Tampere
19 May, Sunday
23° C

Proakatemian esseepankki

Tavoitteet ja niiden luominenKirjoittanut: Otto Nilsson - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Tavoitteet

 

Olen ollut aina sellainen ihminen, että minun on helpompi toimia, kun olen asettanut itselleni tavoitteet. Aiemmin elämässäni tavoitteeni ovat liittyneet urheiluun ja sen harjoitteluun. Pidän siitä, kun voi eri aikaväleillä vahtia omaa kehitystä ja edistystä. Nyt olen akatemialla ja haluan oppia työskentelemään myös saman tyylisillä tavoitteilla.

Tavoitteiden luominen on hyvä tapa parantaa työsi tehokkuutta ja myös seurata omaa edistymistäsi. Tavoitteiden luominen tuo työhön mielekkyyttä ja merkityksen tunnetta. Tavoitteita on hyvä luoda eri aikaväleille ja keksiä tapa seurata niiden edistymistä. On oleellista myös palkita itseäsi, kun pääset asettamiisi tavoitteisiin. On tärkeää luoda tavoitteita, johon sinun on oikeasti mahdollista päästä. Liian korkealle riman asettaminen voi johtaa pettymyksiin, joka voi laskea motivaatiota työtä kohtaan. Ei voi kuitenkaan asettaa tavoitteita liian alhaisiksi, jotta saat kaiken potentiaalin irti itsestäsi töitä tehdessä.  Hyvä työkalu tavoitteiden luomiseen on SMART-tekniikka.

 

Olemme puhuneet Hurmoksessa lähiaikoina paljon tavoitteiden luomisesta ja niiden toteuttamisesta ensi keväänä. Loimme oppimissopimuksissamme konkreettisia tavoitteita ja mittareita, joiden avulla voimme seurata, että kuinka hyvin olemme päässeet niihin tavoitteisiin. Omat tavoitteeni liittyivät projekteihin ja oppimisen kehittämiseen. Tulen käymään omia tavoitteitani myöhemmin tekstissä enemmän läpi.

SMART

SMART-tekniikka on tapa luoda tavoitteita niin, että ne ovat helpompia toteuttaa ja että niiden edistymistä on helppo seurata konkreettisilla tavoilla. Sanassa ”SMART”, jokainen kirjain tarkoittaa yhtä sanaa, jokainen sanoista on oleellinen tavoitteiden luomiseen.

S= Specific. Tällä tarkoitetaan, että tavoitteiden tulisi olla täsmällisiä. Tavoitteet, joita luot itsellesi eivät saa olla yleispiirteisiä tai monella tapaa ymmärrettäviä. Hyvinä apukysymyksinä tähän toimii esimerkiksi: Mitä tuloksia odotan, kenen vastuulla on mikäkin, yms.

M= measurable. Luomiesi tavoitteiden edistys tulisi olla helposti mitattavissa tai seurattavissa tiettyjen indikaattoreiden avulla. Hyviä apukysymyksiä tähän on: Mitkä asiat toimivat indikaattoreina ja mitä tietoja tarvitaan?

A= Achievable. Tästä puhuinkin jo aiemmin tekstissäni. Luomiesi tavoitteiden tulisi aina olla saavutettavissa, jotta et koe pettymyksen tunteita jatkuvasti siitä, että et pääse tavoitteisiin. Sen lisäksi, että haluat päästä tavoitteisiin, on myös tärkeää miettiä, että onko tavoite saavutettavissa aikamääreisiin mennessä. Hyvinä apukysymyksinä tässä on: Onko sitoutuminen riittävää, voiko tavoitteen saavuttaa ajallaan, voiko tavoitteen saavuttaa käytössä olevilla resursseilla ja jos ei, niin mitä tarvitaan lisää?

R= relevant. Onko tavoite edes merkityksellinen? Ei ole järkeä luoda tavoitteita, joilla ei ole oikeasti mitään merkitystä sinulle tai kenelle muullekaan. Hyvä apukysymys tähän on: Jos en saavuta tavoitteita, mitkä ovat seuraamukset?

T= Time-bound/Time-related. Tämä tarkoittaa, että tavoite ja sen seuraaminen on aikaan sidottua. Esimerkiksi: Haluan olla irti palkkatöistäni vuoteen 2025 mennessä. Tavoitetta on helppo seurata koska ajan päätteeksi voit arvioida kuinka hyvin olet päässyt tavoitteeseen. Tässä apukysymyksiä voivat olla esimerkiksi: Mitä tapahtuu, jos en pääse tavoitteeseen aikamääreen loppuun mennessä, mitkä asiat voisivat nopeuttaa tavoitteeseen pääsemisessä?

 

Omat tavoitteet projekteihin

 

Loin itselleni tavoitteeksi, että minulla olisi jokin oma projekti, jota pyörittäisin tulevan kevään aikana. Olen ollut monissa pienissä projekteissa tai keikkahommissa mukana, mutta minulta puuttuu se oma projekti, jota voisi aktiivisesti kehittää ja viedä eteenpäin. Loin tavoitteeksi itselleni, että keväänä aikana pääsen kokonaan irti palkkatöistä. Tähän tavoitteeseen voin päästä sillä, että kehitän projektin, jolla voin alkaa maksamaan itselleni palkkaa keväällä. En asettanut itselleni konkreettista rahasummaa, jonka haluan saada projektista, koen sen mahdollisesti rajoittavan tekemistäni tai aiheuttavan ”putkikatsetta” projektien suhteen. Moni tiimissämme on puhunut tavoittelevansa palkan nostamista omasta projektista ja tätä kautta akatemian ulkopuolisten töiden lopettamista. uskon, että voimme yhdessä kehittää jokaisen tavoitetta eteenpäin.

Muita tavoitteita itselleni

Loin myös muita tavoitteita tulevalle keväälle, mutta ne eivät ole omasta mielestäni kovin konkreettisia ja ehkä jopa enemmänkin kehityskohteita, kuin tavoitteita. Totesin, että haluaisin lukea enemmän ja olenkin jo valinnut muutaman kirjan, jotka aion lukea tulevana keväänä. Koen että lukeminen tukisi omaa kehitystäni akateemisesti, joka näkyisi konkreettisesti esimerkiksi esseiden laadun paranemisessa. Toinen tavoitteistani on esseiden parantaminen. Tällä hetkellä teen esseeni liian myöhään ja omasta mielestäni aika heikolla laadulla. Otan tavoitteekseni, että olen tehneet kaikki esseeni muutaman viikon ennen dedistä, jotta niiden kanssa ei tule kiire ja laatu ei kärsi sen takia.

 

 

Lähteet

 

Louko,e.  12.11.2020. Barona.fi. Tavoitteet Kuntoon- 5 vinkkiä, miten pääset sinne, minne haluat. Verkkosivu. Viitattu 8.12.2023. https://barona.fi/blogi/tavoitteiden-asettaminen

Tavoitteen rakentaminen SMART-laatukriteerien avulla. Ilmastotyokalut.fi. Verkkosivu. N.D. Viitattu 8.12.2023. https://ilmastotyokalut.fi/files/2014/07/ILKKA_smart_tyokalu.pdf

Onnistunut tavoitteiden asettaminen: SMART-tekniikka. opiskelukoulu.fi. Artikkeli. N.D. Viitattu 8.12.2023. https://opiskelukoulu.fi/tavoitteiden-asettaminen/

 

Kommentoi