Tampere
22 May, Wednesday
22° C

Proakatemian esseepankki

Soluessee: OsakesijoittaminenKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 6 minuuttia.

 

Miksi halusimme tehdä soluesseen osakesijoittamisesta?

Olemme sijoittaneet pörssiyhtiöihin monta vuotta ja intohimomme sijoittamista kohtaa ei ole laantunut. Pystyyhän sillä hyvässä tapauksessa turvaamaan oman elantonsa, ainakin toviksi. Olemme siis sijoittaneet nimenomaan pörssiyhtiöihin emme indekseihin, eikä mihinkään muuhun sijoitusmuotoon. Laurilla ja Oliverilla on isä ollut se, kenen kautta on opittu sijoittamisen alkeet ja salat. Tuomas on taas itse opiskellut sijoittamisesta ja toteuttanut sitä jonkin verran löydettyään sijoittamisen mahdollisuudet. Halusimme esseessä kerrata vanhoja asioita liittyen sijoittamiseen ja oppia hieman uutta.

 

Mikä on osake?

 

Osake on osa yritystä eli ts. jos ostat yrityksen osakkeen, omistat silloin osan yrityksestä. Eli jos ostat 100 kpl osakkeita yrityksestä kenellä on 1 000 000kpl osakkeita, omistat silloin yhden kymmenestuhannes osan kaikesta siitä omaisuudesta, mitä yrityksellä on. Vaikka pörssiyhtiö ajautuisi konkurssiin et joudu velkavastuuseen, vaan osakkeen arvo menee nollaan, jolloin menetät kaiken yhtiöön sijoittamasi rahat.

 

Sijoittaminen on pääomatuloa

 

Opiskelijan pitää olla varovainen siinä miten paljon vaihtaa osakkeita vuodessa. Sillä jos myy osakkeita, se lasketaan opiskelijan tuloksi ja siten vaikuttaa tulorajaan. Vaikka ostaisi osakkeita samalla euromäärällä, kun on myynyt.

Osinkoveroitus

 

Miten pörssisijoittaminen tapahtuu käytännössä?

Jokaisessa pankissa on mahdollisuus ostaa ja myydä osakkeita verkkopankin kautta, helppoa eikö?

Fakta on kuitenkin se, että pitää tietää mihin sijoittaa rahansa ja se vaatii kuukausien jopa vuosien seuraamista kyseiseen yritykseen. Voit myös luoda tilin itsellesi Nordnetiin missä pystyt helposti myymään ja ostamaan osakkeita. Nordnetissä pystyt myös keskustelemaan muiden sijoittajien kanssa. Siellä on myös mahdollista nähdä muiden sijoittajien salkut ja perehtyä sitä kautta sijoittamiseen.

 

Ostan Nokian osakkeita, jonka yhden osakkeen arvo on 4,2€. Ostan osakkeita 100kpl, joudun silloin maksamaan 420€ + pankin välityspalkkiot.

Miten ansainta toimii pörssiyhtiössä?

 

Kuvitellaan, että ko. Nokian osakkeen arvo on noussut vuodessa 0,9€ eli siis 5,1euroon. Olemme siis silloin tehneet voittoa 90snt/osake, jolloin olemme tehnyt osakkeella voittoa yhteensä 90€. Nokia jakaa myös osinkoa osakkailleen kerran vuodessa aina keväisin. Vuonna 2017 Nokia jakoi osinkoa 0,17€/osake. Eli siis olisimme saaneet 100kpl osakkeita 17€ osinkotuloa.
Olisimme siis tehneet voittoa siis vuodessa + 90€ + 17€ = 107€

Osakkeet olisi tietysti pitänyt myydä, jotta 90€ voiton voi lunastaa.

Voiton osuudesta maksetaan 30% veroa. Eli 90*0,7=63€ ja osingoista maksetaan 25,5% veroa eli 17*0,745=12,67€.

