Tampere
30 May, Thursday
24° C

Proakatemian esseepankki

Suunnitelmallisuuden tärkeysKirjoittanut: Eetu Patronen - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Olen tajunnut kuluneen syksyn aikana, kuinka tärkeää projektin kannalta on suunnitelmallisuus. Sanonta ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” pitää täysin paikkaansa. Harmittavan usein suunnitelmat kuitenkin unohtuvat, ja täynnä intoa tartutaan välittömästi sorviin. Usein ilman suunnitelmia tehdyn työn saa tehdä pian uusiksi, sillä on unohdettu miettiä miksi, miten ja kuinka asia halutaan tehdä. Tämän olen oppinut itsekin kantapään kautta. Hyvin suunniteltu työ pitää fokuksen siinä, mitä työllä halutaan saavuttaa. Lisäksi on todennäköisempää, että työn tulos myös muistuttaa haluttua lopputulosta. Oli kyse sitten mistä tahansa, markkinoinnista käsitöihin, suunnitelmallisuus pätee kaikkeen.

Suunnittelu poistaa jatkuvaa kiireen tuntua. Mistä kiire sitten johtuu? Mielestäni kiire on lähes poikkeuksetta itseaiheutettua, joten syy on omassa ajanhallinnassa. On toki tilanteita, jossa kiire voi kummuta ulkopuolisista vaatimuksista tai odotuksista, mutta todennäköisesti myös näissä tilanteissa on itse ensin hyväksynyt tehtävän miettimättä sitä, onko minulla oikeasti aikaa hoitaa tehtävää kunnolla. Törmäsin työterveyslaitoksen sivuilla hyvään blogitekstiin kiireen hallinnasta työyhteisössä. Blogissa annettiin avaimia kiireen hallitsemiseen. Erityisesti kiinnitin huomion kysymys patteriin, jolla työyhteisössä yhdessä voidaan miettiä, kuinka kiire voidaan kesyttää työyhteisössä. Sampsa Puttosen kirjoittamassa blogitekstissä kehotetaan käymään tiimin kanssa yhdessä läpi seuraavat kysymykset, jonka tavoitteena on kysymysten avulla ennaltaehkäistä kiireen tuntua.

  • Onko kaikkien työtehtävät selkeästi määritelty?
  • Onko tehtävien tärkeysjärjestys selvä kaikille?
  • Kannustetaanko työyhteisössänne kertomaan häiriöitä tuottavista ongelmista?
  • Ratkotteko ongelmia yhdessä?

Kiire ei ole ainut asia, miten suunnitelmien puute näkyy työskentelyssä ja sen lopputuloksissa. Olen huomannut, että tarttuminen epäolennaisiin työtehtäviin moninkertaistuu suunnitelmien puuttuessa. Työpäivät venyvät tarpeettoman pitkiksi, ja työpäivän jälkeen huomaat silti, että kaikkein tärkein tehtävä on edelleen tekemättä. Tämä jos jokin, aiheuttaa tehottomuutta työskentelyssä.

Oman projektimme kohdalla olemme todenneet suunnitelmien puutteellisuuden moneen kertaan. Mausteet loppuvat kesken tuotannon, palavereissa ei pureuduta olennaisiin asioihin, huolimattomuus virheitä ja niin monta muutakin virhettä, jotka ovat johtuneet suunnitelmien puutteista.

Aiommekin tehdä tähän asiaan muutoksen. Olemme jo nyt käyttäneet joulukuussa aikaa tulevaisuuden suunnitteluun. Olemme aloittaneet siitä, että olemme pohtineet yhdessä mitkä asiat tarvitsevat selkeän suunnitelman. Tammikuu on pyhitetty suunnittelemiselle. Jaoimme palaverissa osa-alueita, jotta jokainen voi joululoman aikana pohtia ja alustaa suunnitelmia. Toivon, että alustus vauhdittaa suunnitelmien käynnistämistä. Tarkoitus on selkeyttää suuntaa, johon haluamme Herkkä Snacksia tulevaisuudessa viedä. Lisäksi toivon hyvien suunnitelmien vähentävän turhia huolimattomuus virheitä, jolloin työskentely tehostuu ja aikaa jää niin sanotuille oleellisemmille työtehtäville.

Kommentoi