Tampere
22 May, Wednesday
5° C

Proakatemian esseepankki

Sisäinen motivaatioKirjoittanut: Sanni Turunen - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Valonöörit, sisäisen motivaation käsikirja
Frank Martela
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Sisäinen motivaatio

 

Mikä on oikeastaan sisäinen motivaatio? Kuinka pitkälle ulkoiset motivaattorit vievät meitä? Kuinka löytää oikeat työkalut elämänhallintaan? Frank Martelan kirjoittaa kirjassaan Valonöörit karkeasta esimerkistä miten valitettavan usein jaottelemme ihmiset: aikaansaamattomat hipit ja menestyksekkäät suorittajat. Aikaansaamattomilla hipeillä tarkoitetaan ”rauhan miehiä” hyväsydämisiä ihmisiä, jotka eivät halua olla systeemin uhreja. Menestyksekkäät suorittajat taas ovat rautaisia menestyjiä, jotka tekevät mitä vain menestyäkseen. Tavoitteet ovat asetettu aina korkealle ja mikään ei estä heitä saavuttamasta niitä. Heitä kutsutaan suorittajiksi. Suorittajien elämä on onttoa ja merkityksetöntä, sillä tavoitteet ja päämäärät ei ovat loppujen lopuksi merkityksettömiä. Vuosien bisneksen tekemisen jälkeen suorittaja tajuaa olevansa onneton, sillä raha tai maine ei tee ketään sisäisesti onnelliseksi. (Martela 2015,14-15)

Martelan mukaan on olemassa kumminkin elämänhallinnan mestari, valon lähde, myönteisyyttä ja postiivisuutta hehkuva valonööri. Valonöörilla tarkoitetaan henkilöä joka on kykeneväinen edistämään omia arvoja joihin uskoo. Valonöörillä on kaikki työkalut toimia niin, että tulosta syntyy ja päämäärä ja matka on merkityksellinen. Elämänarvot ovat sisäänrakennettu ja toimintaa ohjaa sisäinen valo.  ”Valo antaa suunnan, nööri määrä tahdin.” (Martela 2015, 16)

Sisäinen motivaatio rakentuu läheisyydestä, hyväntekemisestä, vapaaehtoisuudesta ja kyvykkyydestä. Nykymaailmassa on niin paljon piirteitä, jotka ajavat meitä pois kohti ulkoisia motiviaattoreita. Länsimaiseen kulttuuriin kuuluva palvonta individualismista, jatkuva suorittaminen ja hyväksynnän hakeminen vie meitä jatkuvasti kauemmasta valonööriydestä. Ulkoiset motivaattorit ovat esimerkiksi raha ja maine. Jos ulkoiset motivaattorit ajavat tekemistäsi, voitko olla täysin tyytyväinen? Teetkö töitä vain päästäksesi maaliin vai nautitko oikeasti matkasta? Martelan mukaan sisäisen motivaation omaavat henkilöt menestyivät urallaan myös muita paremmin. (Martela 2015, 32)

 

”Kaikki tavoitteet eivät ole samanarvoisia: Sisäiset päämäärät vahvistavat hyvinvointiamme, ulkoiset päämäärät eivät.”

Frank Martela

Kirjaa lukiessani mieleeni heräsi monta asiaa. Olen nähnyt opiskellessani Akatemialla monen yrityksen kupsahtavan juurikin tähän sisäisen motivaation puutteeseen. Monesti sisäisen motivaation omaavat henkilöt puhuvat omasta projektistaan ja tekemästään myös eritavalla kuin ne ketkä tekevät töitä vain rahan vuoksi. Olen itsekin sortunut monesti ulkoisen motivaation kannustamaan työhön, mutta voin itsekin todeta ettei se kannattele pitkälle. On tärkeää miettiä, mitkä asiat sinua motivoi ja vie eteenpäin. En tarkoita sitä, että kannattavan liiketoiminnan tekeminen olisi väärin missään nimessä, vaan ennemminkin sitä kuinka ja miksi teet työtä. Jos arkinen puurtaminen tuntuu tyhjältä ja merkityksettömältä, kannattaa pysähtyä ja miettiä mikä on kaiken työn tarkoitus. Sisäisen motivaation löytäminen tekee elämästä elämisen arvoisen ja työstä työntekemisen arvoisen.