Olisimme siis tehneet voittoa 75,65€ ja veroa olisimme maksaneet yhteensä 31,33€.

Mikäli voitonosuus ylittää 30 000€ rajan, silloin käytetään 34% veroprosenttia voiton verotuksessa.

 

Paljon kuultu 10% voitto/vuosi.

 

Olemme molemmat kiertäneet useita seminaareja ja kuunnelleet webinaareja, joissa kerrotaan, että sijoittamalla pystyt nostamaan sijoituksesi arvon 10%/vuosi. Aika helpon kuulosta, eikö? Onhan tuo lupaus meidän mielestä hieman huvittava. Miksi kukaan tekisi enää töitä, jos sijoittamalla pystyisi tienaamaan noin hyvin? Yleensä kokeneet sijoittajat tienaavat sijoituksillaan n. 3-6% voittoa/vuosi. Jos teet 6% voittoa yhtenä vuotena, sitä pidetään jo erinomaisena tuloksena. Unohtakaa siis tuo 10% voitto/vuosi, se on lähes mahdotonta.

 

Mistä tietää mihin kannattaa sijoittaa osakesijoittamisessa?

 

Jos haluat kehittyä hyväksi sijoittajaksi, et opi sitä kuukaudessa etkä kahdessa. Osakesijoittaminen on yleensä pitkäjänteistä sijoitustoimintaa eikä osakkeita vaihdeta joka päivä. Ihan jo pelkästään siitä syystä, että harvoin pörssiyhtiön osakkeiden arvon nousut ja laskut ovat hyvin maltillisia. Internetissä on hyviä sivustoja, jotka antavat sijoitusvinkkejä mutta ovat toki myöskin usein maksullisia. Ennen ennenkö laittaa rahojansa yritykseen, jotka kertovat sijoitusvinkkejä kannattaa tarkoin tutkia yrityksen taustoja ja siitä kirjoitettuja kommentteja. Valitettavan usein törmää sivustoihin kenellä ei ole minkäänlaista kokemusta osakesijoittamisesta ja kertovat vihjeensä ns. mututuntumalla.

 

Sijoitusvakuutus

 

Tämä mystinen asia mistä kovinkaan moni aloitteleva sijoittaja ei tiedä. Sijoitusvakuutusta kannattaa käyttää silloin, jos ostaa ja myy osakkeita nopeilla sykleillä. Sijoitusvakuutuksen yksi parhaimmista puolista on se, että veroja ei tarvitse maksaa silloin kuin myy osakkeita pois, (jotka ovat tuottaneet voittoa) jos sijoittaa osakkeista tulleen voiton uusiin osakkeisiin. Sijoitusvakuutukset maksavat X määrän vuodessa oman sijoitussalkun kokonaisarvosta.

 

 

 

http://www.sijoitus.org/sijoitusopas/osakesijoittaminen.php

 

 

 

 

Kaupankäynti strategiat

 

 

Osakekauppaa voi toteuttaa erilaisilla strategioilla. Yleisin strategia on ”Osta ja pidä”, eli sijoittaja ostaa osakkeita säännöllisesti esimerkiksi kerran kuukaudessa ja unohtaa osakkeet salkkuunsa. Tämän sijoitustaktiikan hyöty on etenkin se, että huonon ajoituksen riski poistuu lähes kokonaan ja mikäli ostaa vielä eri yritysten osakkeita niin riski pienenee entisestään. Toki tuotto-odotuksetkaan ei tällä tyylillä ole hirveän suuret. Tämän tyylinen sijoittaminen vaatii kovaa kuria etenkin silloin kun markkinatilanne näyttää heikolta.

