Tampere
21 May, Tuesday
18° C

Proakatemian esseepankki

Superihmisten aikaKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tiedätkö sen tunteen kun teet töitä ja kaikki vain klikkaa? Kun tuntuu, että täydellinen flow on löytynyt ja asiat vain tapahtuvat. Mitä, jos tarjoaisin sinulle keinon saavuttaa tällainen flow tila käskystä, milloin tahansa, ilman mitään selkeitä haittapuolia?

Take your pills(2018) dokumentti käsittelee keskittymishäiriöihin suunniteltujen lääkkeiden väärinkäyttöä amerikkalaisten opiskelijoiden ja finanssialan työntekijöiden keskuudessa. Dokumentti rakentuu pääosin opiskelijoiden ja pankkiirien kanssa tehtyihin haastatteluihin, jossa luodaan häiritsevä kuva lääkkeiden käytön kulttuurista.

Haastattelujen pohjalta katsoja saa kuvan, jonka mukaan opiskelijoiden on lähes välttämöntä käyttää lääkkeitä saavuttaakseen vaaditut tulokset koulussa. Opiskelijoiden antaman arvion mukaan yli 90% korkeakouluopiskelijoista amerikassa käyttävät Adderall – tai vastaavaa keskittymishäiriötä hoitamiseen suunniteltua lääkettä viikottaisella tasolla. Samanlaista sointua antaa finanssialan edustajat. Jos työpaikalla haluaa menestyä ja saavuttaa tavoitteet on otettava suoritusta parantavia lääkkeitä.

Vertaispaineen alla haastattelutkin kertovat aloittaneensa lääkityksen käyttämisen ja ajansaatossa useat jopa koukuttuivat niihin. Palaaminen opiskeluun tai työelämään ilman lääkkeiden antamaan boostia tuntui entistä haastavammalta ja kun rimaa on kerran korotettu on myös ulkopuolisten odotukset korkeammalla, jolloin syntyy pirullinen kierre.

Vaikka ilmiö on varmasti monella tapaa todellinen ja ongelma laajemmalla skaalalla siitä, kuinka työelämässä lähivuosina voi suoritusta parantavien lääkkeiden käyttöä lisääntyä kotimaassakin, on dokumentti mielestäni melkoisen hyperbolinen ja jopa hieman harhaanjohtava. Pienellä taustatyöllä oli helppo löytää useita yhteistöjä, jossa opiskelijat suorastaan nauravat dokumentin maalaamalle kuvalle salaisesta verkostosta, josta kaikki ostavat keskittymislääkkeitä ja, kuinka kukaan ei opiskele ilman niiden apua.

Myös lääketieteen alan edustajien, tutkimustulosten ja muun statistiikan vähyys saa katsojan epäilemään dokumentin sanomaa. On vaikea nähdä kuinka tällainen epidemia voi tapahtua ilman, että sitä olisi suuremmin noteerattu julkisesti. Onhan se tietysti mahdollista, mutta tapa jolla dokumentti perustelee sen autenttisuuden ei vakuuta kovin paljoa.

On mahdollista ja jopa todennäköistä, että joissain piireissä tällainen painostus on arkipäivää. Esimerkiksi pörssimeklarien maailmassa, jossa työ on hektistä ja informaation prosessointi valtavaa, on merkittävä etu pystyä käsittelemään kaikkea tietoa 100% suorituskyvyllä kovan paineen alla. Dokumentti kuitenkin antaa katsojan uskoa, että tällainen ilmiö on enemmän sääntö kuin poikkeus, joka voi johtua vääristyneestä näkökulmasta. Mielestäni kirjoittajat ovat valinneet näkökulman etukäteen ja hankkineet tarvittavaa informaatiota ja haastateltavia luodakseen omasta näkemyksestään mahdollisimman vakuuttavan. Tämä paistaa dokumentista hieman liikaa läpi ja rapistaa sen uskottavuudesta huomattavasti pois.

Take your pills on visuaalisesti miellyttävä ja asialtaan hyvin mielenkiintoinen ja ajankohtainen dokumentti, jolla karkaa mopo pahasti käsistä yrittäessään uskotella katsojaa siitä, että sen kertoma asia on isoin epidemia tällä hetkellä.

Kommentoi