Tampere
18 May, Saturday
19° C

Proakatemian esseepankki

Sesonki, uhka vai mahdollisuus?Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Sesonkien hyödyntäminen Proakatemian yrittäjyydessä.

 

Jokaiselle vuodenajalle on yleisesti sovellettavat tuotteet ja palvelut, jotka vaihtuvat erilaisten tarpeiden mukaan. Tämä voidaan ottaa huomioon varautumalla siihen niin, että myynti aloitetaan mahdollisimman ajoissa sesonkiin nähden. Joulutuotteita on todella huono myydä marraskuun lopulla, aivan kuten huomasimme Suklaakorttien kanssa myyntipäivillä. Proakatemialla erittäin hyviä sesonkitapahtumia on syksyisin ja keväisin järjestettävät Kickoff-tapahtumat, joiden tarkoitus pääsääntöisesti on tuoda Proakatemian omat tuotteet ja palvelut yrittäjien tietoon. Akatemialaisten tulisikin jatkossa hyödyntää Kickoffia entistä enemmän omien kausituotteidensa esille tuomisessa.

 

Kausituotteet ja –palvelut sopivat toimintaympäristöömme erinomaisesti opintojen rakenteen vuoksi. Käytännössä akatemialla voi keskittyä intensiivisemmin tiettyyn projektiin lyhyellä ajan jaksolla ja myöhemmin paikkaamaan muita opintoja sesongin loputtua. Mielestäni on tärkeää, että pystyy harjoittamaan all in –yrittäjyyttä 100% teholla edes pienen ajan jo opintojen aikana, ettei tosielämä yllätä koulun päättymisen jälken aivan niin pahasti. Esimerkiksi hiihtolomien aikaan voi kaksi-kolme viikkoa tehdä huoletta töitä projektin parissa, ja tilanteen rauhoituttua kerätä kirjapisteitä ja pajatunteja kasaan. Toinen tekijä joka puoltaa yritystoiminnan kehittämistä erinäisten sesonkien ympärille on se, että yleensä silloin on työvoimasta pulaa ja ansaintamahdollisuudet ovat käytettyyn aikaan suhteutettuna hyvät. Käytännön todisteena tästä on esimerkiksi Pitstop. Renkaanvaihto sesonki on erittäin kiireinen rengasliikkeissä sekä useissa autokorjaamoissa ja tekijöistä on usein huutava pula, etenkin syksyisin talven yllättäessä autoilijat.

 

Pitstopin lisäksi tuttuja formaatteja ovat erilaiset kesäkahvilat. Kahvilat ovat osoittautuneet yllättävän kannattaviksi projekteiksi ja jopa valmentajamme Timo kertoi hämmästelleensä kahviloiden tuottavuutta. Toinen suuri plussa on se, että pääsee työllistämään itsensä ja opinnot etenevät myös kesällä. Vaikka toimialana kahvilahomma ei olekaan kovin innovatiivista taikka uutta, uskoisin että siinä oppii monia hyödyllisiä käytännön taitoja ja mikäli haluaa, onhan toimintaa mahdollista aina koittaa kehittää ja löytää jotain uutta sekä mullistavaa vietäväksi kahviloihin ympäri maailman.

 

Akatemialla on mahdollista myös kehittää uutta liiketoimintaa erilaisten sesonkien ympärille, josta esimerkkinä otettakoon Suklaakortti. Uusi ja innovatiivinen tapa lähettää joulumuistamiset läheisille ja ilahduttaa kortin saajaa. Pieni tuote jolla on suuri sanoma. Suurin mahdollisuus piilee siinä, että sesongit toistuvat vuodesta toiseen ja välissä on aina aikaa innovoida ja kehittää omaa tuotetta tai palvelua seuraavaa vuotta varten. Ja onneksi meidän toimintaympäristössä kehitystä usein tapahtuukin ja siihen on motivaatiota. Mikäli parin vuoden aikana onnistuu kehittämään toimivan konseptin niin ei ole ennen kuulumatonta myydä sitä eteenpäin jatkojalostettavaksi oman valmistumisen koitettua. Jälleen esimerkkinä Pitstop joka todennäköisesti kulkee akatemialla eteenpäin vielä pitkään.

 

Toki sesonkiyrittäjyydessä on aina hyvä muistaa, että ei polta itseään loppuun. Usein lyhyestä kestosta huolimatta päivät ovat pitkiä ja työ voi olla todella kuormittavaa. Lisäksi kovassa kiireessä saattaa sattua ja tapahtua, joten turvallisuuteen kannattaa panostaa sekä virheisiin varautua. Tarkka SWOT-analyysi onkin merkittävässä osassa myös kausiluontoisessa toiminnassa. Toinen tärkeä asia on vakuutukset, tarkemmin sanottuna vastuu- ja tapaturmavakuutukset. Akatemian yritysten toiminnan luonteesta johtuen jatkuvia vakuutuksia on vaikea ottaa, joten kannattaa hankkia projektikohtaisia vakuutuksia mikäli toiminnassa on selkeästi tunnistettavia riskejä.

Kommentoi