset ihmiset ovat sisäisesti ylpeitä. On vaikea olla sisäisesti ylpeä, kun miettii itsensä kehittämistä. Oli miten oli, en pääse enää takaisin sinne missä olin ja joudun taistelemaan tyytymättömyyteni kanssa.  

Törmätessään uuteen asiaan ihminen kehittyy tiedostamattaan. Oi mikä jalo taito, kehittyä ilman ajattelua! Ihminen on aina kehittynyt historiassa, ilman “suurempia pohdintoja.” Parhaiten on kehitytty tekemällä virheitä, joista on otettu opiksi, eikä vain reflektoitu ja saatu muutos kuulostamaan mahdottomalta. Historian kuuluisimpia reflektoijia ovat varmasti antiikin filosofit. Filosofiaa ja reflektointia tuskin kuuluu rinnastaa, mutta mielestäni ne ovat pitkälle sama asia. Molemmissa pohditaan, jokseenkin eri asioita, mutta lopputulos on sama: liiallinen pohtiminen ajaa umpikujaan. Sokrates, joka on kaikkien aikojen merkittävimpiä filosofeja, totesi: tiedän vain sen, etten tiedä. Diogenes Sinopelainen merkittävä filosofi hänkin, muutti tynnyriin asumaan, koska hänen mukaansa, hyve koostui kaiken fyysisen nautinnon välttämisestä. Diogenes oli aikanaan niin suosittu, että jopa Aleksanteri suuri halusi tehdä hänelle palveluksen. Diogeneksen toive Aleksanterille oli, että Aleksanteri astuisi sivuun, kun aurinko paistaa. Aleksanteri toteutti toiveen, astui sivuun ja Diogenes sai nauttia auringon säteistä omassa tynnyrissään. (Wikipedia 2023.) 

Kun elämää tai itseään pohtii pitkään, ajautuu tynnyriin ja joutuu toteamaan, ettei tiedä mitään. En usko, että antiikin filosofit olivat aikansa onnellisimpia ihmisiä. Onnellisimpia olivat varmasti he, jotka söivät, joivat ja lauloivat. Toisin sanoen nauttivat huveista ja töistä. Pohdinta ja käytännön tekeminen harvoin kohtaavat. Sen huomaa omissa ajatuksissaan. Usein olet korkealla ja liidät saluunasta toiseen. Käytännössä elät kelan tuilla ja opiskelet. Reflektoinnin tarkoitus on kuitenkin yhdistää mietinnän tulos ja tekeminen. Mukava jos se joltakin onnistuu, mutta minä en istu siinä pöydässä. 

On turha reflektoida yli sen, mitä pystyy toteuttamaan ja se minkä pystyy toteuttamaan, on yllättävän pieni määrä.

Reflektointi on järkevää ja antoisaa, sitä en kiellä, mutta se on saatanallista. Pienetkin teot muuttavat elämää paljon, esimerkiksi nukkumalla enemmän saavutat enemmän. Mutta! Näiden pienienkin tekojen toteuttaminen vaatii suurta ponnistelua, jotta niistä tulee tapa. On turha reflektoida yli sen mitä, pystyy toteuttamaan ja se minkä pystyy toteuttamaan, on yllättävän pieni määrä. Toksinen optimismi saa meidät vähättelemään tehtäviä muutoksia, “sen kun nukkuu enemmän.” Todellisuudessa tarvittavan unen saaminen on hankala toteuttaa, eikä toteudu vain nukkumalla. Se vaatii säännöstelyä ja priorisoinnissa kiinni pysymistä. Tällöin sisäinen itsekuri on koetuksella, kunnes tehtävästä muuttuu tapa, eikä sen toteuttaminen vaadi enää tietoista ponnistelua. 

Tietoinen reflektointini alkoi, kun luin Aki Hintsan Voittamisen anatomian muutama vuosi sitten, enkä anna tätä Hintsalle anteeksi. Hintsa puhui itsekin pienten muutosten voimasta ja ymmärsi kehityksen rajallisuuden, mutta ei silti elänyt niin kuin opetti. Minäkin tiedän, kuinka tulee toimia ja voin teille opettaa menestyksen parhaat vinkit, mutta en itse niitä pysty toteuttamaan. On tuskallista tietää totuus, johon ei voi vaikuttaa, ainakaan merkittävästi. Ikään kuin istuisi oikeussalissa ja saisi syyttömänä tuomion. Pahinta tilanteessa on asianajajani eli itsekurini, joka ei saa tuomiotani kumottua. 

Lähteet: 

Hintsa, A. 2015. Voittamisen anatomia. E-kirja. Helsinki. WSOY.

Sarasvuo, J. 2023. Onnellisuuden ja menestyksen suhde. Podcast. Kuuneltu 20.11.2023. https://open.spotify.com/episode/2CvCjvXVoGGdjDGCiCkr8c?si=Okts86HISsO0RO653OqJfA 

Wikipedia. 2023. Diogenes Sinopelainen. Verkkosivu. Viitattu 29.11.2023.  

https://fi.wikipedia.org/wiki/Diogenes_Sinopelainen 

Wikipedia. 2023. Sokrates. Verkkosivu. Viitattu 29.11.2023. 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sokrates 

Jos olisin tiennyt, että aikuinen voi olla näin tyhmä. Olisin vieläkin lapsi.

Kommentit
 • Mari-Anne Kuosa

  Jälleen hyvä essee Tume! Tätä olen myös itse pohtinut täällä Espanjan auringon alla. Huomattiin käyvämme perus päivistämme motorolaa, kunnes jossain kohti hoksattiin Emmin ja Lauriinan kanssa että ehkä meidän ei jatkuvasti tarvi olla käymässä läpi sitä mikä on hyvin ja mikä huonosti. Itsensä kehittämisessä ja reflektoimisessa ei ole mitään väärää, mutta onko se kuitenkin Proakatemialla nostettu hieman suurelle jalustalle?

  4.12.2023
 • Roosa Haaka

  Hienoa ja vahvaa pohdintaa itsensä kehittämisestä ja reflektoinnista! Sain tästä itselleni uutta pohdittavaa sinun näkökulmasi kautta.
  Tässä yksi pointti, jolla voit parantaa esseetäsi entisestään: Esseen rakenteeseen olisin toivonut hieman selkeyttä (esim. Kappaleiden otsikointi).
  Loppujen lopuksi tämä on hienoa pohdintaa sinulta, ja sen tarkoituksena varmasti on ollut herättää keskustelua ja saada ihmiset ajattelemaan. Olen varma, että siinä onnistuit!

  6.12.2023
Kommentoi