 

Arvosijoittaminen on osakekauppastrategia, jossa etsitään aliarvostettuja yrityksiä. Tällaisen yrityksen ympärillä ei usein ole suurta hypeä, vaan yritys saattaa olla tylsältäkin vaikuttava arkiseenelämään liittyvä yritys. Se on kuitenkin usein tuottoisampaa, kun kiinnostaviin ja trendikkäsiin kasvuyrityksiin sijoittaminen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että yritys on joko arvoyhtiö tai kasvuyritys, vaan se voi olla kumpaakin. Tämä sijoitustyyli vaatii aktiivista fundamenttien tutkimista. Tässä muutamia tunnuslukuja, joita voi hyödyntää etsiessään aliarvostettua sijoituskohdetta.

 

P/B luku (Price per value): Tämä tunnusluku saadaan laskettua osakekohtaisesti siten, että P eli price on osakkeen arvo ja B eli tasesubstanssi on osakekohtainen oma pääoma. Tätä lukua luetaan niin, että mikäli yrityksen P/B luku on yksi, niin se on arvostettu vastaamaan täysin sen substanssiarvoa. Mikäli p/b luku on alle 1 niin sen hinta on aliarvostettu sen substanssiarvoon nähden. Tällä tyylillä saadaan tutkittua, onko yritys aliarvostettu markkinoilla, ja se toimiikin tehokkaana työkaluna arvosijoittamisen toteuttamiseen

 

P/E luku ( Price/Earnings): P/E luku voidaan laskea myös osakekohtaisesti siten, että P on edelleen osakkekurssi ja tuotto on osakekohtainen tulos. Luku kuvaa siis tuloksentekokykyä, jota P/B luku ei kerro ollenkaan, joten näitä kahta tunnuslukua kannattaa käyttää aina kumpaakin samanaikaisesti. Yleensä matala P/E kertoo nopeasta takaisinmaksuaikaa, mutta aina sen mataluus ei kuitenkaan ole hyvä asia, sillä siitä voidaan myös päätellä, että sijoittajat uskovat yrityksen tuloksen pysyvän heikkona.

http://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/55199/Vartiainen_Santtu-Pekka.pdf?sequence=1&isAllowed=y

 

Warren Buffet on kuuluisin arvosijoittaja ja onkin luonut osittain tämän tyylin ansiosta maineikkaan uran sijoittamisen parissa. Kuuluisilla osakesijoittajilla on yllättävänkin paljon eroavaisuuksia osakekauppa strategioihin liittyen. Jotkut painottavat ns. arvoyhtiöihin sijoittamiseen liittyvää keskittämistä, kun taas joidenkin mielestä on järkevämpää hajauttaa eli ostaa monen eri yrityksen osakkeita. Kuuluisin sijoittaja Warren Buffet on nimenomaan puoltanut arvosijoittamista. Hajautusta tehdään nimenomaan minimoidakseen sijoitussalkun riskiä, mutta Buffetin mielestä riskiä kuuluu pienenentää sillä, että käyttää aikaa yrityksen taustatietojen selvittämiseen ja keskittyy mieluummin vain järkevästi perusteltuihin osakeomistuksiin, jolloin tuotto-odotus on laajalti hajautettuun salkkuun verrattuna suurempi.

 

https://blogi.nordnet.fi/warren-buffett-illuusio/

 

Yleisimmät osakesijoituskohteet

 

Osakesijoituskohteita löytyy monenlaisia, vaikka kaikista löytyykin pörssissä pelkästään nimi ja hinta. Yksinkertaisimmillaan asiahan voisi olla näin helppoa. Tosiasiassa tuon nimen ja hinnan taustalta löytyy älyttömästi muutakin, kuten esimerkiksi hintaan vaikuttavat tekijät ja tulevaisuuden näkymät. Osakkeiden valintaan voi yhtä lailla vaikuttaa halu koviin tuottoihin tai sitten halu olla mukana uuden kehittämisessä.

