Tampere
23 May, Thursday
23° C

Proakatemian esseepankki

Se on täällä taas!Kirjoittanut: Iines Vänninmaja - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

Se on täällä taas! Nimittäin tänään on se päivä, jolloin ihmiset juoksevat kauppoihin ostamaan joululahjoja, tilailevat kaikennäköistä verkkokaupoista ja hullaantuvat mainoksista. Yleensä Black Fridayn päivää lämmitellään jo ainakin viikkoa aikaisemmin, kun erilaiset verkkokaupat käynnistävät 10-20 % alennuksensa ja herättelevät ihmisiä laittamaan ostohousut jalkaansa. Monesti näitä tarjouksia on koko viikon ja sitä nimitetään Black Week -kampanjaksi. Tänä vuonna Black Friday on perjantaina 24.11. Monesti erityisesti verkkokaupat järjestävät Black Fridayn jälkeisenä maanantaina uuden alennuspäivän nimeltä Cyber Monday. Tämä kampanja on selkeästi lähtenyt lentoon ja tuntuu, että alennuksista ja kulutuksesta ei näy loppua. Tutustutaan hieman tähän ilmiöön lisää, jotta osataan myös varoa turhaa kulutusta ja erilaisia temppuja, joita kaupat meille syöttävät.

 

Mistä ilmiö on peräisin?

 

Tämä on suhteellisen tuore ilmiö Suomessa, jota vietetään kiitospäivän eli Yhdysvalloissa vietettävän kansallisen juhlapäivän jälkeisenä perjantaina. Black Friday -nimitystä käytettiin ensimmäisen kerran 1960-luvun puolivälissä poliisin toimesta, kun he kuvailivat kiitospäivän jälkeisen perjantain valtavia liikenneruuhkia. Myöhemmin kun tämä nimitys yleistyi lehdistössä ja kauppojen markkinoinnissa, nimelle löydettiin myös positiivisempi selitys. Nimittäin kaupat tekivät myynneissään hyvää tulosta kiitospäivän jälkeisenä perjantaina, joten hyvä myyntitulos muutti punaiset tappioluvut mustalla merkityiksi voitoiksi – ja näin päivästä tuli Black Friday. (kotimikro.fi. 2023)

 

Mitä alennusmyynneistä ostetaan?

 

Tarjouksia on monissa eri tuoteryhmissä ja se tuntuu koko ajan kasvavan. Suosituimpia ovat elektroniikka, kauneudenhoito, vaatteet, lelut ja keittiövarusteet. Monesti alennusmyynneissä saattaa olla edullisesti joidenkin tuotteiden jäännöseriä, jotka myydään nopeasti virallisen Black Friday -päivän alkaessa. (kotimikro.fi. 2023.) Kannattaa olla myös tarkkana mitä aikoo ostaa, sillä monesti tuotteet joutuvat palautukseen. On yleistä, että epähuomiossaan on tullut tilattua väärä versio tuotteesta ja erehdys huomataan vasta kotona tai pakettia avatessa.

 

Mitä on hyvä tietää Black Friday -alennuksista?

 

Kannattaa pitää pää kylmänä ja rahapussi visusti kiinni tarvittaessa, sillä kaikki tuotteet eivät ole alennuksessa ja varsinkin haetuimpien tuotteiden kohdalla on havaittu hinnannousuja. Hintavertailuoppaan mukaan Black Friday laski viime vuonna verkkokauppojen tuotteiden hintaa noin 16 prosentilla. Kannattaa kiinnittää eniten huomiota tuotteen hintaan, eikä tuijottaa pelkkää alennusprosenttia. Monet kaupat kikkailevat tuotteiden hinnoilla, jotta saadaan näyttävän suuria alennusprosentteja aikaiseksi. Esimerkiksi tuotteen hintaa ensin nostetaan ja sitten lasketaan juuri alennuspäivän tienoilla. (hintaopas.fi. n.d.) (kotimikro.fi. 2023.)

 

Toimi fiksusti, älä sokaistu!

 

Jos olet herkkä ostelemaan tuotteita alennusprosentit silmissä kiiluen, kannattaa tehdä jo marraskuun alussa selkeä lista tuotteista, mitä oikeasti tarvitset! Jos ne kyseiset tuotteet ovat hyvässä alennuksessa ja koet sen järkeväksi ostokseksi, suo itsellesi tämä ostos. Muuten jätät kaikki ostamatta, niin vältyt turhalta kulutukselta ja ostomorkkikselta. Rahapussi myös kiittää ja kumartaa. Monesti me sokaistumme alennustuotteista ja koemme, että yhtäkkiä tarvitsemme ja haluamme kaiken meille tarjottavan. Yrityksillä on myös todella tehokkaat markkinoinnit, joilla ne pystyvät meitä koukuttamaan. Ole siis tarkkana ja pidä pää kylmänä!

 

 

Tässä esseessä on käytetty seuraavia lähteitä:

hintaopas.fi. n.d. Verkkosivusto. Viitattu 24.11.2023.

https://hintaopas.fi

kotimikro.fi. n.d. Verkkosivusto. Viitattu 24.11.2023.

https://kotimikro.fi/yhteiskunta/black-friday-on-ostamisen-juhlaa#Mistä%20Black%20Friday%20-päivän%20nimi%20tulee?

Kommentoi