Tampere
24 May, Friday
17° C

Proakatemian esseepankki

Tavanomainen tie kohti harvinaislaatuista.Kirjoittanut: Elias Hämäläinen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
The common path to uncommon success
John Lee Dumas
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Hyvä suunnitelma nyt, on parempi, kuin parempi suunnitelma myöhemmin. Suurimpana esteenä onnistumiselle lienee valtaosalle paikallaan pysyminen. Sen hetken odottamista, jossa on valmis ja hallussa on kaikki tarvittava tieto, jonka pohjalta voi tehdä päätöksen, jossa on otettu kaikki huomioon. Uskon, että yhtenä merkittävänä osana onnistumiseen, menestymiseen, miten tahansa haluat asian määritellä, on päätösten tekemisen opetteleminen. Strategian ja toimintamallin luominen siihen, kuinka tehdä päätöksiä. Suurimman osan päätöksistä voi tehdä etukäteen. Tai vähintään voimme päättää, kuinka teemme päätöksen. Miten hyvä on oltava asteen onnistumisen ja mahdollisen menetyksen suhteen, jotta päätös kannattaa tehdä. Kun kuitenkaan yleensä tilanteessa ei olla täysin varmoja ja olisi aivan riittävää olla riittävän varma. Tämän rajan löytäminen onkin haastavaa ja toki tilanteesta ja riskien suuruudesta riippuen se vaihtelee. Ei ole verrattavissa pohtia kannattaako ajaa kesärenkailla mahdollisilla aamuliukkailla kilometrin verran, tai käynnistää viallinen ydinreaktori. Kuitenkin päätöksiä on tehtävä. Hyviä päätöksiä on tehtävä. On opeteltava arvioimaan se tieto, jota on saatavilla, pohdittava onko päätöstä mahdollista korjata alkuperäisen päätöksentekohetken jälkeen, jos huomataan valinnan olleen väärän, tai nähdään parempi tapa hoitaa asia. Ja lopuksi on tehtävä paras mahdollinen päätös sen ymmärryksen pohjalta, jota päätöksentekohetkellä on käsillä.

 

 

 

”Menestymisesi taso harvoin ylittää henkilökohtaisen kasvusi tason, sillä menestys on jotain, jota sen henkilön luonne kutsuu puoleensa, joksi olet kasvamassa.” – Jim Rohn

 

Einstein on sanonut ”Älä pyri menestyksekkääksi ihmiseksi, pyri sen sijaan arvoa lisääväksi.”

 

 

Kuinka sitten kasvaa arvoa lisääväksi henkilöksi? Pyörää ei kannata keksiä uudestaan, hanki itsellesi mentoreita, jotka ovat kulkeneet vähintään muutaman askeleen pidemmälle polulla, jolla itse kuljet, tai jota haluat lähteä kulkemaan. Janoa tietoa itseäsi viisaammilta ihmisiltä, on oltava valmis olemaan nöyrä ja oppimaan muilta. Yksin rakennettua menestystä ei ole olemassakaan. Toki on paljon tarinoita, joissa joku tekee yksin valtavan työn, mutta pystyykö kukaan sanomaan, ettei ole ammentanut matkallaan muiden viisautta tavalla tai toisella? Lukenut kirjoja, kuullut jonkun elämää muuttavan puheen, josta on poiminut jonkin suuren opin? On janottava tietoa ja pyrittävä ymmärtämään sitä, sekä pohdittava väyliä soveltaa sitä käytäntöön. Sillä tieto ilman ymmärrystä tai käytännön sovellutusta on melko hyödytöntä.

 

Miten löytää asioita, joita oppia? Elämä on loppupeleissä varsin lyhyt, eikä meillä ole yksinkertaisesti aikaa omistaa elämäämme jokaiselle alalle, harva on alansa ykkönen kovin monella kentällä. Harva on yhdelläkään. Ja mikäli meillä ei ole kiinnostusta, sisäsyntyistä motivaatiota, on hyvin hankala nousta huipulle. Koska sinne nouseminen vaatii uhrauksia ja salassa tehtyä työtä, joka ei näy muille. Uhrauksia illoista, jolloin ennemmin viettäisi iltaa ystävien keskuudessa juhlien, mutta jolloin tartut kirjaan ja syvennät ymmärrystäsi ja ammattitaitoasi. Aikaisempia aamuherätyksiä, jolloin huolehtia fyysisestä kunnosta ennen päivän käynnistymistä, tai tunnista syvää keskeyttämätöntä työaikaa ennen muun perheen heräämistä ja häiriötekijöitä.

