Tampere
27 May, Monday
24° C

Proakatemian esseepankki

Sijoituksen ensiaskeleetKirjoittanut: Tea Kivinen - tiimistä Waure.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Essee on julkaistu osoitteessa: https://www.blogger.com/blog/post/edit/3996418846965940977/1547922113838065039

 

Perheessäni on aina puhuttu osakkeista, rahastoista, eläkkeestä ja kaikesta muusta järkevään sijoittamiseen liittyvistä asioista. Minulla on ollut jo yläaste ikäisenä rahastoja, jotka olen saanut lahjana isovanhemmiltani ja en ole juuri koskaan itse ymmärtänyt niistä mitään. Kesällä ollessani palkkatöissä tein aika lailla aivot narikkaan tyylistä työtä ja päätin käyttää 40 tuntisen työviikkoni hyödykseni sivistämällä itseäni. Selailin spotifytä läpi ja päädyin yllättäen raha aiheisiin podcasteihin. Lopputulos kesän jälkeen oli se, että olin kuunnellut 3 kuukautta lukemattomia podcasteja liittyen rahaan, sijoittamiseen, säästämiseen, osakkeisiin ja rahastoihin ja kaikesta siltä väliltä, sekä kuuntelin innostavia tarinoita pörssiyhtiöiden johtajilta ja se sai minut kiinnostumaan sijoittamisesta.

Ensimmäinen huolenaiheeni heräsi, kun aloin ajattelemaan omaa tulevaisuuttani sekä eläkeikääni ja ennen kaikkea eläkettäni. Podcastejä kuunnellessani tajusin, että mitä nuorempana aloitan säästämisen, sitä varmempi oma tulevaisuuteni tulee rahan suhteen olemaan. Avasin itselleni arvo-osuustilin Nordnettiin ja aloitin sijoittamisen matalakuluisiin, mutta korkeariskisiin indeksirahastoihin. Olen nyt tehnyt sitä noin puoli vuotta ja minun onnekseni siitä on tänä päivänä tehty helppoa, sillä raha siirtyy sijoituksiin itsestään ja minun ei tarvitse niistä juurikaan murehtia.

Miksi aloittaa sijoittaminen?

Ensinnäkin ymmärsin vihdoin, mitä tarkoittaa inflaatio ja se onkin ihan oikea juttu eikä mitään turhaa höpinää yhteiskuntaoppien tunneilta. Toki tavallisilla säästötileillä korkotuotto on jotain tyyliä 0,5 %, joka säilyttää rahan arvon juuri ja juuri, mutta sillä ei todellakaan päästä vaurastumaan. Sijoittamisen aloittaminen on askel mahdollistamaan omaa varallisuutta ja pitkällä aikavälillä kasvattaa omaa elintasoa tulevaisuuteen. Oma tavoitteeni ei todellakaan ole tehdä sijoittamisesta ammattia, mutta todellakin asiaan perehtyessäni aihe alkoi kiinnostaa ja halusin aloittaa heti. Mitä nuorempana/aikaisemmin sen aloittaa, sitä parempi.

Sijoituskohteet

Vielä toistaiseksi opiskelijana olevana ihmisenä haluan pitää riskin pienenä enkä ole vielä tarpeeksi perehtynyt sijoittamiseen, jotta olisin uskaltanut aloittaa osakkeisiin sijoittamisen ja pelaan mielelläni varman päälle valitessani matalakuluiset, mutta kuitenkin korkeariskiset indeksirahastot. Toki osakkeet tarjoaisivat todennäköisesti suuremmat tuotot.

Sijoitusrahastot tuntuivat helpolta tavalta osallistua pörssimarkkinoille. Rahastot toimivat yksinkertaisuudessaan niin, että sijoittaja ostaa osuuden rahastosta, jota rahastoyhtiö hoitaa ja sijoittaa laittamasi varat asian mukaisesti ostettuun rahastoon. Se ei pelaa, joka pelkää, joten itse olen valinnut korkeariskiset rahastot.

Joidenkin tutkimusten mukaan suomalaiset ovat varovaisia sijoittajia ja varsinkin naiset verrattuna miehiin sijoittajat varovaisesti ja tästä syystä myös tienaavat parempia voittoja. Tästä en enää muista lähdettä, mutta asiaa on nostettu useammassa kuuntelemassani podcastissa esiin. Sijoitusmaailamassa menestyminen vaatii ainakin rohkeutta ja riskinsietokykyä ja täytyy pystyä hyväksymään se tosiasia, että sijoittaminen on aina eri asia, kuin turvallinen säästäminen pankkitilille. Minun tarvitsisi kyllä ehdottomasti pitää huoli kokonaisvaltaisemmin omasta taloudesta. Miljonääriksi en tavoittele, mutta turvallinen tulevaisuus minulle ja myöhemmin myös lapsilleni on tavoitteena.

Sijoittaminen on pitkä tie. Se vaatii pitkää suunnitelmaa ja oma sijoittamissuunnitelmani on, että aion säästää noin 40 vuotta eteenpäin. Toistaiseksi olen ottanut hitaan lähdön, mutta aion joskus opintojen jälkeen alkaa laittamaan suuremman summan kuukausittain sijoituksiin. Joskus, kun aikaa riittää ja jaksan käyttää aikaa kunnolla asioiden perehtymiseen, aion tehdä tarkemmin hiotun sijoitusstrategian. Sen opin kuuntelemistani podcasteista, että strategiassa kannattaa pysyä muutoksista huolimatta, eikä kannata hätiköidä päätösten kanssa, vaikka näyttäisi, että sijoitukset ovat menossa alaspäin.

Strategiassa on hyvä huomioita siis riskitaso, sijoitusten hajauttaminen myös ajallisesti pienentämään mahdollisia tappioita. Myöskin sijoitettava summa kuuluu osaksi strategiaa ja päätös siitä, mihin ne rahat sijoitetaan. Strategian kanssa kulkee myös sijoittamisen tavoitteet ja tavoitteita tarkastellaan sitä kautta, kuinka kauan aiot sijoittaa ja miksi sijoitat.

Mielestäni sijoittamisesta pitäisi puhua entistä enemmän jo nuoremmille lapsille esimerkiksi jo ala/yläaste ikäisenä. Todellakin, jos olisin itse ollut enemmän tietoinen nuoressa iässä, olisin varmasti aloittanut sijoittamisen jo paljon aikaisemmin. Se on hauskaa, mutta pidän mielessä myös sen, että sijoituksia ei todellakaan tarvitse säännöllisesti vahtia. Onneksi ainakin nordnetissä kuukausisijoittamisen pystyy automatisoimaan niin, että rahastojen osto tapahtuu minulle vaivattomasti ja itsestään, jolloin minun ei tarvitse niistä huolehtia.

Kommentoi