 

Yleisimpiä osakekohteita voi listata monella eri tapaa. Itse tykkään listata osakkeet laidasta laitaan, jolloin aivan vasemmalla on osakkeet, joiden tuotto-odotus on vakaata ja hinnan heilahtelut vähäisiä. Oikealla laidalla löytyvät sellaiset yritykset, joissa riski on huomattavasti korkeampi ja hinnanvaihtelut huomattavasti rajuimpia. Keskeltä löytyvät osakkeet, jotka pitävät sisällään molemmista laidoista jotakin. Olen listannut seuraavaksi, miten osakkeita voi luokitella erilaisiin luokkiin. Erilaiset luokat pitävät sisällään erilaisia tuottoja ja riskejä, mutta myös erilaisia tulevaisuuden näkymiä.

 

Megatrendit

 

Megatrendit ovat yksi yleisimpiä kohteita, joihin voi sijoittaa. Niihin sijoittaminen vaatii kärsivällisyyttä ja ajan seuraamista sekä mahdollisesti tietoutta kyseisen alan liikkeistä.

 

Trendiosakkeet ovat yleensä niitä, jotka lähtevät nousuun jonkun trendin syntymisen johdosta. Joskus nousut jäävät väliaikaisiksi, joskus ne jäävät pysyviksi. Riippuu ihan siitä, kuinka hyvin yritys käyttää tilaisuutta hyväkseen. Esimerkkinä tästä ovat pörssin peliyhtiöt, joita ei pelkästään ole tullut vaan koko ajan lisää vaan yritysten liikevaihto ja tuloksentekokyky ovat kasvaneet tasaista tahtia, mikä on tehnyt niistä varteenotettavia ostokohteita. Peliala on yleisesti ollut kaikkien huulilla viime vuosina, johtuen muun muassa suuren suosion saavuttaneesta Pokémon Go:sta ja Supercellin sekä Rovion peleistä, mikä myös vaikuttaa sijoittajien ostopäätöksiin. Näissä osakkeissa tuotto-odotukset ovat yleensä maltillisia ja tuottoa haetaan yleensä pikavoittona osakkeen mahdollisesta nopeasta noususta.

 

Vahvat osingonmaksajat

 

Vahvat osingonmaksajat ovat ryhmä, jossa pääsee helpoimmalla, tosin näiden yritysten hinnatkin liikkuvat huomattavasti korkeammalla kuin vähän osinkoa maksavissa yrityksissä. Näissä yrityksissä kasvu ja tuloksentekokyky ovat vakaata. Yritykset ovat yleensä monikansallisia ja tekevät jopa miljardiliikevaihtoa. Hyvänä esimerkkinä tästä on Kone Oyj.

 

Yrityksen ollessa iso, suuret heilahtelut osakkeiden hinnoissa ovat hyvin vähäisiä. Osingon irrotessa ja osavuosikatsauksien alla heilahtelut ovat yleisiä, toki poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Neste Oyj, joka toimii öljynjalostusalalla, voivat heilahtelut olla myös voimakkaita. Ala on erittäin herkkä öljyn hinnassa tapahtuviin muutoksiin, jotka voivat johtua katastrofeista tai OPEC: in sopimuksista ja liikkeistä. Tämän luokan yrityksissä on tärkeää seurata osavuosikatsauksista yhtiön kulurakennetta ja tulevaisuuden näkymiä.

 

Kasvuyritykset

 

Kasvuyritykset ovat ryhmä, jossa liikehdintää osakkeen hinnassa tapahtuu mahdollisesti paljon ja riskiä on pelissä huomattavasti enemmän. Tosin mahdollisuudet voittaa ovat myös suuremmat. Osakkeen hinta voi liikkua voimakkaasti ylöspäin taikka alaspäin. Myös pienetkin positiiviset tai negatiiviset uutiset yrityksen alalta, voivat vaikuttaa hintaan.

