Tampere
23 May, Thursday
19° C

Proakatemian esseepankki

Roiman arvotKirjoittanut: Helmi Kaihlanen - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Saimme kesän alussa tehtäväksi kirjoittaa essee Roiman visioista, arvoista ja/tai missiosta. Itse ajattelin lähteä keskittymään arvoihin. Kun arvoja aloitettiin miettimään tiimin kesken, lähdin itse ajattelemaan omien arvojen kautta ja mikä itse arvostan yrityksessä. Mielestäni teot puhuvat sanoja lujempaa, ja välillä nykypäivänä tuntuu että sanat jäävät leijailemaan ilmaan, ilman mitään toimintaa. Minuun tekee vaikutuksen jos arvot luetellaan, ja sen jälkeen lähdetään purkamaan minkälaisia toimia niiden eteen ollaan tehty tai tekemässä. Niinkuin Yrityksen-perustaminen.net artikkelissa, mitä tarkoittavat yrityksen arvot, missio ja visio kirjoitetaankin niin yrityksen arvot tulisivat näkyä jokaisessa työntekijässä. Vaikka ymmärrettävästi kaikista työntekijöistä ei siltä aina tunnukkaan, niin arvojen tulisi heijastua omaan työntekoon.

 

Arvot ovat yrityksen ohjeita ja periaatteita jonka mukaan toimitaan päivittäisessä työelämässä, niin toiminnassa kuin johtamisessakin. Yrityksen arvot näkyvät tapana kohdata omia kollegoita sekä asiakkaita. Arvojen kuuluisi ohjata tapaa toimia eikä niitä tulisi valita sen takia että joku sana kuulostaa hienolta jonkun toisen korvaan. 

 

Yrityksen-perustaminen.net Mitä tarkoittavat yrityksen arvot, missio ja visio. Nd. Luettu 29.8.2022

 

Roiman arvot ovat: Kohti hyvää, “Mitä jääkarhu sanoo??” ja miljoonan euron tiimihenki.

 

Arvona Kohti hyvää, voi ymmärtää todella monella tavalla. Joku ymmärtää sen kunnollisena ja avuliaana ihmisenä toimimisena ja toinen taas esimerkiksi vastuullisina tekoina. Aika laaja arvo siis. Tuntuu että ei tiiminä päästy yhteisymmärrykseen täysin että mitä se Roimalle tarkoittaa. Kohti hyvää on kaunis sana kauniilla ajatuksella mutta jos sen tajuaa jokainen tiimiläinen eri tavalla ei se toimi tarkoituksen mukaisesti, eli vieden meitä eteenpäin. 

 

“Mitä jääkarhu sanoo??” Lauseen taustalla on hauska tarina jonka seurauksena kävimme tiimiytymässä avannon ja makkaran paiston äärellä. “Mitä jääkarhu sanoo??” on asenne, yritetään aina parhamme, tehdään niinkuin luvataan ja ollaan rohkeita vaikka on vaikeita aikoja. Kesän jälkeen tämä koki kolauksen mutta näillä opeilla toivottavasti pääsemme eteenpäin. Ja jos joskus tuntuu että ollaan hukassa, niin tämä arvo on mielestäni sellainen jonka äärelle on hyvä palata ja miettiä uusien tiimiyrittäjien aloitusta ja tarinaa mistä tämä arvo tuli. Todella pitkäntähtäimen arvo, mutta sitä kohti mennään parhaamme yrittäen.

 

Miljoonan euron tiimihenki kertoo siitä että loppujen lopuksi ihmiset merkitsevät. Ei raha, maine tai kunnia vaan meidän tiimi. Vaikka nekin ovat tavoiteltavia ja hienoja asioita, niin eivät ne saa mennä ihmisten edelle. Näistä kolmesta arvosta on tämä ehkä ulkopuolisenkin silmään ymmärrettävin ilman kenenkään selitystä.

 

Voi hyvin olla että tiimikavereilla voi olla erilaisia käsityksiä arvoistamme ja mitä ne tarkoittaa mutta se ehkä kertoo siitä että olemme hieman hukassa. Hieman hukassa laajojen käsitteiden takana. Tuntuu että aika leveästi ollaan lähdetty liikkeelle ja ohjenuorat ovat vielä hakusessa mutta ensimmäisen vuoden jälkeen se on ilmeisen normaalia. Arvoista on hyvä käydä jatkuvaa keskustutelua varsinkin näin alussa koska tutustumme vasta toisiimme ja siihen minkälainen Roima on. Tuntuu että kaikki eivät näitä arvoja täysin allekirjoita koska käsitteet ovat niin laajat. Keskustelun myötä toivon että ne selkenevät ja olemme kaikki yhtä mieltä siitä miten toimimme näiden kauniiden sanojen takana.

 

Lähteet:

Yrityksen-perustaminen.net Mitä tarkoittavat yrityksen arvot, missio ja visio. Nd. Luettu 29.8.2022.

https://yrityksen-perustaminen.net/yrityksen-arvot/ 

 

Y-studio. Mitä arvot kertovat yrityksestäsi? Vältä näitä sanoja.23.5.2019. Teksti Kimmo Koivikko. Luettu 30.8.2022

https://y-studio.fi/yrityksen-kasvu/johtaminen/mita-arvot-kertovat-yrityksestasi-valta-naita-sanoja/

 

Kommentoi