Tampere
27 May, Monday
22° C

Proakatemian esseepankki

Taloudellinen riippumattomuusKirjoittanut: Olli-Pekka Korhonen - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Taloudellisen riippumattomuuden tavoittelussa kannattaa ensimmäisenä miettiä kuinka tiukasti siihen pystyy sitoutumaan ja onko oikeasti edes halukas sen tavoitteluun. Mitä nopeammin haluaa olla kaikista taloudellisesta työtä vaativista velvoitteista, sitä tiukemmin siihen on omistauduttava. Osalle se voi olla jopa elämäntapa, mutta omalla kohdalla kannattaa miettiä kuinka paljon kuluja pystyy ja haluaa rajata?

 

Tärkeää on löytää se perinteinen kultainen keskitie: omaisuuden pitäisi karttua koko ajan, mutta rahaa pitäisi riittää elintason ylläpitämiseen. Onko järkeä elää täysin kieli vyön alla seuraavat 20 vuotta, mutta sen jälkeen nauttia ”eläkepäivistä” jo jopa 50-vuotiaana ilman taloudellista huolta? Haluanko toteuttaa rahaa vaativia unelmia harvemmin, mutta säännöllisemmin nuoremmasta iästä asti vai onko sittenkin parempi malttaa vaikkapa 30 vuotta, jonka jälkeen voi tehdä mitä haluaa? Lastenkin hyvinvoinnista, harrastuksista ja muista kuluista tulisi huolehtia. Kulut täytyisi saada minimiin tai tulot tappiin tai molemmat yhtä aikaa.

 

Oma haluttu elintaso määrittää myös sitä, kuinka suuri omaisuus riittää taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseen. Tähän vaikuttaa toki se minkälaisen tuoton pystyy omaisuudelleen hankkimaan ja paljonko on valmis näkemään vaivaa sen vuoksi. Miljoonan euron rahapotti mahdollistaisi esimerkiksi melko vaivattoman osinkosijoittamisen. Kuten Nordnetin vuoden 2020 listauksesta (https://www.nordnet.fi/blogi/helsingin-porssin-35-parasta-osinkoyhtiota-vuonna-2020/) nähdään, voidaan hyvin hajautetulla, pelkästään osinko-osakkeiseen painottavalla osakesalkulla saavuttaa n. 5 % osinkotuotto. Miljoonasta eurosta laskettuna tämä tarkoittaisi 50 000 euron vuosittaista pääomatuloa, jolloin 34 % pääomatuloveron jälkeen käteen jäisi 33 000 euroa nettona. Mikäli pärjää puolet pienemmällä summalla, niin tällöin taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen voisi olla huomattavasti helpompaa tai nopeampaa. Toinen tapa voisi olla myös asuntosijoittaminen. Realistinen vuokratuottojen keskiarvo Suomessa ennen veroja on noin 4–5 %.

 

Miten tällaisen omaisuuden pystyy saavuttamaan? Kun lasketaan korkoa korolle sijoittamalla kuukausittain 500 € ja olettamalla tuotoksi keskimäärin 6 %, olisi 30 vuoden päästä summa vähän reilut puoli miljoonaa euroa. Osake/rahastosijoittamisessa on tärkeää minimoida kaupankäyntikulut esimerkiksi sijoittamalla indeksirahastoihin. Aktiivisesti hoidetun rahaston tulisi voittaa indeksi niin reilusti, että voitot kattavat rahastonhoitoon menevät kulut. Osakesijoittaminen vaatii hieman enemmän paneutumista, jotta ymmärtää perusasiat, kuten hajauttamisen merkityksen. Sijoittamista ei kuitenkaan kannata pelätä liikaa. Pääasia on, että alat sijoittamaan niin pian kuin mahdollista.

 

Velkavivun käyttäminen sijoittamisessa voi mahdollistaa suuremmat voitot pienemmällä sijoitussummalla. Tällöin sijoituksen tuoton on voitettava lainan ottamisesta aiheutuvat kulut. Myös kerralla sijoitettava alkusumma on suurempi, joten korkoa korolle ilmiö tuottaa enemmän rahaa. Sijoituslaina nostaa riskiä, joten aiheeseen on perehdyttävä tarkasti etukäteen, mikäli sitä aikoo hyödyntää. Mikäli taloudellista riippumattomuutta lähtee tavoittelemaan asuntosijoittamisella, näen velkavivun käyttämisen hyödyllisenä. Velkavivun merkitystä asuntosijoittamisessa on avattu hyvin linkin sivuilla: https://sijoitusasunnot.com/velkavivun-kaytto-asuntosijoittamisessa/. Korot ovat matalalla ja lainaa on helppo saada. Uusia asuntosijoituslainoja varten voi käyttää vakuutena omistamiaan sijoitusasuntoja ja lyhentää velkaeriä vuokratuloilla.

 

Kuten aiemmin sanottu, mitä suurempi on oma tulotaso ja mitä pienemmät kulut, sitä nopeammin taloudellisen riippumattomuuden voi saavuttaa. Itse ainakin haluaisin jossakin elämänvaiheessa päästä tähän tilanteeseen, mutta en niin, että siitä syntyy rajoittava elämäntapa. Pääasia, että laatii suunnitelman, jota noudattaa. Näen taloudellisen riippumattomuuden hyvänä puolena myös sen, että se voisi mahdollistaa itselle merkityksellisen työn tekemisen vaikkapa puolipäiväisesti, jolloin tärkeille asioille, kuten läheisille ja harrastuksille jäisi enemmän aikaa, mutta elämässä olisi silti strukturoitua sisältöä.

 

 

Lähteet

 

Nordnet. 7.2.2020. Helsingin pörssin 35 parasta osinko-osaketta vuonna 2020. Luettu 26.11.2020. https://www.nordnet.fi/blogi/helsingin-porssin-35-parasta-osinkoyhtiota-vuonna-2020/

YIT. Sijoitusasunnon tuotto – näin vuokratuotto lasketaan. Luettu 26.11.2020. https://www.yit.fi/asunnot/myytavat-asunnot/asuntosijoittaminen/sijoitusasunnon-tuotto

Nordnet. Korkoa korolle laskuri. Luettu 26.11.2020. https://www.nordnet.fi/fi?gclid=Cj0KCQiAwf39BRCCARIsALXWETz3ceEY-AnphZLGeuWAPv7RlIldP060ijoAbxqe8E_LAsUSPDCjXyEaAtm0EALw_wcB

Helsingin Sanomat. 18.3.2020. Velkavivun käyttö osakesijoittamisessa voi nyt kostautua: Osakkeiden pakkomyynnit Suomessa yleistyvät. Luettu 26.11.2020. https://www.hs.fi/talous/art-2000006443528.html

Kommentoi