 

 

Näissä yrityksissä tuottoa on vaikea hakea osinkojen kautta, jotka yritykset yleensä käyttävät investointien tekemiseen ja sitä kautta hakevat entistä suurempaa kasvua. Osakkeet ovat siis kärsivälliselle osakkeenomistajalle, joka voi joutua odottamaan ensimmäisiä osingon maksuja vuosien tai jopa kymmenien vuosien päästä, jos silloinkaan. Tienaaminen onnistuu näissä yrityksissä silloin, kun pystyt myymään osakkeet pois kurssin ollessa korkealla ja mahdollisesti pistämään rahat uudelleen likoon, kun kurssi on alhaalla ja näkymät hyvät. Esimerkiksi First North- listalla olevien pelifirmojen pääomat menevät suurella todennäköisyydellä pelien kehittämiseen, jotta löydetään se jalokivi. Pelin mahdollisen menestymisen jälkeen voittoja voidaan mahdollisesti jakaa osinkoina osakkeenomistajille.

 

Sijoittaminen Suomen ulkopuolelle

 

Sijoittaminen ulkomaisiin osakkeisiin on luonnollisesti myöskin mahdollista. Ulkomailla osakkeiden hinnat liikkuvat huomattavasti korkeammilla hinnoilla, joka on luonnollista, kun markkinatkin ovat suuremmat. Siellä törmää isoihin monikansallisiin yrityksiin, joita Helsingin pörssissä löytyy vain parisen kappaletta. Naapurimaasta Ruotsista löytyy esimerkiksi palapelikauppa Ikea ja Volvo. Keski-Euroopasta löytyy Volkswagenia ja Thyssengruppia. Yhdysvalloista löytyy taas esimerkiksi Applea ja Teslaa. Kaikki tunnetut brändit löytyvät melkein jostain päin maailmaa löytyvistä pörsseistä.

 

Itseäni sijoittaminen ulkomaille kiinnostaa pelkästään jo siksi, että valinnanvaraa on huomattavasti enemmän ja markkinat ovat huomattavasti suuremmat eli isommista rahoista puhutaan. Osakkeiden hintaheilahtelut ovat Helsingin pörssiin nähden paljon suurempia, mikä tuo huomattavasti lisää mielenkiintoa seurata osakkeiden kehittymistä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa pörssin hinnanvaihtelut ovat äärimmäisen suuria. Jos ostat esimerkiksi öljy-yhtiön osakkeita ja yön aikana on tullut positiivinen uutinen öljyn suuntaan, voi osake olla aamulla satoja prosentteja korkeampi, tosin voi olla myös toisinpäin.

 

Osinkojen maksamisessa on myös erilaisia tapoja. Osinkoja saatetaan maksaa kvartaaleittain tai jopa kuukausittain. Sijoittaminen ulkomaille on paljon mielenkiintoisempaa ja jopa antoisampaa kuin Suomessa. Riskit toki hieman korkeammat, mutta jos ei ota riskiä ei myöskään voi voittaa. Haastavuutta ulkomaille sijoittamiseen tuo eri kieli, verotus ja mahdollinen eri valuutta sekä markkinoiden entistä tarkempi seuraaminen.

 

Osakemarkkinoilla toimiessa on erittäin tärkeää seurata aikaansa esimerkiksi talousuutisten ja politiikan saralla. Aina ei voi mennä hyvin ja sama pätee myös taloudessa, usein osakkeen hinnankehitys tapahtuu tavanomaisissa sykleissä, jolloin kannattaa ostaa halvalla ja pistää myyden kalliimmalla. Osassa yrityksistä tuotejulkistukset ovat erittäin keskeisessä asemassa hinnan nousussa ja laskussa. Tästä hyvänä esimerkkinä Apple. Sijoittamisessa kyse on melkein aina uskosta, uskosta kuinka pörssikurssit mahtavat reagoida osavuosikatsauksen lukuihin ja uutisiin, eikä se ole koskaan kiveen kirjoitettua.

Lähde: Laatuguru – Näin valitset voittajaosakkeet, Karo Hämäläinen, Jukka Oksaharju, Random Walker, Oksaharju Capital Oy, 2017

Kommentoi