Tampere
20 May, Monday
16° C

Proakatemian esseepankki

Ryhmädynamiikan tärkeysKirjoittanut: Jimi Hautamäki - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Ryhmätyötä tehdessä tulee ensimmäisenä mieleen päästä tekemään töitä hyvien työkavereiden kanssa, jolloin työ tuntuu mieluisalta ja rennolta. Onko tämä kuitenkaan paras yhdistelmä parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi? Hyvässä porukassa töiden tekeminen saattaa välillä unohtua ja keskitytään projektin epäolennaisiin osa-alueisiin. Tämän takia on tärkeää tehdä töitä monenlaisissa erilaisissa tiimeissä ja pyrkiä tekemään töitä välillä sellaisten ihmisten kanssa, joita ei vielä kunnolla tunne.  

 

Toimiva ryhmä tarvitsee monenlaisia persoonia, eikä kaikki välttämättä ole mieluisia kaikille. Yksi ryhmän työnlaadun kannalta tärkeä hahmo on kyseenalaistaja ja pienien ongelmien viilaaja. Tämä saattaa ärsyttää helposti niitä, jotka tahtovat vain tehdä ja saada tehtävän suoritettua. Lopputuloksen eron huomaa parhaiten silloin kun työryhmästä puuttuu asioita kyseenalaistava henkilö. Tuote tai toimeksianto ei voi kehittyä jos päätetään mennä ensimmäisellä keksityllä ratkaisulla. Kyseenalaistajan roolin omaavan henkilön täytyy kuitenkin ymmärtää, että tehtävää ei voi viilata ikuisuuksia ja välillä täytyy tehdä vain selkeä päätös, vaikka siinä olisi vielä viilattavaa. 

 

Toinen tärkeä rooli, joka jonkun on otettava, on projektin vetäjä. Henkilö, joka ei lannistu pienistä ja on aina valmis keksimään nopeita ratkaisuja eteen tuleviin ongelmiin.  

Kyseisen henkilön täytyy olla motivoitunut ja hyvä innostamaan muita silloin, kun tilanne tuntuu jumittavan paikoillaan. Vastuunotto ei ole kaikille luontaista, mutta joku saattaa huomaamattaan ottaa vastuun, jos muut eivät sitä tee.  

 

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä roolina on viimeistelijän rooli. Hän on se henkilö, joka on saattanut olla hiljempaa projektin alkuajan, mutta on sitäkin tarkemmin seurannut tapahtumien kulkua sivusta. Viimeistelijä on se, joka paketoi projektin loppuun. Kyseiselle roolille on tärkeää nähdä kokonaiskuva ja ymmärtää milloin on aika viedä projekti loppuun ja lopettaa pienten yksityiskohtien viilaaminen.  

 

Hyvänä esimerkkinä roolijakoisesta ryhmästä on meidän Proakatemian tiimit. Valmentajat jakoivat vuosikurssin kahtia oppilaiden tekemien tiimiroolitestien perusteella. Molempiin tiimeihin jaettiin tasaisesti hiljaisia tarkkailijoita, takojia, johtajia, viimeistelijöitä ja muita ominaisuuksia omaavia henkilöitä. En olisi itse uskonut, että tuolla tavalla saataisiin kasattua toimiva ryhmä. Olin koko syksyn vain toivonut, että pääsisin samaan tiimiin tiettyjen hyvien tyyppien kanssa. Lopputulos oli se, että juuri he päätyivät toiseen tiimiin. Ei mennyt aikaakaan kun tajusin kuinka tärkeää ryhmädynamiikan kannalta oli, että kyseiset kaverit päätyivät vahvistamaan toista tiimiä.  

 

Lopputulos on ollut monin tavoin yllättävä, sillä monissa oman tiimin projekteissa olen huomannut kuinka tärkeää ja tehokasta on tehdä töitä eri ihmisten kanssa. Mitä pidempään tiimissä on kevään mittaan työskennelty, sitä vahvemmiksi osa rooleista on vakiintunut tietyille henkilöille. Olemme valitettavasti joutuneet todistamaan myös pitkiä sairaslomia, mutta positiivisena puolena olemme huomanneet, kuinka ison palasen vahvan roolin omaava henkilö voi jättää jälkeensä. 

 

Tiimin kasaaminen ei tietenkään aina ole pelkkää tilastollista asemointia ja tiukkaa roolijakoa. Välillä työnantajan tai valmentajan täytyy mennä mututuntumalla ja luottaa visioonsa, että ryhmä onnistuu luomaan tasaisen roolijaon keskenään projektia tehdessä. Välillä tehokas tiimi voi kasaantua puolivahingossa, ja mikä sen hienompaa kun saavuttaa huippu lopputulos ilman mitään ennakko-odotuksia. 

Kommentit
Kommentoi