Tampere
18 May, Saturday
14° C

Proakatemian esseepankki

RahastaKirjoittanut: Arttu Asunta - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Money
Rob Moore
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Kuka tahansa voi oppia hallitsemaan talouttaan ja luoda vaurautta. Tarvittava osaaminen: ymmärtää miten raha toimii ja suunnitella sen käyttö siten, että se tuottaa mahdollisimman paljon. Käytännössä se tarkoittaa oman ajan hallintaa ja muiden työn “hyödyntämistä”, Rob Moore kirjoittaa. Tässä esseessä käsittelen rahaa ja sen tuomia mahdollisuuksia.

Vuonna 2017 maailmassa oli 35 miljoonaa miljonääriä. Ei mikään pieni määrä. Miksi sinä tai mina emme liittyisi tuohon joukkoon? Miljonäärejä, kuten meitä ihmisiä, on kaiken ikäisiä, näköisiä, kokoisia eri kansallisuuksista. Rokkitähtiä, keksijöitä, hevoskuiskaajia, myyntitykkejä, sijoittajia ja öljypohattoja. Mitä näillä kaikilla on yhteistä? He ovat pystyneet valjastamaan omat henkilökohtaiset varansa –  kykynsä, taitonsa tai intohimonsa – taloudelliseksi varakkuudeksi. Vaikka nyt tuntuu siltä, että “ei mulla riitä”, on se silti täysin mahdollista. Todella suuri osa meistä on luonut taloudellisesta varakkuudesta sellaisen kuvan, että se on vain tiettyjen, harvojen ja valittujen onnistujien saavutettavissa. Kun asiaa hetken aikaa pohtii, ei kukaan tässä maailmassa ole alun perin syntynyt varakkaana. Toki, perijät ja kuninkaalliset jatkumot ovat poikkeuksia, mutta mistä nämä perinnöt ovat syntyneet? Joku nekin on aikanaan aloittanut, useimmiten nollista. Olemme kaikki enemmän tai vähemmän samanlaisessa lähtötilanteessa, joten mikä sinua pidättelee?

Yksi ikuisuuden puhuttaneista kysymyksistä on, tuoko raha onnea. Moore sanoo, että se todellakin tuo onnea. Kuten Moore, itsekin ajattelen, että raha mahdollistaa yksilölle hankkia ja tehdä asioita, jotka tekevät onnelliseksi. Oli kyseessä sitten unelmien asunto, auto, tai matkustelu useita kertoja vuodessa, raha on ainoa väline, joka nämä mahdollistaa. Parhaat asiat elämässä voivat kuitenkin olla ”ilmaisia”; rakkaus, aika läheisten ja ystävien kanssa, luonto tai kokemukset musiikin tai taiteen kautta. Jotta tällaiset asiat olisivat mahdollisia toteuttaa, on taloudellinen tilanne rakennettava siten, että sinulla on aikaa kokea näitä hetkiä ja tilanteita. Idea siitä, että parhaat asiat ovat ilmaisia ei oikein toimi, jos vietät 60 tuntia viikosta toimistolla. Työn, talouden ja ajan optimointi ovat avain onnellisuuteen.

Toinen yleinen asenne on, että rahaa ei vain ole tarpeeksi. Kirjoittajalla oli tapana ostaa paljon designer-vaatteita paikallisesta kaupasta. Kerran, taantuman huipulla, hän pyörähti jälleen kauppaan selailemaan vaatteita. Hän kysyi omistajalta, miten bisnes sujuu. Hän sai pahantuulisen vastauksen: “Kellään ei ole rahaa”, omistaja vastasi nyrpeästi.

Mutta todellisuus on, että maailmantalous on täynnä rahaa millä tahansa valitsemallasi tavalla. Englannin keskuspankin entisen päällikön Mervyn Kingin mukaan maailmantaloudessa on 80 biljoonaa puntaa ja osakkeissa ja joukkovelkakirjoissa 150 – 180 biljoonaa puntaa. Samaan aikaan arvioiden mukaan kultaa on 8,2 biljoonan dollarin arvosta. Jopa nykyaikaisista kryptovaluutoista huomaa, että pelkästään Bitcoinissa on noin 38 miljardia dollaria kiinni. Rahaa siis totisesti näyttäisi markkinoilla olevan. Yksinkertaisesti sanottuna maailmantaloudessa on helposti tarpeeksi rahaa, jotta voit olla miljonääri. Oletko valmis ottamaan omasi?

Joillakin ihmisillä on suuri visio, mutta he eivät ymmärrä yksityiskohtia. Toiset hikoilevat pieniä juttuja, mutta heillä ei ole yleistä käsitystä siitä, minne he ovat menossa. Jos haluat hallita rahaa, tarvitset molemmat. Moore esittelee yksinkertaisen systeemin, jonka avulla voit määrittää yksityiskohdat ja suuremman kuvan. VVKIK tarkoittaa Vision, Values, Key result areas, Income-generating tasks ja Key performance indicators. Suomeksi siis VAKTK; Visio, Arvot, Keskeiset tuloalueet, Tuloja tuottavat tehtävät ja Keskeiset suorituskykyindikaattorit.

Visio ja arvot auttavat sinua ohjautumaan kohti sitä, mitä haluat saavuttaa elämässäsi ja miten haluat saavuttaa sen. Useissa kirjoissa, artikkeleissa ja blogikirjoituksissa puhutaan, että tavoitteiden ja unelmien kirjoittaminen näkyviin auttaa niiden saavuttamisessa. Moore suosittelee tätä myös. Tavoitteiden ylös kirjoittaminen auttaa hahmottamaan joka päivä sen, miksi teet mitä teet. Mikä erottaa mielestäni Mooren suosituksen muista, on se, että hän ehdottaa samaa käytäntöä myös arvojen kanssa. En ole itse törmännyt arvojen listaukseen. Jos tavoitteet toimivat kirjoitettuina, miksei sitten myös elämää ohjaavat arvot? Nopea vinkki taloudellisesti orientoituneille: siirrä rahaperusteiset arvot listallasi ylöspäin ja varmista, että elämäsi visio on taloudellisesti kohdennettu.

Määritä seuraavaksi KRA:t eli tärkeimmät tuloalueet. Nämä ovat arvokkaita alueita, joihin sinun tulisi keskittyä saavuttaaksesi visiosi. Valitse kolmesta seitsemään asiaa, joihin sijoitat aikaasi. Mitkä asiat vaikuttavat eniten visiosi toteutumiseen? Näiden asioiden tulisi olla esimerkiksi suhteiden luominen, markkinointi tai liiketoiminnan suunnittelun hienosäätö. Käy läpi aikaasi koskevat vaatimukset KRA:n suhteen, mitkä asiat vievät kohti visiota ja mitkä taas eivät. Jos joku pyytää sinua tekemään jotain, joka ei ole KRA:si mukaista, älä tee sitä! Tällä tavalla KRA:t auttavat sinua keskittymään sellaiseen toimintaan, joka on sinulle arvokasta ja vie eteenpäin.

IGT eli income-generating tasks, tuloa tuottavat tehtävät. Nämä ovat tehtäviä, jotka ovat linjassa KRA-arvojesi kanssa ja tuottavat parhaan mahdollisen rahallisen arvon ajastasi. Kaikki tehtävät eivät ole samanarvoisia. Ammattilaisgolfissa 40 prosenttia lyönneistä tehdään vain yhdellä mailalla – putterilla. Tämä tarkoittaa, että puttaamisella on suurin vaikutus tulokseesi, samoin liiketoiminnassa. Keskittymällä tiettyihin avaintehtäviin, jotka tuovat rahaa, on merkittävin vaikutus omaisuuteesi.

Kehitä lopuksi keskeiset suorituskykyindikaattorit, KPI:t, jotka osoittavat, mikä on oikein tai väärin yrityksellesi tai varallisuudellesi. Laita KPI-arvot kuntoon, ja olet saanut reaaliaikaisen palautteen siitä, tuottavatko KRA:t ja IGT:t oikeita tuloksia. Laita tämä järjestelmä paikoilleen ja taloudellisesta elämästäsi tulee paljon helpompaa. Et keskity vain yhteen suureen visioon tai perustehtäviin, vaan suhdannekokonaisuuteen, jonka avulla voit ansaita enemmän rahaa samalla kun teet vähemmän. Kukapa ei siitä tykkäisi?

On olemassa myytti, että menestyäkseen sinun on tehtävä kovasti töitä. Todella raskasta. Puske vain eteenpäin. Tee uhrauksia. Miehisty. Jaksaa jaksaa. Uni on heikoille! Heitä tämä ajatusmaailma romukoppaan, Moore sanoo. Liian usein kova työ ei ole oikea tie kestävään vaurauteen. Suurin osa meistä ansaitsee palkkaa, joka tuntuu hyvältä, mutta ei viime kädessä olekaan niin loistava. Miksi? Kun lasket yhteen pitkät työtuntisi toimistossa ja tekemäsi työmäärän, työskentelet tosiasiallisesti pienillä tuntituloilla yksinkertaisesti siinä toivossa, että pitkällä aikavälillä saat 5 prosentin palkankorotuksen, joka tuskin kattaa inflaatiota siinä kohtaa. Tai ehkä vain teet mielellään ylitöitä ja annat suuren osan korvaamattomasta vapaa-ajastasi ansaitaksesi vain vähän enemmän rahaa. Kirjoitin esseessäni Tehokkuus & vapaa-aika aiheesta enemmän, jos kiinnostuit. On kuitenkin parempi tapa.

Avain käsittelemään aika-rahasuhdettasi on ymmärtää IGV:tä (income-generating value) – tuloja tuottavaa arvoa. Yksinkertaisesti sanottuna, tämä on laskelma siitä, minkä arvoinen yksi tunti ajastasi on. Kun tiedät tämän, voit selvittää, mitkä aktiviteetit sinun pitäisi tehdä itse ja mistä sinun pitäisi maksaa, että joku muu tekee puolestasi.

Voit laskea IGV:n laskemalla yhteen koko viikoittaisen työtuntiesi määrän. Ehkä se onnistuu 55 tunnissa, kun sisällytät – kuten sinun pitäisi – paitsi työssäsi vietetyn ajan, myös mitkä tahansa sivubisnekset tai muut rahan arvoiset tekemisesi. Kaikki rahalle omistettu aika lasketaan. Laske nyt, kuinka paljon ansaitset viikossa – jälleen paitsi palkan lisäksi myös mahdolliset tulot omaisuudesta, koroista, osinko-osuuksista tai sivubisneksistä. Rahamäärä jaettuna tunneilla ja se on siinä.

Esimerkki: 1000€ viikossa, työmäärä 55 tuntia. 1000 / 55 = 18,18€/tunti. Nyt tiedät, että joka kerta kun tehtävästä tulee yli 18 euroa, kannattaa tehtävä ottaa vastaan. Tällä tavalla kasvatat IGV:täsi. Tehtävä, joka tuottaa alle 18 euroa, ohita tai ulkoista. Muuten lasket IGV:täsi. Tämän vuoksi rikkaat rikastuvat. He eivät tee asioita, jotka heikentävät heidän kokonaisarvoaan. Pidä kiinni tästä lähestymistavasta, ja se muuttaa taloudellista elämääsi pysyvästi.

Bonus: Nykypäivän megasome TikTok toi eteeni erään videoklipin, jossa puhuttiin ajan arvottamisesta rahan edelle. Tsek it aut! https://vm.tiktok.com/ZSt1qjks/

Aihetunnisteet:
Kommentoi