Tampere
26 May, Sunday
24° C

Proakatemian esseepankki

Tavoittelemalla onnistutKirjoittanut: Anna Lundberg - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Paljon olen pyöritellyt ajatuksia, mitä haluan tältä vuodelta. Tavoitteenani on tänä vuonna tehdä paljon töitä, mutta se tuntuu hieman liian ympäripyöreältä. Tässä esseessä kirjaan omat tulevat tavoitteeni ylös ja pohdin, mikä vaikutus tavoitteiden asettamisella on.

 

Tavoitteenasettelu on yksi tärkeimmistä ja käytetyimmistä psykologisista keinoista, joista voimme hyötyä pyrkiessämme yhä parempiin suorituksiin sekä urheilussa että arki- ja työelämässä. Tavoitteenasettelu on motivaation perusta, sillä se ohjaa keskittymään suoritusten ja kehittymisen kannalta olennaisiin asioihin. Ajankäyttö epäolennaisiin ja turhiin asioihin vähenee, kun tekeminen suuntautuu kuin itsestään olennaiseen. Motivaatio syntyy, kun tiedämme mitä haluamme ja mikä on päämäärämme. 2018 Korander, M.

 

Kaikki tekeminen lähtee itsestä. Jokainen tekee omat päätökset, mitkä vaikuttavat jokapäiväiseen arkeesi. Apajassa olemme paljon puhuneet tavoitteiden tärkeydestä ja välitavoitteiden luomisesta. Silti uskon, että harva on vielä itselleen tavoitteita asettanut. Kehotankin jokaista asettamaan omat tavoitteet ja vielä välitavoitteet näille.

Jo pelkästään tavoitteiden asettaminen lisää motivaatiota tekemiseen. Välitavoitteiden suorittaminen lisää koko ajan motivaatiota ja draivia. Jos otetaan esimerkkinä niinkin arkinen asia kuin siivoaminen. Voit asettaa kahdella tavalla siivoamiseen tavoitteet itsellesi, joko yksi kokonainen tavoite ”siisti koti” tai avata tämän ja tehdä välitavoitteet ”imurointi, tiskit, pölyt, yms.” Itse ainakin huomaan, että mitä enemmän pieniä tavoitteita olen asettanut, saan siitä enemmän energiaa. Tekemällä itsellesi välitavoitteet näet, kuinka paljon olet jo saanut aikaan ja mitä on vielä tehtävä, päästäkseen lopulliseen tavoitteeseen. Välitavoitteiden lista toimii samalla myös tehtävä- ja muistilistana.

Liian ympäripyöreä tavoite vaikeuttaa tekemistä. Sinun on vaikea aloittaa yhtään mistään ilman minkäänlaisia välisteppejä. Tavoitteiden tulisi olla sinulle tärkeitä ja tukea omia arvojasi. Mutta muista myös se, että et haali liikaa tavoitteita liian lyhyelle aikavälille. Tällöin on mahdotonta suoriutua kaikesta, mikä saattaa taas madaltaa motivaatiotasi. Mieti siis huolella tavoitteesi ja muista unelmoida saa aina!  Tavoitteiden muotoilu on sinusta itsestäsi riippuvainen. Jotkut tekevät unelmakarttoja, jotkut Exceleitä ja osa taas jotain siltä väliltä. Itselläni osa tavoitteistani on ainoastaan mielessäni, osan olen sanonut ääneen ja osa roikkuu kalenterini sivujen välissä tehtävinä. Ei ole väliä, kuinka tavoitteesi ylös laitat, kunhan ne ovat selkeitä itsellesi. Itselläni seuraava välitavoite päästäkseni eri unelmiani kohti on viikon sisällä kirjata omat välitavoitteeni ja tavoitteet ylös. Tavoitteiden ollessa vain mielessäsi ne eivät konkretisoidu samalla tavalla, kuin silloin jos kirjoitat ne itsellesi ylös. Itselleni toimii myös se, että sanon tavoitteitani ääneen. Silloin koen pientä painetta, että nämä hommat on hoidettava, koska olen näin ääneen sanonut.

