Tampere
15 Jun, Saturday
18° C

Proakatemian esseepankki

Roiman missio, visio ja arvotKirjoittanut: Ava Koskinen - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

ROIMAN MISSIO, VISIO, ARVOT

Tässä esseessä tulen käsittelemään tiimimme Roiman missiota, visiota ja arvoja. Mitä ne ovat, mihin ne perustuvat ja seisonko itse näiden takana. Ensi töikseni kävin etsimässä Teams kansion uumenista mitä on Roiman kanssa näistä yhteisesti päätetty. Mieleeni herää ajatus, jos itse toteuttaisin täysin Roiman missiota, visiota ja arvoja, varmaan muistaisin ne. Muistin tietysti nähtyäni ne taas uudestaan, mutta jos joku olisi niitä minulta kysynyt, olisin todennäköisesti joutunut niitä hetken pohtimaan. Parannettavaa siis on, jos nämä meinaavat kesän aikana unohtua, vaikka Roima toimii ympäri vuoden.

 

Missio

Missio on yrityksen olemassaolon tarkoitus. Olemme kirjanneet missioksemme sloganin ’’kehity ihmisenä, menesty tiimi yrittäjänä’’. Haluan uskoa, että kaikki roimalaiset allekirjoittavat tämän. Itsensä kehittäminen on paljon puheissa, mutta riittääkö se? Onko meillä oikeasti aito halu kehittyä? Jos haluaa kehittyä ihmisenä, vaatii se myös tekoja ja itsensä haastamista. On puhuttu paljon viime keväästä ja siitä, miten paljon on jo ensimmäisen vuoden aikana opittu. Olen kuitenkin sitä mieltä, että Roiman jäsenet pystyvät vielä parempaan.

Ihmisenä kehittyminen vaatii epämukavuus alueelle menoa ja tällä hetkellä minusta tuntuu, että moni meistä ei ole valmis menemään sinne. Tarvitsemme tiimiimme enemmän rohkeutta ja vähemmän saamattomuudessa vellomista. Olen pohtinut, minkä takia jäämme puheen tasolle ja tunnumme pelkäävän rahasta puhumista. Olemmehan kuitenkin aktiivinen yritys.

Viime viikon pajassa nostettiin esille Roiman herkkyys. On vaalittu keväästä asti sitä, että ollaan herkkä tiimi ja meitä on alettu myös sellaiseksi kutsua. Moni mietti ja kyseenalaisti, onko Roima herkkä? Itse aistin Roimassa herkkyyttä. Se on sellainen lämmin tunne siitä, että ihmiset haluavat ymmärtää toisiaan ja olla yhtä. En tiedä, onko yleinen ajatus herkkyydestä kuitenkin se, että ollaan tunteellisia taivaanrannan maalareita, jotka eivät saa mitään aikaan. Uskon, että jostain tällaisesta on kyse, koska olemme mielestäni tiiminä mennyt sen taakse, että olemme herkkiä. On helpompi jättää asioita tekemättä ja projekteja aloittamatta, kun voidaan vitsailla sillä, miten tykkäämme mieluummin pitää terapiasessioita.

Nyt on oikea hetki unohtaa se, miten olemme aikaisemmin käyttäytyneet. Roimalaiset, voitaisiinko ottaa itseämme niskasta kiinni ja alkaa hommiin? Haluan ja toivon, että roimalaiset kehittyvät ihmisinä. Toivon, että voimme jatkossa avautua yhä useammin myös siitä, miten vaikea jokin projekti on ollut ja mitä olemme siitä oppineet. Tarvitsemme projekteja, riippumatta siitä ovatko ne suuria tai pieniä. Jotain konkreettista on tehtävä, jotta voimme kehittyä. Uskon, että tiimiyrittäjänä menestyminen seuraa perässä. Koen Roiman olevan menestyvä tiimiyritys silloin, kun raha liikkuu ja ihmiset luottavat toisiinsa. Luottamusta uskon meidän saavan vain yhdessä yrittämällä.

 

Arvot

Kohti hyvää. Mitä jääkarhu sanoo? Miljoonan euron tiimihenki. Näin kuuluvat Roiman arvot. Kohti hyvää tarkoittaa sitä, että pyrimme tekemään parempia valintoja mahdollisuuksien mukaan. Muistan arvoja luodessamme tämän herättäneen keskustelua. Voimmeko koko Roimana allekirjoittaa tämän arvon? Ainakin tähän aistisissa projekteissamme arvo on mielestäni näkynyt.

’’Mitä jääkarhu sanoo?’’ on arvo, joka saa minut hyvälle tuulelle. Se muistuttaa siitä kunnianhimosta mikä meillä oli ensimmäisen yhteisen kevään tammikuussa, enkä halua meidän unohtavan sitä. Aina kun kysyn tiimiltäni, mitä jääkarhu sanoo, saan vastaukseksi naureskelevaa murinaa. Tiedän, että tämä lausahdus on samalla yleinen vitsi, mutta tehdään hemmetti näistä vuosista niin siistejä, että siitä tulee arvo mikä saa meidät tuntemaan Roiman vahvaksi ja periksiantamattomaksi tiimiksi. Haluan kuulla itsevarmaa murinaa.

Miljoonan euron tiimihenki on pyörinyt mielessäni kesän aikana ja jälkeen. Tällä hetkellä en voi sanoa Roiman täyttävän tuota arvoa. Miljoonan euron tiimihenki on jotain todella isoa. Minulle se on sitä, että autetaan toista, vaikka ei aina jaksaisi. Vaikka ei aina olisi aikaa. Välitetään toisistamme ja näytetään että ollaan yhtä. Kuunnellaan toisiamme ja muistetaan muuttaa sanat teoiksi. Miljoonan euron tiimihenki on jotain mikä kestää, vaikka mikä tulisi. Uskon että Roimalla on kaikki mahdollisuudet täyttää tämä arvo, mutta se vaatii todella paljon meiltä jokaiselta.

 

Visio

Visioksemme on valikoitunut lausahdus ’’Legendat 2024’’, joka on myös peräisin ensimmäisen kevään tammikuulta. Se taisi olla ensimmäinen tavoite, jonka asetimme itsellemme. Kevään lopussa siihen lisättiin saatesanat, ’’Mitä se sitten ikinä onkaan’’. Miellän legendan jonain mikä näkyy ja kuuluu ihmisten puheisessa. Roimalla on ollut alusta asti vahva tahtotila näyttäytyä tiiminä, jolla on se miljoonan euron tiimihenki. Se tuntui kuitenkin unohtuvan helposti. Mielestäni visiomme on ehkä hieman hajanainen tuon saatesanan vuoksi, koska nyt ei ole selkeää suuntaa mitä kohti mennä. Voimme olla legendoja esimerkiksi huonoiten liikevaihtoa tehneenä tiiminä, tai tiiminä, jolla oli paras meno. En tiedä miten motivoivaa tämä on tiimille.

 

Heränneitä ajatuksia

Tätä kirjoittaessani voin todeta, että näistä on tärkeä varmasti vielä puhua ja varmistaa, pystyykö Roima tiiminä allekirjoittamaan jokaisen kohdan. Mitä se vaatii, että toimimme arvojemme mukaisesti?  Täyttyykö missiomme mennessämme kohti visiota?

Kommentoi