Tampere
22 May, Wednesday
7° C

Proakatemian esseepankki

Sijoittamisen aloittaminenKirjoittanut: Eemeli Halme - tiimistä Flyyna.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Sijoittajaksi 7 päivässä
Merja Mähkä, Unna Lehtipuu
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Sijoittamisen aloittaminen

 

Olen aina ollut huono säästäjä ja siksi olenkin halunnut nyt perehtyä sijoittamiseen, jotta osaisin laittaa rahojani johonkin järkevään paikkaan tulevaisuutta ajatellen. Sijoittaminen on kiinnostanut minua jo muutaman vuoden ajan ja olen perehtynyt siihen hieman lukemalla aiheen kirjallisuutta, sekä tutustumalla netistä löytyviin artikkeleihin. Olen myös kuunnellut sijoitusaiheisia podcasteja, joista olen saanut paljon hyviä oppeja ja inspiraatiota sijoittamiseen. Sijoittaminen on aina ”uhkapelaamista”, koska et voi ikinään tietää, miten sijoitetun pääoman käy. Rahastot tai osakkeet voivat aina romahtaa pohjamutiin.

 

Sijoittaminen pitää aloittaa ajoissa, jotta sijoittamisesta saa irti maksimaalisen hyödyn. Parhaimmassa tapauksessa sijoitettu pääoma voi moninkertaistua vuosien varrella. Sijoittaminen on kuitenkin aina riksipeliä. Koskaan ei saisi sijoittaa enempää, mitä on valmiina häviämään, koska se riski on aina olemassa. Sijoittamiselle ei kuitenkaan ole olemassa oikeaa, eikä väärää aloitusajankohtaa. Aina on järkevää aloittaa sijoittaminen, sillä koskaan ei ole kuitenkaan liian myöhäistä. Nuorena aloittamisessa on se hyvä puoli, että voi sijoittaa esimerkiksi matalariskisiin rahastoihin, joilla on pienempi tuotto-odotus. Koska sijoitusaika on pitkä, tulee rahasto todennäköisesti tuottamaan hyvällä prosentilla.

 

Sijoitustapoja on monia. Puhuttaessa sijoittamisesta monille tulee mieleen varmasti ensimmäisenä rahastosijoittaminen ja osakesijoittaminen. On myös monia muita tapoja sijoittaa rahaa. Esimerkiksi arvopaperit, yrityslainat tai omistusasunto voi olla sijoitus. Jos ostaa hyvä omistusasunnon hyvältä alueelta ja pitää siitä huolta ja ehkä hieman remontoi, voi asunnosta saada myytäessä suuremman summan, mitä siitä on maksanut.

 

Voidaan sanoa, että osakesijoittaminen on sijoittamisen kuninkuuslaji. Osakesijoittamisessa ostetaan pörssiyhtiöiden osakkeita pörssistä omaan osakesalkkuun ja yritetään lopulta myydä ne voitolla. Jos yhtiöillä menee hyvin ne saattavat jakaa osakkeenomistajilleen osinkoa. Osinkoa maksetaan yhtiön tuloksesta ja se takaa monille sijoittajille passiivista tuloa, jota voi halutessaan vaikkapa sijoittaa uudelleen. Näin sijoitettua pääomaa pystytään kasvattamaan passiivisella tulolla. Osakesijoittaminen on työläämpää, kuin rahastosijoittaminen. Osakesijoittamisessa osakkeita poimitaan pörssistä itse. Yhtiöihin olisi hyvä tutustua ennen osakkeen ostoa hyvin. Suositeltavaa on, että tutustuu yhtiön tunnuslukuihin ja lukee yhtiön tulosraportteja huolella ennen osakkeiden ostoa. Hyvätkin pörssiyhtiöt voivat kuitenkin romahtaa. Näistä hyviä esimerkkejä Suomesta ovat esimerkiksi Nokia ja Talvivaara, jotka romahtivat täysin. Osakesijoittamisessa osakekursseja tarvitsee seurata säännöllisesti maksimoidakseen oman tuoton.

