Tampere
29 May, Wednesday
27° C

Proakatemian esseepankki

S*** siipeilijätKirjoittanut: Saura Pohjonen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

S*** siipeilijät 

 

Miksi ihmiset ratsastavat yhteisössä ilman, että tekevät asioiden eteen yhtään mitään? Oletko joskus kokenut sellaisen toiminta tavan itsellesi hyödylliseksi, että viet vain muilta ihmisiltä, etkä itse anna mitään takaisin?! No en usko. 

Olen huomannut ilmiön myös Proakatemialla missä ihmiset kovasti valittavat etäilystä, sen vaikutuksista yhteisöön ja asialle, kun nyt ei voi mitään. Valittamisen sijaan, jos käyttäisit ajan vaikkapa tutustuaksesi johonkin yksilöön, olisit lähempänä haluttua lopputulosta. Muutenkaan en siedä valittamista, koska se ei vie ihmistä eteenpäin millään tavalla. Minä olen päättänyt, että en lähde mukaan tähän valituskerhoon. Annan yhteisölle, siksi minulla on tunne siihen kuulumisesta. Tutustun yksilöihin, tarjoan apua, reagoin ja nostan muita ylöspäin. 

 

Vaikuttamien on prosessi, joka tarvitsee tuekseen rakenteita, kuten paikkoja, tiloja, kanavia, foorumeita, menetelmiä, joita meillä täällä akatemialla on paljon. Listaan tähän alle muutamia juttuja millä pystyt ihan ensi alkuun vaikuttamaan positiivisella tavalla yhteisöön.  

 

Yhteisössä vaikuttaminen: 

 1. Siivoat jälkesi akatemialla
 2. Puhut avoimesti  
 3. Olet positiivinen ja ratkaisukeskeinen 
 4. Moikkaat akatemian käytävillä kaikkia 
 5. Jos huomaat epäkohtia, puutut niihin rohkeasti, kuten esimerkiksi epäasiallinen kohtelu 
 6. Vaikuttaminen on viestintää, jos viestit yhteisön sääntöjen mukaisesti ei voi muuta, kun hyvä tulla.  
 7. Osallistuminen tapahtumiin, niiden kehittämiseen, sekä esimerkiksi tapahtumien tuottamiseen. 
 8. Jäsenyys johtoryhmässä 
 9. Laitat viestiä jollekin yhteisön jäsenelle ja vaikka sparrailet ajatuksia.  

Vaikuttaminen on siis aktiivista tekemistä. Teit sitten pieniä tai suurempia tekoja niin vaikutat. Vaikuttamisessa on monia eri tasoja, mutta kaikkia tasoja tarvitaan. Osallistuminen yhteisön juttuihin on esiaste vaikuttamisesta. Valta käsite on taas, että pyrit suoraan vaikuttamaan esimerkiksi vastuu tehtävissä ja viet asioita haluttuun suuntaan. 

 

Miten minä vaikutan yhteisössä? Osallistun tapahtumiin, tutustun ahkerasti muihin yhteisön jäseniin ja sen ulkopuolella. Vastaan kyselyihin, mahdollisesti haen joskus osaksi jotain akatemian johtoryhmää tai heidän tiimejään ja reagoin teamsissa. Suunnittelin yhteisen pajan ensimmäisen vuoden opiskelijoille, jotta saadaan nähdä toistemme lärvejä edes zoomissa. Olen hyvin aktiivinen ja energiaa riittää, vaikka korona meinaisikin syödä motivaatiota. Saan voimaa yhteisöstä ja uusista ihmisistä. Toivoisin, että muutkin huomaavat, miten paljon pienetkin asiat merkitsevät yhteisössä ja ihan vain tiimissä. Saawassa pystymme kyllä vielä parempaan yhteisössä vaikuttamiseen, esimerkiksi ristipölyttäminen on ensimmäinen askel, millä pääsemme tutustumaan muihin näin etäaikana. Haluamme Saawassa olla suunnan näyttäjiä yhteisön ylläpitämisessä ja sen kehittämisessä. 

Mieti siis tarkasti mitä itse voit tehdä vaikuttaaksesi positiivisesti yhteisöösi. Yhteisö koostuu yksilöistä ja jokaisella yksilöllä on vastuu itse tehdä yhteisöstä parempi. Miten me luodaan oivaltava yhteisöllinen oppimisympäristö? 

 

Tee äläkä valita.  

Kommentit
 • Kukka-Maaria Halme

  Hyviä ajatuksia Saura! Ne on just noita pieniä juttuja joita jokainen voi tehdä ?

  25.4.2021
Kommentoi