On myös tärkeää tiedostaa, ettei kaikki tavoitteet varmastikaan elämässä toteudu, silloin onkin syytä armahtaa itsenä ja olla rankaisematta itseään. Näitä sattuu ja se on ihan okei! Kunhan yrität parhaasi ja olet tehnyt töitä välitavoitteiden eteen, olet tehnyt kaiken voitavasi. Itselläni on tässä suuri kehityksen paikka, rankaisen itseäni liiankin herkästi, vaikka välttämättä asia olisi täysin riippumaton minusta ja minun tekemisistäni. On siis tärkeää antaa itselleen myös anteeksi mikäli kaikki ei mene niin kuin olit alussa suunnitellut.

 

PERUNA KERRALLAAN

Lupasin esseen alussa kirjata myös omat tavoitteeni. Kirjaan tavoitteet, mitä tulisi suorittaa kesään mennessä, en laita tähän ollenkaan välitavoitteitani vaan kirjaan ne erikseen.

Olen tehnyt jonkin verran catering- hommia viime aikoina ja niissä haluaisin edes osittain jatkaa. Akatemialla järjestämäni lounasviikko Green Week:in aikaan sai paljon kehuja ja jatkoa toivottiin. Ensimmäinen tavoitteeni onkin, että toteutan sen isommalla mittakaavalla uusiksi. Ja toteutus tulee tapahtumaan ennen kesää.

 

Toinen tavoitteeni on hintojen nosto. Olen monet catering- palvelut myynyt aivan liian halvalla ja nyt onkin aika nostaa hintoja. On siis aika ruveta arvostamaan omaa työtäni. Pari tarjousta pistin jo korkeammalla hinnalla, joten pientä edistystä on jo tapahtunut.

 

Kolmas tavoitteeni on kirjata tavoitteita ja välitavoitteita ahkerasti ylös, minulla kun ne tuppaavat jäädä mieleen pyörimään. Huomaan heti, jos olen poissaoleva tai tuntuu, että unohdan asioita. Silloin liian moni tehtävä on jäänyt mieleen pyörimään. Heti kun olen istahtanut alas ja kirjoittanut tehtävät ylös mieli kirkastuu ja ajatus kulkee!

 

Neljäs tavoitteeni on saada oma äidinkielentaito kuntoon ja panostaa samalla esseisiin enemmän. Kirjoittaminen on minulle hankalaa, eikä edes se, etten viitsisi vaan se, että en hahmota. lauserakenteet ja muut ovat minulla hukassa. Tähän onkin aika siis panostaa.

 

Viimeinen päätavoitteeni on edistää omalla esimerkilläni ja tekemisilläni Apajan kulttuuria ja mielialaa. Minut valittiin Apajan uudeksi teamleaderiksi ja osa minusta on innoissaan ja osa taas miettii ”mitä helvettiä?”. Haluan auttaa Apajaa ja viedä Apajaa eteenpäin, mutta miten? Tähänkin pienet stepit ja meidän jory varmasti auttavat.

 

Itsessäni huomasin heti eron kirjatessani tavoitteita. Sain energiaa siitä, että kirjoitin ne konkreettisesti ylös. Uskon, että varsinkin meidän tiimissämme omien tavoitteiden hahmottaminen ja niiden asettaminen auttaisi monessakin asiassa. Se varmasti lisäisi motivaatiota tekemiseen ja pientä painetta, että asioita on tapahduttava. Suosittelen siispä jokaiselle tavoitteiden asettamista ja mikäli näin olet tehnyt; oletko pääsyt tavoitteisiin, vai onko vielä monta steppiä edessä? Motivaation täyteistä ja mukavaa kevättä juuri sinulle!

 

 

 

LÄHTEET:

 

  1. Duunitori. Aseta tavoite oikein. Ikonen, I. Luettu 22.02.2020.

https://duunitori.fi/tyoelama/maanantaifiilis-tavoitetesti

 

  1. Sporttirakki. Tavoitteiden tärkeys. Korander, M. Luettu: 22.02.2020.

https://sporttirakki.fi/2018/10/26/jos-et-tieda-minne-olet-menossa-paadyt-todennakoisesti-jonnekin-muualle-tavoitteiden-tarkeydesta/

 

Kommentoi