Tampere
25 May, Saturday
17° C

Proakatemian esseepankki

Sport & Business Seminar, Ideapark Bläk Boks to 5.5.2022Kirjoittanut: Kasimir Vuorinen - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Winner's Mindset
Erik Seversen
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Sport & Business Seminar, Ideapark Bläk Boks to 5.5.2022

 

Alustus tapahtumalle

 

Sport & Business Seminar on Proakatemian oma perintöprojekti, josta on kehkeytynyt erittäin varteenotettava seminaari siinä missä, mikä tahansa muukin yritysseminaari. Sport & Business Seminarin hienous piilee siinä, että siinä yhdistyy yhdessä paketissa kaksi asiaa nimittäin: bisnes ja urheilu. Tärkein oivallus tänä vuonna on jo tehty, sillä seminaari on palautettu poikkeusaikojen jälkeen livetapahtumiksi ja toivottavasti pysyvästi joka vuosi järjestettäväksi tapahtumaksi. Tänä vuonna tapahtumapaikkana toimi Lempäälän Ideaparkissa ostoskeskuksen sisällä sijaitseva Bläks Boks -tapahtuma-areena. Bläk Boks on toiminut päättyneellä kaudella mm. salibandyn F-liigassa pelaavan tamperelaisen Classicin kotihallina.

 

Aslak De Silva

 

Nordic Business Forumin entinen toimitusjohtaja ja Selfly Storen nykyinen toimitusjohtaja oli tämän vuotisen Sport & Business Seminar – tapahtuman ensimmäinen puhuja. Aslak puhui alkuun taustoistaan esimerkiksi sen, että hänen isänsä on srilankalainen ja äitinsä suomalainen. Lisäksi hän puhui paljon huippu-urheilu urastaan kamppailulajien parissa. Hän on mm. voittanut MM-kultaa vuonna 2000.

 

Aslakilla oli bisnes ja urheilu-uraltaan kertynyt laajat opit, joita hän halusi kuulijoilleen jakaa. Hän oli jakanut opit neljään vahvaan teesiin ja antoi kuulijoilleen muutaman lisätärpin näiden lisäksi. Nuo neljä vahvaa teesiä oli pääteemoiltaan seuraavat:

 

#1 Do things right – eli toisien sanoen hän halusi sanoa tällä kohdallaan, että tee asiat oikein niin hyvin kuin sillä tiedolla ja taidolla on siinä hetkessä tehtävissä. Myös valmistautuminen on isossa roolissa tässä kohdassa eli tee tänään asiat hyvin huomista varten.

 

’’Preparation for tomorrow is hard work today.’’

                      -Bruce Lee

 

#2 Follow your do (doo) – eli kamppailu-urheilun termin avulla, hän halusi kertoa, että jokaisen ihmisen tulisi seurata sitä tietä, jonka hän tuntee kutsumuksekseen. Omaa kutsumustaan seuraamalla on helpompi asettaa sellaisia tavoitteita, jotka ovat sinulle juuri ne oikeat ja merkityksellisimmät.

 

#3 Listen to feedback (from everyone and everywhere) – ota vastaan kaikenlainen palaute ja opettele ottamaan vastaan palaute jokaiselta ylipäätänsä, vaikka palautteenantaja ei varsinaisesti olisikaan lähtökohtaisesti juuri sen alan ammattilainen, jota olet tekemässä. Ota palaute vastaan ja valitse itse se mitä keneltäkin poimit matkaasi, kuului painokas viesti kuulijoille.

 

#4 Find your zen – taistele demoneita vastaan etukäteen, hyväksy tilanne ja löydä rauha tilanteesta. Rauhoitu ja käy pelkotilat läpi jo etukäteen. Näin tilanteesta kuin tilanteesta voi löytää tarvittavan varmuuden ja ennen kaikkea rauhan toimia parhaalla mahdollisella tavalla.

 

Aslakin puheenvuoro oli inspiroitavaa kuunneltavaa ja hän osasi ottaa yleisön haltuun heti alusta lähtien, vaikka aivan hänen puheenvuoronsa aluksi äänentoistojärjestelmä ei toiminut. Aslak ei tilanteesta hämmentynyt vaan laittoi yleisön tapahtuman urheiluteemaisuuden hengessä tekemään 50 punnerrusta tai vastaavan määrän kyykkyjä. Näin puheenvuoro sai lentävän lähdön. ’’Be the champion in your own story with the winner’s mindset (Seversen 2021, 199)’’.