 

Rahastosijoittaminen on hieman helpompaa. Rahastoissa on yleensä monia erilaisia sijoitusinstrumentteja. Rahastoissa on myös esimerkiksi useita osakkeita. Rahasto on siis lähtökohtaisesti hajautettu. Rahastosijoittamisessa ostetaan rahastoa, jonka salkunhoitaja sijoittaa rahan eri instrumentteihin, kuten esim. osakkeisiin ja arvopapereihin. Salkunhoitajan tehtävä on vastata siitä, että sijoittajien rahat menevät sellaisiin sijoituksiin, että ne tulevat kasvamaan. Rahastosijoittamisessa riskit ovat hieman pienempiä, koska rahastot ovat hajautettu laajasti. Monet rahastot ovat hajautettu jonkin teeman mukaan. Esimerkkejä teemoista voi olla vaikkapa terveys tai teknologia, jolloin rahaston instrumentit liittyvät niihin. Teema voi olla myös alueellinen esimerkiksi Maailma tai Suomi, jolloin instrumentit ovat kyseisiltä alueilta.

 

Sijoitusten hajautus on erityisen tärkeää, jotta sijoitetun pääoman tuotto saadaan turvattua. Hajautustapoja on useampia. On esimerkiksi ajallista hajautusta ja eri sijoitusinstrumentteihin hajautusta. Ajallinen hajautus tarkoittaa sitä, että sijoitat rahaasi tasaisin väliajoin, etkä kaikkea kerrallaan. Ajallinen hajautus tasaa sijoituskohteen arvon vaihtelua ja ehkäisee sitä, että ostaisit aina kalliilla. Eri sijoitusinstrumentteihin hajautuksella tarkoitetaan sitä, että sijoitat esimerkiksi osakkeisiin ja rahastoihin, tai vaikka moneen eri osakkeeseen, jolloin omistat montaa eri osaketta tai rahastoa. Eri paikkoihin sijoittamisessa et laita kaikkia muniasi samaan koriin, joka auttaa siinä että, jos joku sijoituskohteesi romahtaa, voivat muut nousta tai edes pitää arvonsa, jolloin tappiosi on paljon pienempi. Monet sijoittajat sanovat, että sopiva osakkeiden ja rahastojen määrä omassa sijoitussalkussa olisi noin 15 eri osaketta ja 5 eri rahastoa.

 

Oma sijoitusurani on vasta alussa, mutta olen ehtinyt miettimään sitä muutaman askeleen verran eteenpäin. Tällä hetkellä minulla on vanhempieni tekemien sijoitusten lisäksi hieman rahastoja, mutta haluaisin pian sijoittaa entistä isompia summia ja ostaa osakkeita, jotta saan parempaa hajautusta. Mielestäni olisi myös hienoa sijoittaa joskus esim. yrityslainoihin. Tavoitteena omalla sijoittamisellani on säästää rahaa tulevaisuuteen ja taata riittävä eläke, eli sijoitukseni tähtäävät pitkälle tulevaisuuteen.

 

Sijoittaminen voi olla hyvinkin monimutkaista ja vaikeaa, mutta siitä voi tehdä myös yllättävän helppoa. Sijoittaminen on kuitenkin paras tapa säästää rahaa tulevaisuuden varalle, joten se kannattaisi aloittaa heti. Nykypäivänä sijoittamisen voi aloittaa jo vaikkapa parilla kympillä kuussa, joka helpottaa etenkin nuorien sijoittajien aloittamisessa. Sijoittamiseen löytyy paljon erilaisia kirjoja ja artikkeleita, joista saa paljon arvokasta tietoa tuosta jalosta harrastuksesta. Tärkeimmät asiat sijoittamisen aloituksessa on muistaa hajautus ja se, että kukaan ei ole mestari aloittaessaan. Joten jos sijoitukset eivät heti lähde lentoon, ei kannata lannistua, vaan yrittää uudelleen. Koskaan ei myöskään ei liian myöhäistä aloittaa sijoittamista.

 

Lähteet:

Mähkä M., Lehtipuu U. 2020. Sijoittajaksi 7 päivässä. Alma talent

Kommentoi