Tampere
24 May, Friday
26° C

Proakatemian esseepankki

Sport and business seminar – PaneelikeskusteluKirjoittanut: Aleksi Röyhkiö - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Ennakko-odotukset

 

Paneelikeskustelu on siinä mielessä ehkä itselle se kaikista mielenkiintoisin, koska pääsen kuulemaan monen eri henkilön mielipiteitä asioihin. On myös todella mielenkiintoista päästä näkemään, että millaisen dialogin panelistit saavat aikaiseksi. Tällaisten ammattilaisten dialogista pystymme varmasti myös koko Kipinän tiiminä ottamaan oppia. Tai vaihtovuoroisesti pystymme havainnoimaan niitä asioita, joissa olemme jo onnistuneet. Joka tapauksessa tämä on loistava opin paikka meille kaikille. Tunnen itse erityisen hyvin yhden panelistin: Heikki Huovisen. Hän kuuluu kuuluisaan Hinta Performancen valmennustiimiin, jonka urheilijana toimin kaksi vuotta sitten. Heikillä on varmasti runsaasti annettavaa paneeliin ja odotan hänen vuorojaan erityisesti.

 

 

Mitä jäi mieleen?

 

Paneelikeskustelu oli henkilökohtaisesti oma lempi ohjelma numeroni. Tykkäsin kaikista panelisteista valtavasti ja keskustelu oli sujuvaa. Kaikki puheenaiheet sopivat hyvin sekä urheilumaailmaan, että bisnesmaailmaan. Iiro Harjula ohjasi keskustelua mainiosti ja jakeli puheenvuoroja sopivan tasaisesti. Kaikki panelistit puhuivat lähes yhtä paljon ja tunnelma oli loistava. Tykkäsin positiivisesti Pekka Saravosta ja hänen annistaan panelissa. Hän oli älyttömän hauska ja kevensi tunnelmaa hyvillä ja hauskoilla vitseillään.

 

Ensimmäisenä aiheena oli ihmisten välinen dynamiikka, joka alkoi sillä, kun aihe aloitettiin kuuntelemisen tärkeydellä ja sillä, että kuunnellessa kunnioitat toista osapuolta. Kuuntelun avulla kunnioitat toista henkilöä, koska olet vastaanottava henkilö, jonka vuoksi toinen puhuu. Toisien asioiden tekeminen kesken keskustelun on yksi epäkunnioittavimmista teoista mielestäni.

 

Joukkue-urheilussa on tärkeää, että kaikilla pelaajilla on yhteinen päämäärä. Tämä sopii täydellisesti myös business elämään, koska myös yrityksen menestys edellyttää sitä, että kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Kaikkien pitää myös tiedostaa yhteiset tavoitteet, etenkin uusien henkilöiden. Myös samojen arvojen jakaminen on tärkeää.

 

He puhuivat myös siitä, että jos jokin henkilö ei sovi joukkoon ja hänet ajetaan pois. Mutta mikä saa ihmiset ajamaan toisen henkilön pois joukkueesta tai yrityksestä? Jos henkilö ajaa liikaa omaa etuaan, se heijastuu muihin ja yhteiseen lopputulokseen. Joukkue-urheilu ja yrityksen pyörittäminen on pitkälti tiimipeliä, jossa yhteinen etu menee oman edelle. Jos joukkoon ei sopeudu, on usein väärässä paikassa. Jatkuvat kinastelut ovat merkki eri persoonien yhteensopimattomuudesta ja usein se johtaa jonkin asian muuttumiseen. Pitää kuitenkin muistaa, että kaikki ihmiset ovat erilaisia ja näin saakin olla. Heidät vain pitää saada hitsautumaan yhteen mahdollisimman hyvin. Erilaisuus on rikkaus myös yritys- ja urheilumaailmassa. On myös tärkeää, että yhteistä tavoitetta tarkkaillaan ja siitä muistutetaan jatkuvasti. Ihmisten erilaisuutta pitää arvostaa ja sitä pitää oppia hyödyntämään.

Joukkueessa pitää olla hyvä johtaja, sekä yrityksessä hyvä johtaja, joka keksii aina keinoa tuoda paras esiin erilaisista persoonista. Sekin pitää muistaa, kuten paneelissa sanottiin, että kaikki eivät voi olla mitä haluavat. Tietty henkilö ei välttämättä voi olla kentän nopein, mutta hän voi olla taas kentän fiksuin. Pitää tunnistaa omat vahvuudet ja oppia kehittämään niistä entistä vahvempia. Pitää panostaa vahvuuksiin ja miettiä ihmisten rooleja sen kautta.

 

Kuten sanoin, paneelikeskustelu oli mielestäni paras osa seminaaria ja olisin valmis kuulemaan sen jopa uudestaan. Odotan innolla seuraavaa seminaaria ja toivon, että pääsen sellaisen kokemaan mahdollisimman pian!

20-vuotias mies kotoisin Ylöjärveltä. Ylioppilas

Kommentoi