Tampere
24 May, Friday
16° C

Proakatemian esseepankki

Revena – kinastelevasta tiimistä myyntipäivien voittajiksiKirjoittanut: Kaisa Ojaniemi - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Tiimiäly
Ilona Hiila
Maaretta Tukiainen
Ida Hakola
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Tämä essee perustuu omaan henkilökohtaiseen kokemukseeni tiimistä ja sen toiminnasta. Tätä ei tule siis ottaa subjektiivisena totuutena, vaan vain yhden henkilön kokemuksena ja tarinana.

Näin tarina alkaa:

Kun syksy alkoi ja palasimme koronakevään jälkeen akatemialle, fiilis oli hieno. Takana oli loistava kesä tönöllä, mutta kouluun oli jo ikävä. Syksy täynnä uusia haasteita, uusia rooleja ja mikä parasta: paljon aikaa lukea kirjoja ja kirjoittaa esseitä! Alkusyksystä mietimme omat arvomme kuntoon, joka sujui yllättävän hyvin ja kuulin monelta, että pajat rullaavat paremmin kuin keväällä. Se oli hienoa. Kukaan ei halunnut samanlaisia pajoja kuin keväällä oli, mutta ainakaan en itse tiedä mikä kesän aikana oikein oli muuttunut. Olivatko kaikki vain niin väsyneitä? Oliko etäily etäännyttänyt meitä myös henkisellä tasolla? Mitä kesän aikana oikein tapahtui? Meillä on hienot arvot: Pikku Myy ja Muumimamma. Pikku Myy tarkoittaa rohkeaa lapsenmieltä ja Muumimamma tarkoittaa tunneälykästä tiimityöskentelyä. Arvoja pohtiessamme pystyimme hienosti reflektoimaan viime kevään tapahtumia. Mikä on tunneälykästä tiimityötä? Onko se sitä, että jättää tulematta pajoihin, onko se sitä, että haluaa ymmärtää toisen sanomiset väärin?

Arvokeskustelun jälkeen meillä alkoikin tavoitteiden vääntäminen. Mitä haluamme tavoitella tänä syksynä? Olimme luultavasti tehneet jo akatemian pinkkujen ensimmäisen vuoden liikevaihtoennätyksen, joka oli yli 100 000 euroa. Elina haastoi meitä tekemään miljoona euroa kolmessa vuodessa, ja tämän haasteen me myös otimme vastaan. Enää täytyi päättää paljonko teemme rahaa ensimmäisenä vuotena. Joku laski, että tehdään 300 000 euroa, eli syksyllä pitäisi tehdä vielä 200 000 euroa lisää liikevaihtoa. Revenan muut tavoitteet olivat tiimiytyminen, pajojen laadun parantaminen ja myyntipäivien voitto. Kun tavoitteet olivat asetettu, businesstiimimme alkoi tehdä suunnitelmaa siitä, miten tuohon 300 000 euroon ja myyntipäivien voittoon päästään. Businesstiimissä nousi huoli siitä, että miten ihmeessä tuohon rahatavoitteeseen päästään, koska se tarkoitti n.3000 euroa laskutettavaa työtä per tiimiläinen per kuukausi. Nousi esiin myös se, että jos tähän rahatavoitteeseen halutaan päästä, myyntipäivien suunnitteluun ei kannata käyttää aikaa, koska voitto on epävarmaa ja se aika täytyy käyttää rahan tekemiseen.

Onneksi nostimme tavoitekeskustelun vielä uudelleen puheenaiheeksi, vaikka monen mielestä näin ei olisi tarvinnut tehdä. Uusi ehdotus tavoitteeksi oli 200 000e. Tämä luku olisi realistisempi ja jopa saavutettavissa. Tässä nousi myös ristiriita siitä, mitä tavoite kenellekin oikein tarkoittaa? Pitääkö sen olla realistinen ja saavutettavissa oleva vai onko utopistinen unelmatavoite parempi? Päätimme, että tavoiteltava summa on 200 000 euroa, johon kaikki ovat 100% sitoutuneita. Sitten kohti myyntipäiviä. Meillä oli oma tuote, josta vielä tavoitekeskustelun aikana en itse tiennyt kauheasti ja heitettiin jopa sellainen kommentti, että pelkkää herkkää myymällä ei myyntipäiviä tulla voittamaan. (tämä perustui siis alhaisiin hintoihin esim. vs. kuntoakatemia). Ennen myyntipäiviä Herkkä tuli meille kaikille kuitenkin todella tutuksi ja siitä tuli ihan Revenan oma tuote. Kaikki olivat niin innoissaan tästä tuotteesta, että se oli meille ihan sydämen asia, että se pääsee kauppoihin. Tämä varmasti on yksi iso syy sille, miksi meidän motivaatiomme oli niin korkealla ja miksi Herkkää myyntiin niin paljon.

Myös myyntipäivätiimi teki todella hyvää työtä. Heistä huokui innostus tätä asiaa kohtaan, ja he suunnittelivat myyntipäiviä suurella intohimolla. Valmistauduimme myyntipäiviin n. kuukauden, mutta käytännön myynnin opettelu ja todella pienelle osuudelle. Enemmän mietimme sietä, miten jaamme voittorahat, kun voitto tulee 😀 Uskon, että voiton salaisuus oli se, että pysytimme luottamaan toisiimme. Pystyimme luottamaan siihen, että kaikki tekee kaikkensa, eikä kenenkään perään tarvinnut katsoa. Otimme esipinkut hyvin osaksi meidän tiimiä ja annoimme heille myös kaiken tuen ja tsempin, mutta mikä saa sitten kaikki antamaan kaikkensa?

Menestys tuottaa menestyksen halua, ja pettymys saa ennakoimaan tulevaa pettymystä jo etukäteen – silloinkin kun ei olisi syytä (Hiila, Tukiainen, Hakola. 108) Tämä lause sopii loistavasti tähän esseeseen. Meidän tiimi oli täynnä ihmisiä, jotka halusivat palavasti menestyä, ja kun miettii myyntipäiviä, ei pettymyksiä juuri ollut. Jokainen myyty Herkkäpussi oli menestys. Meidän tiimi on myös täynnä kunnianhimoisia suuren kalan onkijoita, jotka saivat ujoimmatkin persoonat myymään rohkeasti. Vaikka esimerkiksi tämän tiimiälykirjan mukaan yksittäiset huipputekijät eivät tee tiimistä loistavaa, olen itse hieman eri mieltä. Olen sitä mieltä, että yksittäiset huipputekijät saavat nostettua omalla erimerkillään koko tiimiä. Olen huomannut esimerkiksi omissa harrastuksissani, että jos yksi huipputekijä puuttuu, myös muut ovat enemmän kujalla kuin ennen (koska siltä huipputyypiltä voi ottaa mallia). Oma mielipiteeni on se, että huippumyyjät näyttivät loistavaa esimerkkiä muille ja näin kaikki nostivat myyntipäivillä omaa tasoaan.

Kiitos Revena, olette huipputiimi ja teidän kanssa on mahtavaa tehdä hommia! <3

Kommentoi