Tampere
23 May, Thursday
11° C

Proakatemian esseepankki

SivubisnesKirjoittanut: Mikko Laaksonen - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Sivubisnes
Marianne Lehikoinen
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Sivubisnes

Alustus

Opiskellessa täysipäiväinen yrittäjyys on haastavampaa, koska opiskelevan ihmisen aikataulut ovat väistämättä melkoista tetristä. Välillä tuntuu, että asiakkaalle sopisi aina parhaiten juuri se aika päivästä tai viikosta, milloin sinun tulisi olla esimerkiksi pajassa tai olet suunnitellut kirjoittavasi esseitä. Harmillista, mutta tämän saman asian kanssa joutuu varmasti taistelemaan eri elämä vaiheissa, eli toimii siis oivana priorisointiharjoitteluna. Tähän saumaan toimii mielestäni hyvin sivubisnes, sanan varsinaisessa merkityksessä. Tällöin yrittäminen ei ole välttämättä niin paineistettua ja lisätulojen ansaitseminen on houkuttelevampaa, kun siihen suhtautuu jo aluksi hieman eri tavalla. Harvoin mikään tulee pakottaen. Sivubisnes ajatuksessa onkin tärkeää mielestäni, että voit jo opiskellessa aloittaa yrittämisen ja sinulla on rauhassa aikaa hioa ideastasi timantti. Valmistuessasi saattaa tilanne ollakin jo sellainen, että olet rakentanut verkostojasi, tavoittanut kohderyhmäsi ja pystyt erottumaan kilpailijoistasi ja voit hypätä täysillä yrittäjäksi.

Hinnoittelu

On hyvä huomioida, ettei asiakkaan kanssa sovittu hinta ole sama asia kuin bruttopalkka. Laskun summalla pitäisi nimittäin kattaa vaaditut viranomaismaksut, arvonlisäverot, loma- ja sairausajan toimeentulo, työvälinehankinnat sekä työn teosta aiheutuneet kulut, joten sinun tulee laskuttaa huomattavasti enemmän kuin mitä bruttopalkkasi olisi työsuhteessa. Kannattaa miettiä kuukausitasolla kuinka paljon haluaisit tienata ja sen jälkeen laskea miten paljon tulisi laskuttaa asiakkaita, jotta kaikkien maksujen jälkeen saisit tilille haluamasi summan.

Suuntaviivoja oman palvelusi/tuotteesi hinnoitteluun löydät, kun selvität mitä kilpailijasi laskuttavat. Kaikilla aloilla tämä tieto ei ehkä ole niin selvästi näkyvillä ja tietoa ei juuri löydy vaikka, kuinka laittaisit googlen laulamaan. Silloin kannattaa rohkeasti ottaa puhelin käteen ja näpyttää kilpailijallesi sähköposti, tekstari tai mielestäni parhain keino on perinteinen puhelu. Esität kysymyksesi rehellisesti ihmiseltä ihmiselle. Pahimmassa tapauksessa et saa kilpailijaltasi infoa aiheesta mutta parhaassa tapauksessa voit saada kultaakin arvokkaampia neuvoja, ideoita ja luotua alallesi verkostoa ja jopa yhteistyömahdollisuuden.

Tunti vai urakka

Asiakkaan on todennäköisesti helpompi ostaa urakkahinnoiteltu työ, kuin tuntihinnoiteltu. Psykologisesti on helpompi ostaa kolmen sadan euron pakettiratkaisu valmennus-workshopista, jossa on tuotu selkeästi sisältö ja asiakaan saama hyöty esille. Tähän verrattuna kolme tuntia sadan euron valmennusta herättää helpommin ajatuksia, että eiköhän kylän Esko joka on urheilumiehiä tekisi homman varmaan makkarapalkalla. Urakkahinnoittelussa myydään tulevaa lopputulosta, kun taas tuntihinnoittelussa työtunteja. Ihmismieltä ja sen monimutkaisuutta onkin hyvä pohtia ja laatia huolellisesti oma hinnasto, jota tarjota asiakkaille. Alusta asti kannattaa pitää mielessä, että hintaa on aina helpompi laskea, kuin perustella asiakkaalle hinnan nousun mahdollisia syitä.

Inspiroivimmat sivubisnestarinat

Sivutoimisesta verkkokauppayrittäjästä kansainvälisen kosmetiikkayrityksen toimitusjohtajaksi.