 

 

Juha Puhtimäki & Matti Iivarinen

 

Suurelle yleisölle tuntemattomammat pesäpallosuuruudet, jotka olivat voittamassa tamperelaisen Manse PP:n riveissä historian ensimmäistä SM-kultaa kaudella 2021. Puhtimäki ja Iivarinen olivat molemmat tulleet puhumaan seminaariyleisölle rennon letkeästi vaikeistakin aiheista. Pääasiassa herrojen puheenvuoro käsitteli joukkueurheilussa koettuja hetkiä ja tarinoita, jotka olivat päällimmäisenä jääneet urien varrelta mieleen.

 

Minulle henkilökohtaisesti tämä esiintyminen seminaarissa oli se odotetuin kaikista. Johtuen ehkä siitä, että olen itsekin SM-tason urheilija ja harrastanut pesäpalloa nuorempana noin 5 vuotta. Lisäksi viime kesien aikana olen seurannut pesäpalloa ja pelien tuloksia tiiviisti penkkiurheilun muodossa, muutaman pelin olen käynyt katsomassa myös paikan päällä parin viime kesän aikana.

 

Parhaiten kuuntelijoille eli tässä tapauksessa seminaariyleisölle toimivat rehelliset kertomukset siitä, miten joukkue oli saatu hitsattua paremmin yhteen pitkän kauden aikana vastoinkäymisten edessä.

 

Iivarinen esimerkiksi kertoi tapahtuman, kuinka hän oli Alajärvellä pelinjohtotehtävissä huonosti sujuneen kauden jälkeen päättänyt, että jos saa jatkaa pestissään hän teki kaikkensa joukkueen puolesta. Jatkopestin varmistuttua hän oli seuraavan kauden alun palaverissa luonut itse piirustuksen, jossa luki: ’’Yksi vuosi joukkueelle’’. Pelinjohtaja Iivarinen oli kaiken kukkuraksi itse puuvärikynillä värittänyt tekstin ja taustan. Hän esitti piirustuksen ja hänen onnekseen pelaajat ostivat idean siitä, että nyt todellakin annetaan yksi vuosi täysin joukkueelle ja katsotaan mihin rahkeet riittävät.

 

Yksi puheenvuoron mieleenpainuvimpiin hetkiin kuului mielestäni lopussa kuultu kysymys yleisöstä: ’’Miten Juha pääsit yli pitkään vaivanneesta lautaskammostasi?’’. Nyt on tietysti jälkeenpäin helppo sanoa, mutta olin etukäteen ajatellut, että minulla on vahva aavistus siitä, kuka Puhtimäkeä on lautaskammon kanssa auttanut. Ja kyllä vain aavistus osui oikeaan. Puhtimäki oli soittanut vaikealla hetkellä Iivariselle ja pienen kuulumisten vaihdon jälkeen Iivarinen oli kysynyt: ’’No kammottaako?’’. Melko hyvä icebreaker vaikean asian äärelle. Tämän jälkeen he yhdessä lähtivät työstämään pelkotilaa parempaan suuntaan.

 

Kiira Korpi

 

Intensiivisen seminaaripäivän päättävän puheenvuoron tuli vetämään suomalaisen huippu-urheilun ja suomalaisen taitoluistelun kirkkain tähti Kiira Korpi. Kiira avasi puheessaan paljon mielenmaailmastaan ja elämänkatsomuksestaan niiltä ajoilta, kun hän urheili tosissaan ja puheesta päätellen enemmän kuin tosissaan. Tietynlainen pyrkimys jonkinlaiseen konemaisuuteen ja täydellisen suorituksen tavoitteluun ajoi Kiiran umpikujaan oman uransa ja ajatustensa kanssa. Omasta mielestä oli mielenkiintoista kuulla ainakin se tosiasia, että vaikka Kiiralla oli mukanaan ollut esimerkiksi 17-vuotiaana ensimmäisen kerran psyykkinen valmentaja niin se ei ollut tilannetta laukaissut helpompaan suuntaan muuta kuin hetkeksi.

