Tampere
25 May, Saturday
20° C

Proakatemian esseepankki

Tarinat toiminnan takanaKirjoittanut: Timo Myöhänen - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Kaikilla on tarina. Tarina on yksilöllinen ja se käsittää koko senhetkisen elämän syntymästä asti aina siihen päivään kun tarina kerrotaan. Tarinasta saatetaan jättää pois turhat yksityiskohdat tai juurikin korostaa näitä pieniä seikkoja. Tarinan kertoja saa päättää itse mitä hän kertoo ja mitä hän jättää kertomatta. Se luo jokaisen tarinalle oman rajattomuutensa. Taivas + Helvetti vol 2 kirjassa on kyse tarinoista ja tarinoiden takana olevista ihmisistä. On hämmentävää, miten monella tavalla menestystarinan voikaan kertoa. Aina on mahdollisuus kaunistella, vähätellä, suurennella tai kierrellä. Menestyneiden ihmisten tarinoita kuunnellessa voi saada monenlaisia käsityksiä menestymisestä ja siihen johtavista syistä. Asiat kun ymmrretään juurikin niin kuin ne tuodaan esiin. Yhtenäisenä tekijänä kaikissa lukemissani menestystarinoissa on asenne. Asenne tekemiseen, asenne yrittäjyyteen, asenne epäonnistumiseen ja asenne menestymiseen. Kuinka klisee onkaan sanoa että asenne ratkaisee. Lukemani perusteella se kuitenkin pitää vahvasti paikkansa.

Kuten kaikilla, minullakin on tarina. Tarinassani en ole menestyvä ihminen liike-elämässä tai miljoonaliikevaihtoa pyörittävän yrityksen perustaja. Haluan kuitenkin nähdä tarinassani edes pieniä yhtäläisyyksiä asenteessa lukemieni menestyneiden tarinoiden kanssa.

En ole kasvanut yrittäjien ja yrittäjyyden parissa. En oikeastaan lähelläkään yrittäjyyttä. Olen kasvanut ympäristössä, missä kilpaillaan ja missä halutaan menestyä. En puhu edelleenkään liike-elämässä menestymisestä, vaan kilpaurheilussa menestymisestä. Tarkemmin sanottuna moottoriurheilussa ja moottoripyörien kanssa kilpailemisesta. Olen ajanut kaksipyöräisellä jo aivan varhaislapsuudestani asti. Moottori astui mukaan menopeliini kuusivuotiaana. Vietin tuolloin lähes kaiken mahdollisen aikani kaksipyöräisten päällä siksi että tykkäsin niistä yli kaiken. Ajaminen oli hauskaa ja sitä tein vain koska en voinut kuvitella mitään parempaa. Kymmenenvuotiaana aloin ajamaan kilpaa. En ollut heti menestyksekäs, mutta tiesin olevani jollaintapaa lahjakas. Tiesin että harjoittelemalla voin jopa menestyä, niin kävikin. Harjoittelin ja harjoittelin, jolloin rupesin pikkuhiljaa menestymään. Muutama vuosi tästä eteenpäin kolmetoistavuotiaana toimintani oli jo niin määrätietoista ja tavoitteellista, että tiesin tarkkaan mitä minun pitää tehdä ja kenenkä kanssa. Taustatuki ja ihmiset ovat mittaamattoman arvokkaita!

Määrätietoisuus ja tavoitteellisuus oli toimintaani ohjaavia tekijöitä. Tästä seurasi valtava työmäärä ja asenne tehdä täysillä töitä tavoitteen eteen. Menestystä alkoi tulemaan kun tiesin että menestyäkseen muita paremmin on tehtävä töitä muita enemmän. Juuri silloin painuin kahta tarmokkaammin harjoitusmaastoihin kun satoi vettä tai räntää ja oli kaikinpuolin kurja keli. Tiesin että kaikki eivät tee samoin ja olisin taas yhden harjoituksen muita edellä. Toimintaani ohjasi silkka rutiini ja halu saavuttaa tavoitteita. En toki menestynyt aina ja kaikkialla, mutta epäonnistumisistakin oppi, kun niitä analysoi ja kävi läpi.

Tietyssä vaiheessa huomasin olevani ikäryhmäni huippua kansainvälisesti. Ajoin kilpailuita ja sarjoja kansainvälisesti ja elämä pyöri täysin ajohommien ympärillä. Koulut, aikataulutus, raha ja kaikki mahdollinen mallautui ajamisen ympärille, koska tein tosissani sen mihin olin jo lapena ryhtynyt. Taipumus tehdä asiat tosissaan näkyy tavassa suhtautua lähes intohimoisesti asioihin mitkä minua kiinnostavat. Jos en ollut harjoittelemassa, olin kalassa ja toisinpäin. Ulkopuolisen silmin toiminta saattoi näyttää jopa hullulta tai yliampuvalta.

Menestystä on tullut ajohommissa hyvin ja sitä tulee toisinaan edelleenkin. Ajaminen (ja kalastaminen) on edelleenkin suuri osa arkeani ja teen sitä, koska olen yksinkertaisesti tuttunut tekemään asiat tietyllä tavalla. Jossainkohtaa kuvioon astui päätös aloittaa opiskelut ja proakatemia osoittautui erinäisten mutkien jälkeen oikeaksi paikaksi juuri minunlaiselle ihmiselle. Kun löydän jotain mikä kiinnostaa ja innostaa minua, teen sitä tosissani ja nautin sen tekemisestä. Koulussani minulla ei vielä ole sitä yhtä tiettyä tavoitetta tai intohimon kohdetta, mutta sen löydyttyä pääsee akatemian oppimismalli todellisesti oikeuksiinsa! Silloin pystyy nimittäin tekemään taas sataprosentisesti sitä tiettyä itselleen tärkeää asiaa.

Tarinassani nousee esiin tavoitteellisuus, kova työ, intohimo, periksiantamattomuus ja sitkeys. Toivon mukaan tämä lienee sattumaa, että myös kirjan henkilötarinoissa nousee samat aiheet esiin. Kirjassa sitä kutsutaan usein yrittäjäasenteeksi. Yrittäjäasenteen käsittäessä kyseiset käsitteet, toivon että oma tarinanikin saa vielä jatkoa käsitteiden ja aiheiden tiimoilta. Tarinoissa on se ulottuvuus, että niitä voi muokata omalla tekemisellä. Omat tekemiset, omat ratkaisut ja omat asenteet vaikuttavat kaikki siihen, millainen kenenkin tarina tulee tulevaisuudessa olemaan. Kenties ja toivottavasti tulevaisuudessa saamme kirjoittaa aivan uudenlaisia tarinoita itsestämme ja toiminnastamme.

Kommentit
  • Elina Merviö

    Mitä ajatuksia nousi yrittäjyydestä kirjan perusteella?

    8.11.2017
Kommentoi