Mietimme Revenan tiimillä mahdollisia ”raha”/ ”nakki” projekteja Final Camp kassan kerryttämiseen. Final Camp tiimillä tuskailimme kauan sitä, kuinka saisimme tiimimme innostumaan jostakin yhteisestä projektista — tarkoitus oli kumminkin kerätä rahat yhdessä tulevaan matkaan. Random projektit sieltä täältä eivät saaneet kovin paljon kannatusta ja tässä esimerkkinä meidän tiimiltä kysyttiin halukkuutta osallistua Postin parin päivän prokkikseen, missä saisi ihan hyvin rahaa verrattuna työmäärään. Kolme kättä nousi pystyyn innostumisen merkiksi, mikä on aika vähän vajaan kahdenkymmenen ihmisen tiimistä. Tiimistämme eräs nosti esiin, jospa kaivaisimme pöytälaatikossa olleen vanhan projektin esille, jonka avulla voisimme yhdessä kerätä rahat Final Campiin. Vastoin kaikkia olettamuksia, tästä oli innostunut lähes koko tiimi. Uskon tämän johtuvan siitä, että tunnemme vahvaa omistajuutta oman tiimimme projektiin. Haluamme kaikki tuntea työnteon merkitykselliseksi omia vahvuuksiamme käyttämällä. Alta aikayksikön huomasimme, että kaikille halukkaille löytyi joku rooli olla osana yhteistä projektia. Valikoimme projektiin projektipäällikön joka on lähtenyt viemään ”Pahuri”-projektiamme eteenpäin.

Final Camp päällikkönä olemme halunneet tuoda tätä merkityksellisyyden tunnetta koko tiimille, kumminkin tiedostaen sen, että kaikille esimerkiksi kohdemaa ei tule olemaan ykkösvaihtoehto. Kaikki tiimistämme ovat eri elämäntilanteissa, mutta pyrimme ottamaan kaikki huomioon. Valitettavasti isoja kompromisseja emme voi tehdä yhden ihmisen takia, mutta uskon että kukaan ei kumminkaan pahoita mieltään sillä mikään vaihe projektin suunnittelussa ei tule kellekään yllätyksenä. Olemme tuoneet Final Campin suunnittelun osaksi pajoja ja raportoineet säännöllisesti missä menemme projektin suhteen. Toivon, että tällä kokonaisuudella ja suunnitelmalla saamme ikimuistoisen reissun jossakin päin maailmaa! Kirjassa koin monta AHAA-elämystä ja suosittelen kaikkia lukemaan sen.

 

 

Lähteet

 

Martela, F. 2015. Valonöörit. Sisäisen motivaation käsikirja. Gummerus.

Kommentit
 • Pyry Paaso

  Hei Sanni,

  Valonööri kuulostaa joltakin, josta haluan ehdottomasti oppia lisää. Erityisesti se työkalupakki kiinnostaa, mikäli sieltä tosiaan löytyy aina työkalut toimia tuloksellisesti ja menestyksekkäästi. Pitänee Frank Martelaa ottaa itsekin enemmän luettavaksi.

  Sisäinen motivaatio on varmasti asia, joka akatemian aikana tulee monessa eri tilanteessa vastaan. Pitäisi saada tiimillä tehtyä esimerkiksi nyt ne rahat final camppiin, mutta henkilökohtaiset sisäiset motivaattorit ovat jotakuinkin kahdessakymmenessä eri paikassa. Yritäppä niitä saada sieltä ulkoisilla ärsykkeellä kerätä kasaan. Tämä myös varmasti on yksi isoimpia oppeja, joita akatemialla pystyy saamaan. Ihmisten johtamisestahan tässäkin kuitenkin on lopulta kyse.

  Ymmärtääkseni final camp kohde on löytynyt ja reissu lähenee, onneksi olkoon siitä ja ikimuistoista reissua!

  13.10.2022
Kommentoi