Tampere
25 May, Saturday
13° C

Proakatemian esseepankki

Tavoitteet vaihto-opiskeluunKirjoittanut: Sari Kämäräinen - tiimistä Flyyna.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Aikaisemmassa esseessäni ”Näin vaihto-opiskelun hakuprosessia ei välttämättä kannata hoitaa” kerron prosessin vaiheista vaihto-opiskelun ajattelemisesta aina vaihtokouluun hyväksymiseen saakka. Suoritan siis vaihto-opiskeluni Würzburgissa, Saksassa, ajalla 15.3.-31.7.2024 ja tässä esseessä käyn läpi henkilökohtaisia tavoitteitani vaihto-opiskelujaksolle. Tavoitteita voidaan ajatella paitsi akateemisen oppimisen näkökulmasta niin myös ”sen kaiken muun” osalta. Tätä kirjoittaessani olen juuri ilmoittautunut kursseille, jotka käynnistyvät ensi viikolla.

Technische Hochschule Würzburg-Schweinfurt tarjoaa laajat mahdollisuudet erilaisten kurssien opiskeluun englannin kielellä ja omalle kurssitarjottimelleni valikoitui kursseja aiheista organisational structure, business management, finance, human research sekä saksan kielen kurssi. Vaikka pidänkin myös itse kursseja tärkeänä niin on myönnettävä, että odotan erityisesti kaikkea sitä, mitä vaihto-opiskelu tuo tullessaan henkilökohtaisen kasvun näkökulmasta.

Vaihto-opinnoilla haastan omaa rohkeuttani, itsevarmuuttani ja epävarmuuden sietokykyäni. Uskon vaihtojakson kasvattavan entisestään kykyäni työskennellä monikulttuurisessa ympäristössä sekä kehittävän ryhmätyötaitoja ja sopeutumiskykyä erilaisiin tilanteisiin. Tietysti odotan englannin kielen kohenemisen lisäksi myös tutustuvani saksan kieleen ja kulttuuriin. Toivon, että kokemus tuo mukanaan myös sellaisia yllättäviä oppeja, joita en osaa vielä edes odottaa.

Mitä akateemisiin tavoitteisiin tulee, niin tietysti tunnollisena likkana pyrin tekemään parhaani kurssitehtävien suhteen. Koska kielelliset tavoitteet ovat tärkeä syy vaihtoon lähtemiselle, niin itselleni tavoitteena tulee olemaan se, että ylipäätään pysyn kärryillä kursseilla ja saan ne hyväksytysti suoritettua. Englannin kielellä opiskelemisesta kun ei ole aikaisempaa kokemusta, on vaikeaa arvioida pärjäämisen tasoa. Hienoa tietysti olisi saada yliopiston kursseilta matkaan jotain sellaista, mitä voisi hyödyntää jatkossa paitsi projekteissa akatemialla niin ennen kaikkea työelämässä valmistumisen jälkeen.

Harva varmastikaan lähtee vaihtoon pelkästään puurtaakseen yksin kurssien parissa (kuten en myöskään minä), vaan tärkeänä motivaattorina on päästä tutustumaan ihmisiin sekä luoda niitä ikimuistoisia hetkiä yhdessä. Usein ne parhaimmat muistot ihan vaan sattumalta taitaa olla luentosalien ja luokkahuoneiden ulkopuolelta, tai näin olen muilta vaihdossa olleilta kuullut. Jokainen entinen vaihtari kenen kanssa olen jutellut, on muistellut vaihtojaksoaan lämmöllä ja tietenkin toivon myös itselleni sitä, että voin olla kotiin palattuani tyytyväinen kokonaisuuteen. Tietenkin tiedostan välillä eteen tulevan huonompia hetkiä, mutta kunhan lopputulos olisi enemmän positiivisen puolella.  Kysyin ennen lähtöäni somessa vinkkejä vaihto-opiskeluun ja yleisin vinkki oli tämä: ”nauti!” Tämä onkin ehkä tavoitteista se kaikkein tärkein.

Seuraavassa erittelen vielä tavoitteeni viiteen kohtaan sekä kuvauksiin siitä, mikä pitäisi olla kunkin kohdan tilanne 31.7.2024, kun vaihtojakso on ohi.

  1. Kielitaito Saksa ja Englanti: Pystyn asioimaan sekä käymään lyhyitä arkipäiväisiä keskusteluita saksan kielellä sekä käyttämään englannin kieltä sujuvasti työelämän tarkoituksissa esim. keskustelemaan kurssien aiheista vakuuttavasti
  2. Verkostot: Vähintään 5 uutta kontaktia, joita voin lähestyä tekstiviestillä tai somekanavissa = matala kynnys yhteydenottoon
  3. Rohkeus: Pystyn nimeämään konkreettisia tilanteita, joissa olen epäröinnistä huolimatta päättänyt toimia ylittääkseni itseni
  4. Akateeminen pystyvyys: Kaikki kurssit hyväksytysti suoritettu
  5. Positiivinen kokonaisuus: Katsoessani taaksepäin päällimmäisenä tunteena on kokemus siitä, että matka on ollut hyvä ja olen muistanut nauttia.
Kommentoi