Tapaamisten jälkeen suoritusmoodi oli jälleen iskenyt päälle ennemmin tai myöhemmin ja ajatukset johtivat jälleen kapeakatseisuuteen ja vahvaan umpikujaan. Lopullinen niitti Kiiralle oli tullut Shanghain vuoden 2015 MM-kisoissa, joissa jo lyhytohjelma päättyi kaatumiseen. Neljä kuukautta tämän kyseisen kilpailun jälkeen Kiira päätti, että ura päättyy ja on aika sulkea osittain, jopa todella helpottunein mielin huippu-urheilun ovi omalta osalta osaltaan kilpailevana taitoluistelijana.

 

Kiiran puheenvuoro oli vahva osoitus ja elävä esimerkki siitä, kuinka mielen voima saattaa johtaa ihmisen kuin ihmisen synkkää ’’epätoivonlaaksoon’’. Siinä laaksossa ei pahimmillaan nähdä kuin samanlaisia toinen toistaan seuraavia lakonisia harmaita päiviä. Esimerkin tasolla ei tunnetta auringonsäteestä, ei tunnetta hyvästä ruoasta, eikä nautintoa vaikkapa hyvästä musiikkikappaleesta. Kaikki samaa harmaata massaa. Mieli on ajautunut nurkkaan, josta ei ole ulospääsyä, ainoa vaihtoehto on hellittäminen ja irtipäästäminen.

 

Nyt juuri jälkeenpäin ajateltuna tuo irtipäästäminen saattoi, olla itsellänikin se asia, joka ajoi minut uudelle tulemiselle urheilu-urallani. Kaikki oli omallakin kohdalla hyvinkin harmaata pitkän aikaa, kunnes oli aika luopua jostakin, että sai uutta ajateltavaa tilalle ja osasi suhtautua asioihin uudella tavalla.

 

Paikan päällä seminaarissa pystyi aistimaan yleisön reaktioiden ja yleisen olemuksen perusteella, että puheenvuorossa osuttiin naulankantaan ja siinä puhuttiin niistä aiheista, jotka ovat nyt pinnalla. Iso joukko laadukkaita kysymyksiä kuuntelijoilta viimeistään todisti, että ajateltavaa oli herännyt ja paljon. Päällimmäisenä esityksestä mieleen jäi, lyhyt tiivistys puheenvuoron ytimestä, vahva mieli on joustava mieli. Kiira Korven puhe upposi yleisöön, niin kuin se kuuluisa kuuma veitsi voihin.

 

Yhteenveto

 

Kokonaisuutena SBS oli onnistunut tapahtuma ja mikä tärkeintä se teki paluun vuoden poissaolon jälkeen uudessa tapahtumapaikassa, uusien järjestäjien toimesta. Ideapark tarjosi hyvät puitteet ja voin tulevaisuudessakin nähdä, että tapahtuma järjestettäisiin Bläk Boksissa. Nyt pää on jälleen avattu uusille aluevaltauksille ja tapahtumaa voi lähteä kasvattamaan sekä yleisömäärän, että kumppanimyynnin osalta. Toki pitää olla varovaisen toiveikas, että tämänkaltaisia isoja verkostoitumistilaisuuksia saa järjestää myös tulevaisuudessa. Pääpuhujien lisäksi lounaan jälkeen nähtiin paneelikeskustelu ja myös iso yrityspuheenvuoro, sillä Hakametsä Sport Campus -hanke esiteltiin seminaariyleisölle.

 

Omalta osaltani täytyy sanoa, että oli mukava päästä osallistumaan itse tapahtumaan tapahtumapäivänä ja lisäksi myös ennen sitä auttamaan pienellä tavalla myynnissä. Myynnin sparraaminen ja omien kontaktien hyödyntäminen auttoi varmasti myös itseä huomaamaan, että kipinä tämänkaltaisten tapahtumien järjestelemiseen saattaa olla olemassa jossain tuolla pinnan alla.

 

Paneelikeskustelun osallistujat: Iiro Harjula (juontaja), Mirelle Lund, Heikki Huovinen ja Pekka Saravo

 

Yrityspuheenvuoro: Hakametsä Sport Campus, (Peab Oy)

 

Lähteet:

 

Seversen, E. Author. et al. 2021. Winner’s Mindset: Peak Performance Strategies for Success. Library of Congress Cataloging-in-Publication Data.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentoi