Tampere
28 May, Tuesday
17° C

Proakatemian esseepankki

Rastin päässä vapaa-ajastaKirjoittanut: Ollimatti Aikio - tiimistä Waure.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Kevään koronatilanne pakotti koulut ja osan yrityksistä toimimaan etänä. Vuosia teknologia on tämän mahdollistanut, mutta koronavirus nopeutti huomattavasti etäkäyttöön tarkoitettujen ohjelmien käyttöönottoa. Tämä näkyi yhteyksissä, kun päivällä videokuva tökki satojen ja tuhansien ihmisten osallistuessa videopalavereihin ja kokouksiin ympäri maailmaa.

Monet ovat nauttineet siitä, kuinka työmatkaan/koulumatkaan ja aamutoimiin ei tarvitse varata enää ylimääräistä aikaa, vaan aamukahvin jälkeen voi napsaista kameran päälle ja osallistua. Tai sitten voit olla missä päin tahansa, kuulokkeiden kanssa voit osallistua kesämökiltä tai vaikka matkustaessa bussilla tai lentokoneella. Etätyönä tekeminen myös mahdollistaa joustavat aikataulut ja tauottamisen. Tässä on myös oiva mahdollisuus oppia itsensä johtamisesta ja itsekurista, kun joutuu mahdollisesti itse organisoimaan työpäivän kulun.

Etätyössä on myös haittapuolensa ja on mahdollista, ettei töitä tule tehtyä yhtä tehokkaasti tai huolellisesti kuin työpaikalla. Varsinkin työntekijöille, jotka eivät ole ennestään tuttuja etätyön tekemisessä, voi aloittaminen olla haastavampaa. Kotona voi olla myös useampia häiriötekijöitä, jotka voivat vaikuttaa, kuten koira, kännykkä, perhe, televisio ja some voivat tuoda haasteita keskittymiseen.

Myös selkeä taukojen pitäminen pitää huomioida, koska etätyössä tulee helposti tehtyä pitempiä putkia töitä kuin normaalisti ja kun selkeää työaikaa ei ole, saattaa uppoutua tekemään töitä ilman taukoja. Myös töistä siirtyminen vapaa-ajalle on hämärtynyt, kun sulkemalla kameran ja sovelluksen, olet käytännössä vapaa-ajalla. Yhtäkkiä tuolista noustessa pitäisikin rentoutua ja jättää työt sikseen. Ilman selkeää rajaa voi olla myös vaikeampaa rentoutua työajan loputtua. Tässä tulee muistaa liikunnan, ystävien eli fyysisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin ylläpidosta. Työntekijään voi myös vaikuttaa negatiivisesti päivittäisten fyysisten sosiaalisten kontaktien väheneminen, joka voi vaikuttaa työmotivaatioon ja suoritukseen.

Etätyöhön voi jokainen sopeutua, mutta se ei sovi kaikille. Tällä tarkoitan sitä, että jokainen ihminen voi osallistua etänä luentoihin, palavereihin ja kokouksiin, mutta sillä voi olla negatiivisia vaikutuksia ihmisen motivaatioon ja suorituskykyyn.

 

https://pohjosenplogi.blogi.net/blog/1/Rastin%2Bp%C3%A4%C3%A4ss%C3%A4%2Bvapaa-ajasta/

Kommentoi