Tampere
18 May, Saturday
9° C

Proakatemian esseepankki

SijoittaminenKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Sijoittaminen

 

Yleistä

 

Sijoittamisen aloittaminen on helppoa, se kannattaa aloittaa rauhallisesti ja maltillisesti. Useimmat saattavat tehdä sen virheen, että aloittaa sijoittamalla rahansa tietämättä sijoituskohteesta oikeastaan mitään. Tosin rahastot ovat asia erikseen. Oikeaa tapaa aloittaa ei ole, mutta mitä enemmän tiedät sitä paremmin rahasi eivät mene ns. roskakoriin. Aluksi kannattaa hieman opiskella sijoittamisen perusasioita. Mitä erialaisia sijoitustyypejä on, Mitä kautta haluaa sijoitustoimintaa harjoittaa toisin sanoen missä osakesalkkua säilyttää. Haluaako sijoittaa suoraan osakkeisiin, rahastoihin, kryptovaluuttoihin yms. Tämä tietenkin riippuu mikä on sijoittajan tarkoitus. Suorat osakkeet ovat suuren riskin omaava luokka, kun taas rahastojen sanotaan olevan 210-vuoden tutkimuksen mukaan indeksirahastot ovat nousseet keskimäärin 8%, joka vuosi. Kryptovaluutat ovat todella suuren riskin sijoituksia, koska tällä hetkellä ei ole tarpeeksi tietoa sijoitettavasta kohteesta. Tosin jos on rahaa ja haluaa ottaa isoja riskejä.

 

Sijoittaminen sopii kaikille, koska on olemassa matalan riskin ja korkean riskin sijoituksia. Oikeastaan on ihmisiä, jotka uskovat, että rahastot ovat niin pienen riskin sijoituksia, että sitä ei ole. Itse olen tosin sitä mieltä, Että aina on mahdollista menettää kaikki. Tosin rahastoissa mahdollisuus on niin pieni, että se on kenen tahansa ihmisen riski, joka kannattaa. Kannattavauudella tarkoitan sitä, että jos haluaa saada isomman koron rahoilleen, kuin säilyttämällä ylimääräisiä pankissa. Kannattaa rahat sijoittaa rahastoihin. Kun taas ison riskin omaavia ihmisiä kiinnostaa varmasti osakkeet ja kryptovaluutat. On tietenkin paljon muitakin tapoja sijoittaa, kuten ostamalla velkoja tai arvopapereita ja paljon muita kohteita.

 

 

Indeksirahastot

 

Indeksi kuvaa hyödyke- tai arvopaperijoukon hintamuutosta. Indeksin voi muodostaa mistä tahansa joukosta arvopapereita, kun tiedetään arvopapereiden hinta ja yksittäisen arvopaperin suhteellinen osuus indeksissä. (https://www.sijoittaja.fi) 12.7.17. Tosiaan 210v aikana on tutkittu rahastoja ja niiden tasaisuus on säilynyt. Maailmalla on ollut sotia, luonnonilmiöitä yms. Ikäviä asioita, jotka ovat vaikuttaneet markkinatalouteen, yrityksiin ja sitä kautta niiden osakkeisiin. Siltikin korot ovat olleet keskimäärin 8%. Rahastojen ilmaisia lounaita sanotaan olevan korkoa korolle ilmiö. Tämän ilmiö vaikutus on niin suuri, jos lapsen kaikki lapsilisät 16 ikään laitettaisiin säästöön olisi se laskennallisesti yli miljoona euroa. Korkoa korolle ilmiö tarkoittaa sitä, kun sijoitettuun pääomaan maksetaan korkoa, niin seuraavana vuonna sijoitettu määrä on pääoma + korko. Tälle siis lasketaan korko ja kun summat kasvavat suuriksi on silloin koron osuus niin huomattava, että koron kasvu moninkertaistuu. Rahastot ovat siis hyvä sijoituskohde ihmisille, jotka säilövät rahojaan pankkitileillä ja haluavat säästä eläkkeeseen hyvällä korolla.

