Tampere
24 May, Friday
17° C

Proakatemian esseepankki

Tapojensa vankinaKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tapojen kehä

Huomaan täysin olevani tapojeni vanki. Tavat muodostuvat rutiinien kautta. Jokainen päiväni käynnistyy täysin samalla tavalla: yleensä yhden harkitun torkun kautta ylös ja rattaa pyörimään. Keittöön, vessaan, vaatetta päälle, meikkiä naamaan, päivän laukku valmiiksi, ulkovaatteet niskaan ja ovesta ulos. Olen luonut rutiinin kautta tavan, joka toistuu päivästä toiseen.

Kirjassaan Duhigg kuvaa tapojen muodostumista tapojen kehän avulla.  Tapojen muodostuminen tapahtuu aivojen osassa, tyvitumakkeessa, joka säätelee kaikkea automaattista toimintaa, kuten hengittämistä. Kun koemme tietyn ärsykkeen, opimme toistamaan tiettyä toimintaa, jonka avulla saavutamme ärsykkeeseen liittyvän palkinnon. Ajan kanssa, kun tapojen kehä toistuu tarpeeksi monta kertaa, muodostuu tarve, joka ylläpitää tapojen kehän toimintaa. Mitä useammin altistumme tälle tarpeelle, sitä automaattisemmin alamme toimia. Tupakoitsijat on helppo kohderyhmä ottaa esimerkiksi: kun tupakoitsija näkee tupakka-askin, eli ärsykkeen, saa se hänet odottamaan palkintoa, joka on nikotiinistä aiheutuva hyvä olo tupakan polttamisen yhteydessä. Palkinnon saavuttamiseksi tupakoitsija alkaa toistaa tähän liittyvää toimintaa eli tupakan polttoa, jolloin siitä muodostuu tapa. Nikotiinin tarve tulee esille aina kun sopiva ärsyke ilmaantuu verkkokalvoillensa.

Kun ymmärrämme mistä tavat johtuvat ja miten ne muodostuvat, voi mieli siirtyä tekemään töitä sen eteen, että vaihtaa rutiinin toiseen samanlaisen palkinnon tunteen tuottavaan toimintaan. Juuri tähän pohjautuvat tupakan korvikkeet, esimerkiksi nikotiinipurukumi. Samankaltaisella ärsykkeellä saaman aivoille täysin sama nautintoaine, joka johdattaa palkintoon.

Tavat tiimin arjessa

Mietin tätä kirjoittaessani paljon omia henkilökohtaisia tapojani, mutta myös Massiven tapoja akatemian arjessa. Minkälaisia tapoja meillä on tiiminä? Yhden ilmeisen selvän keksin samantien: yhteiset deadlinet kirjapisteiden suhteen. Aina kaikki sovitut deadlinet eivät Massivessa pidä kutiansa, emme selkeästikään tunne vielä riittävän suurta vastuuta ja velvollisuuden tunnetta toisiamme kohtaan. Kirjapisteistä ei kuitenkaan olla lipsuttu. Tottakai voi tulla tilanteita, jolloin on hyvä joustaa eikä tässäkään asiassa pitäisi olla ehdoton. Kun kirjapisteraja on sovittu toteutuu se tiimissämme melko automaattisesti. Ärsykkeenä toimii yhteisesti sovittu tavoite. Palkinto, joka sovittuun päivämäärään mennessä kirjoitetuista kirjapisteistä Massivelainen saa on tiimin hyväksyntä. Tarve, joka tällöin ohjaa toimintaa on yhteenkuuluvuuden tunne.

Miten luoda uusia tapoja

Olemme tapojemme vankeina niin kauan, että halu niiden muuttamiseen lähtee meistä itsestämme. Kirjassaan Duhigg sanoo, ettei tapoja voi poistaa. On vain muutettava rutiinia toiseen vastaavan palkinnon tunteen saavuttamiseen. Tämän tasoinen omien tapojen muuttaminen vaatii hyvää itsetuntemusta, eikä ole itseisarvo kenellekään. Rutiini on helpompi korjata kun täysin tietoinen ei-toivotun tavan pohjimmista syistä ja sen laukaisevista signaaleista. Yksi vähemmän tutkittu, mutta oleelliseksi todettu lisätekijä tapojen muokkaamisessa on verrattu siihen, että tavan muuttamisella on jonkin omaa olemista suurempi tarkoitus. Kehitykseen pyrkivä yhteisö tukee itse itseään luomalla yksilön olemassa ololle sitä yksilöä suuremman merkityksen. Miten Massive voisikaan olla tälläinen yhteisö? Helppo esimerkki yhteisön voimasta on ottaa hiljattain ollut Efektin diettikuuri esille. Suurinosa Efektistä sekä pari muuta muista tiimeistä aloittivat yhteisen dietin ennen Final Campia. Se, ettei tämä yhteisö ole juuri se oma tiimi vaan tarpeista kasattu yhteisö toimii rutiinit aivan yhtä hyvin.

Aiheena tavat, niiden muodostuminen ja muuttaminen ovat hurjan mielenkiintoinen. Jään pohtimaan omia tapojani, Massiven tapoja tiiminä sekä koko Proakatemian yhteisön tapoja. Ja niiden voimaa, niin hyvässä kuin pahassakin.

Aihetunnisteet:
Kommentoi