 

Dumas kehoittaa kirjassaan tekemään Zone of fire:ksi kutsumansa harjoituksen löytääksesi, missä omat intohimosi kohtaavat arjen tarpeen. Kirjoita paperille kaikki mistä olet intohimoinen, varaa tähän aikaa 5 minuuttia. Kirjoita seuraavaksi ylös kaikki missä olet asiantuntija. Käytä tähän myös viisi minuuttia. Tämä kenttä pitää sisällään kaikki asiat, mitä osaat hyvin ja missä sinulla on lahjoja. Älä jää jumiin suomalaiseen nöyristelyyn ja termiin ”asiantuntija”. Kysy ystäviltä apua, jos sinun itsesi on vaikea saada täytettä tähän.

 

Kun olet valmis, piirrä nuolia kohtiin, missä nämä asiat yhdistyvät. Mitä ongelmia voisit olla ratkaisemassa näiden teemojen alueella? Jokaisen toimivan liikeidean takana on ratkaistu ongelma. Todennäköisesti löydettyäsi asiat, joissa olet hyvä, ja joiden suhteen olet intohimoinen, jaksat tehdä työn tullaksesi erinomaiseksi. Jos et pysty pääsemään 1%:iin tietyn alan parhaimmista, voitko tulla parhaan 25% joukkoon kahdessa tai kolmessa asiassa ja parhaaseen 1%:iin niiden yhdistelmässä? Mitä korkeammalle rima nousee, sen vähemmän kohtaa kilpailua.

 

Läheiset ihmissuhteemme myös vaikuttavat meihin merkittävästi. Sanotaan, että olemme keskiarvo viidestä läheisimmistä ihmisestämme. Emme siis voi olla valittajien ja uhriutujien top 5 ystävä. Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, ettemmekö voisi olla näiden ihmisten elämässä, ettemmekö voisi olla heidän ystäviään, saati heille ystävällisiä tai viettää aikaa heidän kanssaan. Mutta he eivät voi olla kaikista lähimmässä ympyrässäsi kantaen oikeutta puhua elämääsi. Se, että valitsemme olla ystävällisiä toisille ihmisille, on valinta, johon tämä ei vaikuta. Mikäli käyttää tätä tekosyytä perusteena kohdella ihmisiä alempiarvoisina, kertoo se todennäköisesti vain enemmän tästä kyseisestä henkilöstä.

 

”Voimme helposti arvioida henkilön luonteen siitä, kuinka hän kohtelee niitä henkilöitä, jotka eivät voi tehdä hänen hyväkseen mitään.” -Tuntematon.

 

Joskus toki on omien rajojen vetämistä ja itsensä suojelua katkaista siteet johonkin tiettyyn henkilöön. Kukaan muu ei tule asettamaan tontillemme rajoja, mikäli itse emme niin tee. Mutta yleisesti se ei oikeuta kohtelemaan ihmisiä arvottomina tai vähempiarvoisina.

 

 

Mitä seuraavaksi?

 

Kun olemme löytäneet alueen, jossa ammattitaitomme ja intohimomme kohtaavat, on aika ottaa vastuu ajastamme. Jos emme hallitse kalenteriamme, se hallitsee meitä.

On siis kysyttävä itseltämme, mitä järjestelmää tai työkalua käytämme aikatauluttaaksemme suunnitelmamme.

 

Mikäli suunnitelma edellyttää sisällön tuottamista tai julkaisua, millä tiheydellä julkaisemme sitä? Miten usein otamme konkreettisia askelia? Ja miten pidämme itsemme tilivelvollisina? Mitä asiakasprofiilini haluaa ensisijaisesti? säännöllisesti ei tarkoita päivittäin, mutta sen on syytä olla säännönmukaista. Minä päivinä julkaisu tapahtuu, minä aikana se on viisainta tehdä? Milloin asiakasprofiilin mukaisella henkilöllä on päivässää luppoaikaa tutustua asiaan, kuunnella jakso tai kommentoida postausta? Tässä kaikessa on muistettava, että toiminta on parempi kuin täydellisyys.