 

Osakkeet

 

Osakkeet ovat suoria omistuksia yritykseen. Osakesijoittaminen on aina suuren riskin sijoittamista. Tosin osakesijoittamista voi tehdä myös pienemmilläkin riskeillä, mutta riski on silti paljon suurempi kuin rahastoissa, mutta pienempi, kuin kryptovaluutoissa. Osakesijoittaminen vaatii paljon enemmän tietotaitoa, kuin rahastot. Rahastot ovat ns. sijoita ja unohda, mutta muista tehdä sitä säännöllisesti. Osakkeet sitten taas vaativat yrityksen ja markkinoiden tuntemista sekä Sijoitusten seuraamista ja stressinsietokykyä. Sijoittamisen voi tosin aloittaa osakkeilla ja kokeilla pienillä rahasummilla, kuinka käy. On tietenkin selvää, että hyviä vinkkejä kannatta ottaa vastaan ja hakea edes vähän tietoa mihin haluaa sijoittaa. Esimerkiksi onko itsellä jokin intohimon kohde tai muuten vain joku mikä kiinnostaa sijoitusmielessä.

 

Kryptovaluutat

 

Kryptovaluutta on samanlainen kaupankäynnin väline kuin perinteinen valuuttakin mutta sillä on muutama etu. Kryptovaluutan omistavat ihmiset, eivät valtiot tai pankit. Kryptovaluutan käyttö on helppoa, nopeaa ja turvallista eikä kryptovaluutan osalta ole riskejä joutua identiteettivarkauden kohteeksi sillä kryptovaluutta ei ole sidoksissa henkilötietoihin. (http://www.kryptovaluutta.org) Kryptovaluutta omaa suuren riskin all in taktiikalla. Suuret odotuksen sijoitukset tuovat aina mukanaan suuren riskin menettää kaikki. Mahdollisuus on sitten taas saada suurin mahdollien tuotto nopeasti. Yhden päivän aikana kurssit saattavat heilahtaa monta kymmentä prosenttia. Kryptovauuttojen tarjoajia on tällä hetkellä jo yli 1800. Kryptovaluuttojen tuntemattomuus tuo ison osan riskistä. On vaikea sanoa mikä siihen vaikutta ja tuntuu siltä, että kryptovaluuttojen ailahtelevaisuutta on hyvin vaikea ennalta ennustaa. Kryptovaluutoihin kannattaa tutustua todella huolella ennen, kuin sinne sijoittaa, koska mielestäni voi hyvin heittää rahansa yhtä hyvin roskakoriin. Tietoa kyseisestä aiheesta löytyy netistä mielettömän paljon, mutta valitettavasti siellä on myös todella paljon lähteitä, jotka ovat hyvin kyseenalaisia.

Kommentit
 • Hyviä pointteja sijoituksesta! Tärkeintä mun mielestä sijoittamisessa on hajautus, jonka olisi tässäkin voinut painottaa hieman enemmän. Hajauttaminen kannattaa, koska se pienentää pienentää riskiä ottaa osumaa tietyn sijoitusinstrumentin tai alan ongelmista. Hajauttaminen on myös enemmän mindset kuin yksittäinen peliliike, koska sijoitukset voi hajauttaa niin monella tapaa:
  – Eri instrumentteihin (rahastot, osakkeet, kryptot, asunto, valuutat, kulta)
  – Ajallisesti (koskaan et voi olla varma mitä markkinoilla tapahtuu 3kk päästä)
  – Maantieteellisesti (jos kaikki osakkeesi on suomalaisia yrityksiä, olet ongelmissa jos suomen poliittinen tilanne tai markkinat joutuvat vaikeuksiin)
  – Sekä aloittain (IT, metsä, pankki jne.)
  Kirjoitin tässä hiljattain tekstin elämään sijoittamisesta, käy kurkkaamassa ja kerro mitä ajatuksia se herättää 😉
  http://esseepankki.proakatemia.fi/blogikirjoitus-elamaan-sijoittaminen/

  10.3.2018
Kommentoi