Tampere
19 Jun, Wednesday
18° C

Proakatemian esseepankki

TaloustaidotKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Jokaisella meillä on omanlainen suhtautuminen rahaan ja kuluttamiseen. Niihin vaikuttaa jo lapsuudessa opitut asiat liittyen rahaan ja talouteen, sekä oman elämän kokemukset. Taloustaitoja opetetaan suomessa mielestäni liian vähän. Peruskoulussa tai lukiossa käsitellään taloustaitoja tai ns oikeaa elämää todella pintapuolisesti. Olisin mielelläni osallistunut lukiossa kurssille, jossa oltaisiin käyty läpi oman talouden peruspilareita. Raha on kuitenkin läsnä jokapäiväisessä elämässämme, siitä ei pääse mihinkään. Sen sijaan jos sitä osaa käyttää oikein, se ei tuota harmia.

 

Sain kimmokkeen kirjoittaa tämän esseen, koska monesti kuulen kuinka monella on loppukuusta tili nollilla. Hyvillä taloustaidoilla tili ei mene nollille, ei vaikka pesukone hajoaisi tai kissa pitäisi viedä lääkäriin.  Jokainen on varmasti kuullut säästämisen tärkeydestä ja siitä kuinka palkasta pitäisi laittaa sivuun. Moni meistä ei kuitenkaan sitä tee, ostetaan mieluummin 200e tennarit. Sitten kolmen kuukauden jälkeen, kun pesukone hajoaa, ei ole 200 euroa ylimääräistä. Se olisi taskunpohjalla, jos et olisi käyttänyt viimeisiä rahojasi tennareihin, joita kaapissa on muutenkin kymmenet. Tällaisissa tilanteissa käännytäänkin sitten muiden lompakoille, koska oma talous ei ollut tasapainossa. Se lompakko voi olla vanhempien, kaverin tai pahimmillaan pikavippifirman.  Pikavipeissä ei sinällään ole mitään pahaa, jos on valmis maksamaan lainansa takaisin, useimmiten vielä naurettavan isolla korolla. Ongelmia kertyy siinä vaiheessa, jos varat eivät riitäkään paikkaamaan vippiä tai laskuja.

Tästä päästäänkin talouden suurimpaan ojaan, maksuhäiriömerkintä. Maksuhäiriömerkintää ei voi tulla huomaamatta tai vahingossa. Talousasioissa pitää olla sen verran hereillä, että avaa laskunsa ja maksaa ne ajallaan.

”Maksuhäiriömerkinnän voi saada aikaisintaan noin kahden kuukauden kuluttua eräpäivästä. Usein sen saaminen kestää puoli vuotta. Luottotietojaan ei menetä pelkän laskun tai velanmaksun viivästymisen vuoksi.” (Takuusäätiö)

Maksuhäiriömerkintä tuo monia ongelmia elämään. Monet vuokranantajat näkevät sen punaisena vaatteena, se on tavallaan osoitus epäluotettavuudesta rahan kanssa. Tarpeellisten vakuutusten kuten kotivakuutus, saaminen voi olla hankalaa. Osa-maksuja tai pidennettyjä maksuaikoja ei voida myöntää. On siis tärkeää ennakoida ja laskea tulot versus menot suhdetta. Kouluissa olisi hyvä käydä paremmin läpi maksuhäiriömerkinnän seurauksia, monesti nuoret suhtautuvat siihen liian löyhästi.

”Kesäkuun lopussa 372 800 suomalaisella oli maksuhäiriömerkintä. Viime vuodesta maksuhäiriöisten määrä on kasvanut 5 000 hengellä. Ongelmia on erityisen paljon 25–44-vuotiailla miehillä, joista 15 prosentilla on maksuhäiriömerkintä.” ( Keskisuomalainen 6.7.2018)

Jotta maksuhäiriömerkintä voitaisiin välttää mahdollisimman monelta, on tärkeää panostaa suomalaisten taloustaitoihin ja tietämykseen. Kouluissa voitaisiin jo ala-asteelta asti aloittaa taloustaitojen opettaminen. Vuosien varrella sukan varteen kertyisi ajatuksia ja taitoja, jotka kantaisivat pitkälle aikuisuuteen.

Taloudenhallinassa luottopakki on rehellinen matematiikka. Se näyttää totuuden ja resurssit mihin rahat riittävät tai eivät riitä.

Kommentit
Kommentoi