Yliopistosta valmistuessaan kauppatieteiden maisteriksi Jenni Ahokas halusi alkaa rakentamaan sivubisnestä oman työnsä ohelle. Hän perusti verkkokaupan ja korealaisen kosmetiikan maahantuontiyrityksen Beautykon. Hän oli opiskellut yliopistossa paljon markkinointia ja siitä oli hyötyä, sillä ensimmäinen steppi oli saada asiakkaita verkkokauppaan. Jenni pyöritti yritystään noin vuoden ajan palkkatöiden ohella ja sen aikana kertyneet opit ja kopit yrittäjyydestä rohkaisivat ottamaan askelia kohti täyspäiväistä yrittäjyyttä. Haave täyspäiväisestä yrittäjyydestä muuttui realismiksi kuitenkin vasta kun numerot näyttivät siltä, että Jenni voisi nostaa palkkaa yrityksestään. Se päivä kuitenkin koitti ja yrittäjän vapauteen tulisi olla suunnitelma. Jenni kertoo ”Alku kokoaikaisena yrittäjänä muutti arkeni aivan täysin, ja työskentelyrutiinini menivät kokonaan uusiksi. Aluksi kaikki oli vähän haahuilua, enkä oikein tiennyt, kuinka työpäiväni järjestäisin. Muistan katsoneeni yhtenä ensimmäisistä työpäivistäni Harry Potteria ja miettineeni, mitähän sitä nyt tekisi”.

On siis hyvä varautua ja luoda selkeä suunnitelma ja työskentelyrutiinit, jotta hommat etenee toivotussa tahdissa. Sivutoimisena verkkokaupan sai tiettyyn pisteeseen mutta vasta kokoaikaiseksi yrittäjäksi siirtyessään Jenni sai toiminnan ottamaan harppauksia. Pandemia tilanteessa hän kokee verkkokaupan olleen hänen yrityksensä pelastusrengas, koska myyntiä tehdään maailmantilanteesta ja kauppojen sulkeutumisesta huolimatta. Tulevaisuudessa Beautyko lähtee havittelemaan suurempia kansainvälisiä asiakkuuksia ja tavoitteena on luoda oma kosmetiikkabrändi. Jälkikäteen miettiessään hän olisi perustanut yrityksen aiemmin jo opiskeluvaiheessa, ja nostanut opintolainan yrityksen rahoittamista varten.

Palkkatöiden ohella tehtävää sivutoimista bisnestä ajatellen kannattaa aina varmistaa työnantajalta, että tällainen on hyväksyttyä. Joissakin työsopimuksissa voi olla erikseen vaadittuna sivutoimisen työskentelyn ilmoittamisesta työnantajalle.

Kirjassa oli myös mielenkiintoinen luku, jossa esiteltiin erilaisia sivubisnesideoita. Tämä myös vahvisti sitä ajatusta, ettei aina tarvitse keksiä pyörää uudelleen hankkiakseen lisätuloja. Joskus voi inspiroitua toisen ideasta ja lähteä kehittelemään siitä oman näköistä palveluaan/tuotetta. Yhtenä ajatuksena oli digituotteen myynti. Jos löytyy spesifiä ammattitaitoa, niin miksi ei paketoisi sitä esimerkiksi verkkovalmennukseksi. Tämä on oiva tapa luoda itselleen passiivisia tulovirtoja. Tätä varten tarvitaan selkeä ongelma, johon voi tuotteellaan tarjota ratkaisun. Se voi olla yksinkertaisuudessaan käsityökurssi tai vaikka omaan työhön liittyvän ammattitaidon jakaminen.

Aihioita

Minulla ja vaimollani on jo yksi sivubisnes, jota olemme kehittäneet vuosien varrella pikkuhiljaa eteenpäin. Keski-Pohjanmaalla sijaitsevassa Tastulan Lomakylässä meillä on ollut jo kolmena vuotena kesäisin Sup-lauta vuokraamo. Idea oli lähtöisin vaimoltani ja tässä sytykkeenä toimi se, että tykkäsimme itse suppailusta ja halusimme oman laudan. Pohdittiin sitten, että tällehän olisi aivan optimi paikka Tastulan lomakylässä. Tällainen aktiviteetti tukisi lomakylän toimintaa tarjoamalla asiakkaille lisäpalveluita. Sivubisnes on ollut joka vuosi kannattavaa, oli kesä sitten sateinen tai aurinkoinen. Tämä ei myöskään työllistä vaimoani tai minua juuri lainkaan. Sup-laudat ovat järven rannalla telineessä ja vuokraus tapahtuu soittamalla kahvioon ja kesätyöntekijä merkitsee sen ajanvarausjärjestelmään (kyllä tässä systeemissä on kehitettävää). Maksun yhteydessä asiakkaalle annetaan kahviosta melat ja pelastusliivit, ja ohjeistetaan mitä suppaillessa tulisi huomioida. Tämän kaltaisia vuokrauspohjaisia haluan kehittää tulevaisuudessa lisää. Sivubisnes kirjana oli hyvä inspiraation lähde ja muistutti, että pienestä ne suuretkin luodaan.

Kommentoi