Tampere
30 May, Thursday
16° C

Proakatemian esseepankki

Tarvitseeko Black Fridayta vastustaa?Kirjoittanut: Rasmus Piiroinen - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Tarvitseeko Black Fridayta vastustaa?

 

Black Fridayn aikaan tuli monesta eri suunnasta vastustusta koko tapahtumaan. Vaikuttaa siltä, että asiakkaat tahtovat, että tästä turhasta ostotapahtumasta päästäisiin eroon, eikä ostettaisi turhaa krääsää. Oon samaa mieltä! Miks ostaa jotain, mitä et tarvitse?

 

Varusteleka teki Black Fridayta vastaan tempauksen, missä he nostivat tavaroiden hintoja ja lahjoittivat 5% päivän myynnistä Hurstinavulle. Nerokasta. Kaikki Black Fridayta vastaan taistelevat kuluttajat päättävät näyttää kannatustaan ostamalla jopa 40% kalliimpia tuotteita ja saavat kaupanpäälle hyvän mielen hyväntekeväisyydestä. Niin ja turhaa krääsää!

 

On totta, että Black Friday varmasti nostaa kulutuksen määrää, mutta toisaalta näkisin myös, että moni kuluttaja odottaa isompien ostosten kanssa siihen päivään. Muistan pienenä, kun pappani kielsi vanhempia ostamasta tietokonetta Applen sivuilta ennen Black Fridayta. Odottamisen myötä vanhempani säästivätkin muutaman satasen tietokone ostossa. Teen itsekin tätä. Olin koko vuoden odottanut, että Black Friday tulee, sillä tiesin, että saan tietokoneeni osat silloin kerralla paljon halvemmalla. Sen sijaan, että ostan koko vuoden ajan tarvitsemiani asioita, keskitän isot ostokset yhteen päivään, jolloin saan varman alennuksen.

 

Raul Lehtonen kertoo Kauppalehden blogissaan Black Fridayn paisumisesta. Se on venynyt yhdestä päivästä viikonkestoiseksi tapahtumaksi, minkä päälle tulee vielä Cyber Monday. Mun mielestä se pilaa koko tapahtuman idean. Ja ehkä, jos se pysyisi yhdessä päivässä, ei ihmiset ostaisi niin paljoa turhuuksia. Kuitenkin Lehtonen keskittyy enemmän kirjoituksessaan erilaisiin maksutapoihin, mitä tarjotaan Black Fridayn yhteydessä.

 

Osto hetkellä tarjotaan viikon kuluttomia maksuaikoja, joista lähtee sen jälkeen kovat korot nousemaan. Hän vertaakin niitä pikavippeihin, mitkä houkuttelevat tietämättömiä tarttumaan niihin ja alentamaan ihmisten ostokynnystä. Nopeasti tosin totuus iskeekin takaisin ja sun halvalla ostaman tuotteen hinta nouseekin korkojen muodossa normaaliksi. Lehtonen toteaakin lopussa erittäin hyvin: ”Ainoa tapa säästää rahaa on olla käyttämättä sitä”. Ja niinhän se on.

 

 

Lähteet:

 

Lehtonen, R., Saastamisen harha, Blogi, Kauppalehti.

https://blog.kauppalehti.fi/kahdeksatta-ihmetta-etsimassa/saastamisen-harha

Kommentoi