Tampere
29 May, Wednesday
16° C

Proakatemian esseepankki

Saawan pajojen kehitysKirjoittanut: Oona Orava - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Saawan syksyn yksi tavoitteista on ollut pajojen laadun parantaminen. Team leaderinä tämän tavoitteen johtaminen oli vastuullani. Aloitimme pajakalenterin suunnittelun syksyn ensimmäisessä tiimipalaverissa. Kaikki tiimiläiset kirjoittivat post it – lapuille itseään kiinnostavat aiheet, jonka jälkeen laput jaettiin aihealueittain taululle. Kokosimme sitten Atson kanssa niistä tälle syksylle sopivan kokonaisuuden, niin, että kaikista taululle kirjotetuista aihealueista olisi pajoja. Osa aiheista jäi takataskuun kevään pajoja varten.

Asettamamme tavoite pajojen suhteen oli laajemman ”oppimiskokonaisuuden kehittäminen” tavoitteen alla. Tämä tarkoittaa sitä, että Proakatemian meille asettamat ”oppimisen tavat” ovat kokonaisuus eivätkä irrallisia osia, jotka on pakko suorittaa. Otimme tähän syksylle kokeiluun niin sanotut ”soluessee-pajat”. Jokaisella tiimiläisellä oli syksyn aikana sellainen paja vedettävänään, johon oli ennakkotehtäväksi muille kirjoittanut soluesseen toisen tiimiläisen kanssa. Tämä toimi mielestäni melko hyvin ja pajoissa on ollut enemmän tiimiläisten kerryttämän tiedon jakoa. Loppusyksystä kokeiluun otettiin myös yksi paja, johon ennakkotehtävänä kaikilla oli lukea sama kirja. Sitten kirjan lukemisen ja pidetyn pajan jälkeen oli esseen vuoro.

Syksyn aikana pajoissa on nähty kehitystä. Alkusyksystä saawa antoi pajojen arvosanaksi 3,44 ja loppusyksystä arvosana nousi 4,13. Tiimiläisten mukaan arvosanaa selittää pajojen hyvä osallistuminen, dialogin syveneminen ja monipuoliset, erilaiset pajat. Hajontaa palautteessa aiheuttaa selvästi se, että mielipide hyvästä pajasta eroaa tiimiläisten välillä. Osa pitää pohtivista pajoista, joissa mennään todella syvälle, jopa filosofiseen suuntaan. Osa pitää pajoista, joissa on paljon konkretiaa ja esimerkiksi jotain tehtäviä.

Yhteenvetona Saawan pajat ovat varsin hyvällä mallilla ja on hyvä muistaa, että ei ole olemassa sellaista pajaa, josta ihan joka ikinen tiimiläinen olisi liekeissä. Siksi on hyvä, että pajakalenterissa on erilaisia pajoja. Kannattaa myös koko ajan kokeilla erilaisia tapoja pajoihin, check innin, motoroaan ja hyödyntää erilaisia työkaluja. Se on ainakin tänä syksynä toiminut Saawassa.

Kommentoi