 

Dumas käyttää esimerkkinä podcastin suunnittelua ja julkaisua. Useimmat ihmiset luovuttavat alussa, koska kuvittelevat että jokainen projektin vaihe vie jatkuvasti yhtä paljon aikaa myös tulevaisuudessa kuin alussa. Vaikka todellisuudessa opimme ja kehitymme jatkuvasti. jos alussa jakson äänittäminen ja editoiminen on ottanut tunteja, paljon jaksoja tehtyään hän toteaa itse käyttävän jaksojen editoimiseen vain minuutteja.

 

Mutta jotta eteneminen on mahdollista pitää jatkuvana, on mietittävä paljonko mikäkin vaihe vie aikaa, ja mitkä päivät viikossa laitat sivuun niiden suorittamista varten. Tai jos aluksi kyseessä on sivutoiminen duuni, mitkä illat laitat sivuun. Onko mahdollista ottaa viikossa yksi palkaton vapaa, investoidakseen ajan asiaan, josta tulevaisuudessa haluaisit saada elantosi?

 

Meidän on otettava askeleita eteenpäin. Jos annamme kalenterimme hallita elämäämme ja vastaamme kuulumisia kysyttäessä vain, että meillä on ollut kiirettä, mutta emme pysty vastaamaan mistä saavutuksesta olemme viimeisen kuukauden ajalta kaikkein ylpein, saatamme olla kiireisiä vääristä syistä. Syy voi olla se, että olet jaksanut osoittaa lapsillesi rakkautta ajaen heidät joka iltaisiin harrastuksiin. Se on itseasiassa aika suuri saavutus mielestäni. yksi niistä sijoituksista, joita ei pysty mittaamaan rahassa. Yksi niistä sijoituksista, joiden uskon tekevän elämästä merkityksellistä. Toki puhun tästä itse vielä lapsettomana henkilönä. Mutta kysymys on, olemmeko ajatelleet asiaa ja valinneet tämän ”kiireen”, vai olemmeko virrassa ajelehtivia kappaleita. Ei auta, että aina on suunnitelmia tulevaisuuteen, on oltava suunnitelma nykyisyyteen.

 

Uskon tähänkin, olevan avainasemassa tilivelvollisuuden. Kenelle asetat itsesi vastuulliseksi asiasta?

 

”Menestyneet yrittäjät tarjoavat selkeän ratkaisun ongelmaan.”

 

Kun luomme tuotetta, tai markkinointistrategiaamme meidän on jatkuvasti kysyttävä itseltämme, mikä on ongelma, joka on ratkaistava seuraavaksi? Kuten amazonissa tuotteen ostoskoriisi lisättyäsi sinulle ehdotetaan tuotteita, jotka yleisesti on ostettu kyseisen tuotteen kanssa. Mitä asiakkaani tarvitsee seuraavaksi, miten voin vastata tarpeeseen parhaimmalla tavalla?

 

Henkilöt, jotka lyövät eniten lyöntejä, lyövät eniten kunnareita. He oppivat virheistä ja hienosäätävät matkalla. Suurin osa epäonnistumisista ovat kertaluontoisia kuluja, mutta katumus on jatkuva kulu (James Clear).

 

Jokainen valintamme on annettu ääni henkilölle, joksi haluamme kasvaa (Dumas). Jos aloitit aamun suklaalevyllä, se on ääni lihavalle miehelle. (Ammuin täällä nyt omiin nilkkoihini, ihan esimerkin vuoksi).

 

Nykyään yritykset maksavat miljoonia huomiostasi. Keskitä fokuksesi asioihin, jotka näet merkityksellisiksi.

 

”Kiireinen mieli ja kiireinen kalenteri tuhoavat kykysi tehdä merkittäviä asioita maailmassa. Oletpa muusikko, yrittäjä tai sijoittaja, tarvitset vapaata aikaa ja vapaan mielen.” -Naval Ravikant

Kommentoi