Tampere
19 May, Sunday
24° C

Proakatemian esseepankki

Röyhkeästi rohkea vai vain oma itsensä?Kirjoittanut: Milla Kippola - tiimistä Edel.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Röyhkeästi rohkea
Sointu Borg
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Aloittaessani Proakatemialla muita puoli vuotta myöhässä, suurin pelkoni oli, etten sovi porukkaan. Tulin lisäyksenä tradenomipuolelta jo valmiiksi muodostuneeseen poppooseen, jossa kaikki tunsivat toisensa, paitsi minut. Huomasin myös nopeasti olevani yksi akatemian nuorimmista, laskujeni mukaan kolmanneksi nuorin. Olen koko ikäni ollut ryhmässä se henkilö, joka on aktiivisin ja saa porukan eteenpäin ja yhtäkkiä oloni oli kuin kaikki muut tekisivät minua enemmän. Vaikka olinkin saavuttanut jo paljon asioita, tunsin silti olevani jostain syystä jäljessä muista. Tuntui hullulta, kuinka koko elämäni toistunut kaava ei yhtäkkiä pitänyt enää paikkaansa. Piti opetella olemaan täysin eri roolissa, sekä tarkkailemaan ihmisiä eri tavalla. Halusinkin purkaa ajatuksia ja oppejani, ja siksi esseeni käsittelee huomioiduksi tulemisen tärkeyttä Sointu Borgin kirjan sitaattien avulla. 

 

“Elämä ei olekaan sitä, mitä se on markkinoitu olevan.” (Borg 2023)

Odotukset ja todellisuus eroavat nykyään lähes väistämättä toisistaan. Paras esimerkki tähän olisi varmaankin vaalilupaukset, mutta ne eivät ole huomioiduksi tulemisen kannalta relevantteja, muuta kuin sen suhteen, kuinka väärin sen voi tehdä. Monilla ihmisillä on tietty automaatiovaihde, jonka voi laittaa päälle arkisia rutiineita tehdessään. Se useimmiten toimii myös uusissa tilanteissa, mutta sen mennessä sekaisin on hankalampi toimia. Itselläni kävi tämä ensimmäisenä päivänäni Proakatemialla. Kun sopeutuminen joukkoon ei menekään tutulla kaavalla, on pakko keksiä nopeasti jokin ratkaisu, miten et tipu porukasta pois. Minulle tuli paniikki, mitä teen, jotten herätä liikaa huomiota, mutten myöskään saa “hiljaisen uuden tytön” leimaa, sillä sitä jos jotakin en ole enkä myöskään halunnut. Odotuksiin ehti valmistautua, mutta todellisuuteen ei. Kun tietää mitä on edessä, on helppo miettiä etukäteen teot ja sanat valmiiksi, miten hoitaa tilanne asiallisesti. Huomioiduksi tuleminen vaatii kykyä sopeutua odottamattomiin tilanteisiin ja löytää oma tapa toimia niissä parhaiten. Yllättävissä hetkissä rohkeus olla oma itsensä ja astua ulos tutulta mukavuusalueelta ratkaisevat. Todellinen huomio tulee niille, jotka uskaltavat olla aitoja ja reagoivat tilanteisiin rohkeasti ja avoimesti. 

 

“Etsimme ympäristöstä jatkuvasti todisteita, jotka tukevat oman tarinamme todenmukaisuutta.” (Borg 2023)

