Tampere
27 May, Monday
25° C

Proakatemian esseepankki

SinnikkyysKirjoittanut: Kirill Sultanshin - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Olen aina rakastanut kuunnella mielenkiintoisia ajatuksia sekä inspiroivia puheita, ja ”TED” niminen ohjelma onnistuu niissä todella hyvin. Pari viikkoa sitten törmäsin Angela Leen puheeseen ”Grit: the power of passion and perseverance”, josta on noussut muutama tärkeä asia esille.

Työntekijöiden sopimattomuus on yleinen haaste isoissa yrityksissä ja sen takia yhä enemmän yritetään ennustaa, ketkä kehittyvät huipun luokan tiimipelaajaksi ja ketkä työntekijöistä lopettaisivat muutaman kuukauden sisällä. Perinteisesti ajatellaan, että alykkyydenosamäärän perusteella pystyy ennustaa, kenestä tulee todennäköisemmin huippupelaaja, mutta ikävä kyllä probleema on hiukan monimutkaisempi kuin pelkästään työntekijöiden ÄO:n mittaaminen.

Angelin tarina alkoi toisesta päästä, sillä hän ryhtyi matematiikan opettajaksi New Yorkissa. Siellä hän rupesi miettimään miksi jotkut opiskelijat pärjäävät paremmin kuin muut. Yleisesti ottaen puhutaan älykkyysosamäärästä, jota pidetään testattavan henkilön älykkyyden mittarina suhteessa muuhun väestöön. Kuitenkin Angelin mukaan älykkyydenosamäärä ei korreloinut hyvien arvosanojen kanssa niin, kuin sen olisi pitänyt mennä. Parhaiden oppilaiden joukossa oli paljon ihmisiä, joilla älykkyydenosamäärä oli selkeästi matalampi kuin kaikilla muilla, ja sen takia Angeli uskalsi väittää, että pitää käyttää jotain toista mittaria.

Pitkien tutkimuksien jälkeen erilaisissa opiskelu- sekä työympäristöissä Angela totesi, ettei sosiaalinen älykkyys, ulkonäkö tai terveys olleet huippupelaajan olennaisin ominaisuus. Todellisuudessa se on sinnikkyys. Sinnikkyys on intohimoa ja sitkeyttä pitkän aikavälin tavoitteiden saavuttamiseksi, josta paistaa kestävyys. Kaikki, jotka ovat osoittaneet parhaimpia tuloksia myös osoittaneet vahvaa sinnikkyyttä sekä tavoitteiden kiinni pitämistä pitkällä aikavälillä.

Sinnikkyys on kestävyyttä, jota mitataan vuosissa, ei viikoissa eikä päivissä. Sinnikkyys on elämän näkemistä maratonina, ei sprinttinä. Valitettavasti totuus on, että tutkimukset eivät vieläkään osoittautuneet minkäännäköistä tarttumapintaa siitä, miten kasvattaa sinnikkyyttä.

Minusta tuntuu, että kuten nöyryyttä opetetaan kasvatusvaiheessa, sinnikkyys syntyy oikeasta kasvatuksesta samalla tavalla. Mielestäni siihen liittyy kyky ottaa epäonnistumista vastaan ja hyväksyä se fakta, että se ei ole pysyvä olotila. Väärässä oleminen on myöskin tärkeää hyväksyä kehityskohtana ja uudestaan aloittaminen opittuamme virheistämme. Lopetukseen haluaisin muistuttaa sellaisesta keksijästä kuin Eric Edison, joka joskus aikoinaan yritti kehittää epäonnistuneesti yli kymmenentuhatta kertaa hehkulamppua ja vasta valtavan virhemäärän jälkeen hän keksi toimivan hehkulampun, kyse oli vain yrittämisestä.

 

https://www.youtube.com/watch?v=H14bBuluwB8&list=LL0JdWnAM6FIn0tUvPK5Y0kQ&index=72

https://medium.com/business-book-reviews/review-grit-the-power-of-passion-and-perseverance-91499340c465

Kommentoi