Tampere
18 May, Saturday
19° C

Proakatemian esseepankki

Säästöä se on pienikin säästöKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.
Luin hiljattain artikkelin säästämisestä jossa kerrottiin erilaisia pieniä tapoja tai päivittäisiä muutoksia, joilla saa säästöä aikaan. Yksi keinoista oli säästää euro enemmän jokaisella viikolla vuoden ajan. Eli siis aloitat viikolla 1 ja laitat säästöön yhden euron, viikolla 2 säästät euron enemmän, eli yhteensä kaksi euroa. Näin ollen viikolla 52 sinun tulee laittaa säästöön 52 euroa ja vuoden aikana olet säästänyt 1 378€. En kuitenkaan pitänyt tätä säästötapaa kovin tehokkaana, sillä tällä logiikalla sinun tulee säästää viimeisenä kuukautena lähes 200€, mikä joulukuussa muiden menojen ohella voi tuntua kovin suurelta summalta.
Toinen vaihtoehto oli aloittaa säästäminen joka viikko alusta, siten että maanantaina laitat säästöön euron, tiistaina kaksi, perjantaina viisi ja sunnuntaina seitsemän euroa. Tällä tavalla säästöön tulee 1 456€ vuodessa ja mielestäni tällainen tasainen säästäminen ainakin itselle on helpompaa ja voit halutessasi tuplata tuon säästettävän summan esimerkiksi aina kuun viimeisellä viikolla.
Säästämisen aloittaminen kannattaa aloittaa kääntämällä ajatus siitä mitä tarvitset, siihen mitä ilman voit elää. Voit miettiä päivittäisiä ostoksiasi ja pyrkiä vähentämään niitä, esimerkiksi jos olet tottunut ostamaan päivittäin takeaway-kahvin, voisitko sen sijaan keittää kahvin kotona vaikka termosmukiin?
Niin hullulta kuin se saattaakin kuulostaa, säästämiseen voi jäädä koukkuun. Ensin haluat saada säästöön pienen summan ja hetken kuluttua mietit päivittäin miten voisit saada yhä suurempia summia kasaan ja saada näin ollen enemmän rahaa säästöön. Turhat ostokset karsiutuvat näin pois kuin itsestään. Saatat esimerkiksi pohtia, onko sinun järkevää maksaa Spotify premiumista10€ kuukaudessa vai voisitko kuunnella musiikkia mainosten kera ja säästää tämän summan. Säästöä tästäkin kertyy lyhyellä matematiikalla vuodessa 120 euroa.
Säästetty summa kannattaa aina etukäteen ”sijoittaa” johonkin ajatuksen tasolla. Näin ollen tiedät jokaisella kerralla, minkä vuoksi valitset toisin ja päätät laittaa rahan säästöön. Tämä helpottaa myös ajattelua siinä tilanteessa, kun punnitset onko pieni sijoitus järkevä tehdä sillä hetkellä haluamaasi tuotteeseen, vai olisiko se järkeä säästää kartuttamaan isompaa pottia. Säästetyillä rahoilla voit esimerkiksi tehdä ulkomaan reissun tai ostaa jonkun kalliimman hankinnan, johon ei muuten olisi varaa.
Monesti kuulee ihmisten sanottavan ettei ole varaa säästää, mutta kysynkin, Onko sinulla varaa olla säästämättä?

 

Blogi julkaistu osoitteessa: http://pieceoftotal.blogspot.fi/2018/01/saastoa-se-on-pienikin-saasto.html

Kommentoi