Uusissa tilanteissa ihmisen luontainen käytösmalli on tarkkailla muita, ja meillä suomalaisilla erityisesti seurata muiden mallia. Ohjaudumme helposti toisten vietäväksi, ennen kuin tiedämme olevamme tarpeeksi osaavia tai päteviä kertomaan itse ohjeita. Ryhmään tuleminen – ja siihen kuuluminen ovat huomioinnin kannalta ihmiselle kriittisen tärkeää. Uudessa koulussa tai työpaikassa aloittaessa aina puhutaan “mukavasta ja helposti lähestyttävästä työporukasta” ja on jopa naurettavaa, kuinka paljon sitä halutaan korostaa. Ei ole mikään ihme, että syrjintä ja ulkopuolisuus ovat käsitteinä hyvin negatiivissävytteisiä, eikä niitä haluta yhdistettäväksi omaan itseensä. Jokainen nimittäin haluaa tulla nähdyksi, mutta nähdyksi tuleminen ei ole itsestäänselvyys. Sinut saatetaan kyllä huomata, mutta lopulta kysymys kuuluu: tulitko todella huomioiduksia? Huomioimatta jättäminen on pahinta mitätöintiä ja henkistä väkivaltaa mitä ihminen voi elämässään kokea uudessa tilanteessa, ja sen seuraukset näkyvä persoonassa sekä arkisessa käytöksessä. Harvoin ajattelee kuuluessaan porukkaan sellaista, jolla sitä ei välttämättä ole, koska on jo tottunut hyväksynnän tuntemukseen, eikä näe kuplansa ulkopuolelle, huomiotta jäävälle alueelle.  

 

“Moni lahjakkaampi yksilö jaa rannalle pyyhkimään kyyneliä koska ei yksinkertaisesti luota itseensä – tästä syystä maailma on täynnä keskinkertaisia ja epäpäteviä esimiehiä, sekä täysin ulalla olevia poliitikkoja, jotka syöttävät itsellensä voittamattomuuden tarinaa, samalla kun aidosti lahjakkaat ihmiset vaipuvat itse-epäilykseen.” (Borg 2023)

Itsetunnolla on valtava merkitys siihen, millaisen kuvan rakennamme itsestämme ulospäin. Ulkopuolinen näkee sinusta sekunneissa, oletko itsevarma ja miten pidät itsestäsi huolta. Omat vahvuudet on hyvä tunnistaa alusta alkaen, eikä niistä kannata aina olla hiljaa. Useimmiten nöyrrymme ja tyydymme olemaan vaiti, jos jokin vahvempi persoona alkaa johtamaan keskustelua, vaikka itse tietäisimme todellisuudesta asiasta enemmän. Itseensä ja omiin taitoihisi pitää pystyä luottamaan, ja itseluottamusta täytyy rakentaa, jotta opit kantamaan itseäsi. Tästä taidosta on hyötyä niin työpaikoilla tulevaisuudessa kuin myös pääsykokeissa. Uskallan väittää, ettet loppupeleissä halua, että ihmiset rakastuvat versioon sinusta, joka et todellisuudessa edes ole? Taitojaan ei tarvitse tyrkyttää, jotta ne voi osoittaa. Kuvat ja käytös puhuvat puolestaan, ja turhat perustelut voi jättää sikseen. Useimmiten pitkät ja ylitarkat perustelut ovatkin merkki siitä, ettei niitä antava henkilö todellisuudessa olekaan niin varma omien taitojensa kanssa. Ihmiset kiinnittävät sinuun huomioita, jos he pystyvät arvostamaan sinua tai pitävät sinua mielenkiintoisena. Sopeudut ryhmään, kun tuot siihen lisäarvoa, etkä ole vain sivuhenkilö, joka tekee sen, mitä käskee. Osaat kuunnella ja huomioida muut, mutta osaat myös tuoda itsesi huomioiduksi. 

 

“Uskalla olla totaalisen hukassa – on parempi tiedostaa olevansa silloin tällöin pihalla, kuin uskotella itselleen olevansa perillä kaikesta.” (Borg 2023)

Aina ei tarvitse olla oikeassa. On ihan fine, jos ei osaa jotain asiaa, jota sinulle ei ole vielä opetettu. On paljon helpompaa myöntää olevansa täysin pihalla, kuin kiusallisesti osoittaa tietävänsä jotakin asiasta. Vaikka tilanteesta pääsisikin helpommin väittämällä olevansa perillä, on tärkeää olla avoin. Jos keskustelu jatkuu ja sinulta kysytäänkin syvempää mielipidettä, muuttuu tilanne hyvin nopeasti kiusalliseksi puutteellisen tietosi läsnä ollessa. Avoimuus ja itsensä haavoittuvaisuus ovat osa syvempää huomioiduksi tulemista. Ihmiset eivät kerro kaikista asioista ihan kenelle vain, vaan heidän pitää kokea seurasi luottamukselliseksi, sekä nähdä sinut turvallisena henkilönä antaaksensa itsestään enemmän. Haavoittuvaisuus on yksi suurimmista luottamuksen osoituksista, ja ei ole helppoa laittaa itseään huonomman osapuolen asemaan. Mitä vähemmän tunnet henkilön, sitä haastavampaa se on. Kyse on yksinkertaisesti puolustusmekanismista, sillä emme halua joutua metaforallisesti toisen saaliiksi alentumisella. Huomioiduksi tulemisella on merkittävä vaikutus siihen, mitä haluamme itsestämme tuoda esille. On tärkeää hyväksyä oma tietämättömyys ja antaa tilaa myös oppimiselle. Uskallus myöntää omat rajallisuutensa avaavat uusia mahdollisuuksia oppia ja kasvaa. Haavoittuvaisuus ei ole heikkoutta, vaan voimavara, joka luo syvempää yhteyttä toisiin ihmisiin ja edistää avoimuutta sekä luottamusta välillänne. Kannattaa mennä rohkeasti kohti tuntematonta ja olla valmiina oppimaan, sillä juuri siinä piilee mahdollisuus kasvuun ja yhteyden vahvistumiseen. Ensimmäinen mökkipajamme Edelin kanssa yhdisti porukkaa hämmästyttävän paljon. Itkin itse lähes 3 tuntia putkeen, ja oli uskomatonta, kuinka paljon porukka yhdistyi reissun jälkeen, kun ihmiset myönsivät, etteivät hekään ole täydellisiä ja osaa kaikkea. 

 

“Harva ostaa merkkilaukun koska se on maailman hienoin laukku, vaan siksi kuka on laukun kanssa.” (Borg 2023)

Huomioon yhdistyy paljon arvostusta. “Katson häntä ylöspäin” – on sanonta, jonka moni yhdistää idoliinsa. Mikä heistä tekee lopulta huomiosi ja arvostuksesi arvoisen? Et ole saattanut koskaan edes tavata häntä, mutta sosiaalisen median pohjalta koet syvää arvostusta ja kunniaa kyseistä henkilöä kohtaan. Sosiaalinen media on tehnyt huomiosta palkinnon, johon voi jäädä pahimmassa tapauksessa koukkuun. Tämä näkyy pinnallisuutena ja esittämisellä, jolla yritetään kiinnittää lisää katsojia itseensä. Mediakriittiset ihmiset osaavat varmasti nimetä ainakin kolme tällaista tapausta. “Kaikki huomio on hyvää huomiota” ei minusta pidä paikkaansa. Totesinkin aiemmin, että haluatko tosiaan sellaisia ihmisiä seuraajapiiriisi, jotka pitävät siitä versiosta, joka et edes todellisuudessa ole. Huomion hakeminen keinolla millä hyvänsä voi johtaa itsetunnon ongelmiin ja merkityksen hakemiseen ulkoisista, huonoistakin lähteistä. Syvempi arvostus ja yhteys toisiin rakentuu aitouden ja rehellisyyden pohjalle, eivätkä ne synny pelkästään ulkoisen kiiltokuvan avulla. Todellinen huomioiduksi tuleminen edellyttää rohkeutta olla oma itsensä ja jakaa elämäänsä avoimesti ilman tarvetta lavastaa. 

 

Elämä on niin paljon helpompaa, kun annat ihmisten ymmärtää sinut väärin. Siinä piilee tietynlaista vapautta, mahdollisuus kasvuun ja tilaa olla rohkeasti oma itsensä. Se opettaa meille arvokkaita läksyjä siitä, miten emme olekaan aina niin helposti määriteltävissä kuin luullaan, ja kuinka voimme tulla silti yhtä hyvin  huomioiduksi, vaikka emme täysin vastaa muiden odotuksia. 

 

Lähteet: 

Ihminen jankuttaa, kun ei ole tullut kuulluksi – Koodarikuiskaaja 

Jokainen haluaa tulla nähdyksi – mutta nähdyksi tuleminen ei välttämättä ole helppoa (hidastaelamaa.fi) 

Kommentoi